Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Miten pysyä terveenä ja toimintakykyisenä satavuotiaaksi?

Geriatrisen osaamiskeskuksen ylilääkäri sanoo, että elämäntavoilla on perimää enemmän vaikutusta elinikään ja pärjäämiseen.

Parisuhteellakin voi olla vaikutusta elinikään ja pärjäämiseen. Kuva: Colourbox

Yhä useampi suomalainen saavuttaa sadan vuoden iän. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli viime vuonna yli 9 300 vähintään 95-vuotiasta henkilöä.

Perimä on vain pieni tekijä pitkäikäisyydessä, sanoo ylilääkäri Sirkku Lavonius PHHYKY:n Geriatrisesta osaamiskeskuksesta. Elämäntapa-asioilla on perimää enemmän merkitystä elinikään, toimintakykyyn ja pärjäämiseen.

Liikettä ja muistin harjoittamista

Ikä ei kerro kuntoa, sillä 80-vuotias voi olla todella hyvä- tai todella huonokuntoinen. Jos haluaisi tähdätä satavuotiaaksi, mitä kaikkea olisi hyvä ottaa huomioon?

Ensimmäiseksi Sirkku Lavonius mainitsee liikunnan – se on kaikille hyväksi. Vielä parempi, jos liikkuminen on säännöllistä, monipuolista ja riittävällä teholla tehtyä. Myös monipuolinen, terveellinen ja hyvä ravinto on tärkeää, siitä on Lavoniuksen mukaan yhä enemmän tutkimustietoon perustuvaa näyttöä.

Muistia ja tiedonkäsittelyä on hyvä harjoittaa. Sanaristikoita ja sudokuja kannattaa täytellä, lisäksi on olemassa aivotreeniohjelmia.

– Mukavat sosiaaliset kontaktit ovat tärkeitä. On se sitten vesijumppaa, kuorolaulua tai mitä tahansa, pääasia, että tekee jotakin.

Muistisairaudet ja yksinäisyys pelottavat

Valtimo- ja syöpätauteja pystytään hoitamaan entistä paremmin, joten ihmiset elävät pitkään. Sen sijaan yhä iäkkäämmällä väestöllä pulmana ovat rappeumasairaudet, kuten muistisairaudet.

– Muistisairaudet huolettavat ja pelottavat monia, ne ovat tulevien vuosien merkittävä peikko, Sirkku Lavonius toteaa.

Toinen ikäihmisiä huolettava asia on yksinäisyys. Kun ihminen elää vanhaksi, ihmisiä kuolee ympäriltä, omakin toimintakyky heikkenee ja sosiaaliset kontaktit vähenevät.

– Ihmisiä pelottaa esimerkiksi ajatus siitä, että kuolee yksin, ja talonmies tai naapurit löytävät parin kuukauden kuluttua.

Läheisellä ihmisellä on kuntouttava vaikutus

Pitkässä parisuhteessa olevat miehet elävät tutkitusti pidempään kuin yksin elävät.

– Kaksi raihnaista pärjää paremmin kuin yksi. Toinen pystyy ehkä johonkin, johon toinen ei. Pitkässäkään parisuhteessa ei toki aina ole onnellista. Esimerkiksi muistisairaus voi muuttaa puolison luonnetta valtavasti ja vaikeuttaa elämää.

Läheinen ihminen on vanhukselle hyvin tärkeä.

– Jos joutuu sairaalahoitoon, läheisen ihmisen läsnäolo voi auttaa kuntoutumisessa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi