Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Silmävaivat paljastuvat pimeän tullen - katso, milloin kannattaa suunnata silmälääkärille

Hämärä paljastaa monia silmien ongelmia. Silmälääkäriin menon kanssa ei kannata viivytellä. Kuva: Evgeny Atamanenko / Colourbox

Hämärä paljastaa silmävaivoja, joiden oireita ei välttämättä muulloin huomaa.

– Kaihi ja ikänäkö ovat yleisiä silmän ongelmia, jotka tulevat selvemmin esiin hämärässä, mutta myös esimerkiksi silmänpohjan ikärappeuman tai silmän piilevän plustaitteisuuden oireet voivat korostua pimeässä, kertoo Matti Seppänen, silmätautien erikoisalajohtaja ja ylilääkäri Terveystalosta.

Kun näön tarkkuus heikkenee, hämärässä näkeminen hankaloituu ja silmät tuntuvat häikäistyvän herkemmin kuin ennen, on usein kyse kaihista.

– Harmaakaihi tulee iän myötä lähes kaikille. Se on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, jossa silmän oma linssi samentuu ja jäykistyy. Kaihin myötä samentunut linssi ei enää läpäise valoa yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Siksi kaihin oireet korostuvat hämärässä, Seppänen sanoo.

Harmaakaihi tulee iän myötä lähes kaikille. Ylilääkäri Matti Seppänen

Kaihi voidaan parantaa yksinkertaisella leikkauksella. Silmän oma, harmaantunut linssi vaihdetaan muoviseen keinolinssiin. Sopivat silmälasit voivat helpottaa oloa, mutta kaihista kärsivälle ne tuovat usein vain väliaikaisen avun.

Silmälääkäriin kannattaa suunnata esimerkiksi näissä tilanteissa:

1. Silmäsi oireilevat äkillisesti. Kipu, valonvälähdykset tai näköhäiriöt kannattaa ottaa tosissaan. Äkillisiin silmäoireisiin kannattaa aina reagoida nopeasti: kun silmälääkäriin hakeutuu riittävän varhain, voidaan näön eteen yleensä tehdä enemmän.

2. Hämärässä näkeminen on hankalampaa kuin ennen. Kun kyseessä on ikänäkö tai kaihi, arkea voidaan helpottaa huomattavasti sopivilla silmälaseilla tai kaihileikkauksella.

3. Olet täyttänyt 40 vuotta, etkä ole käynyt silmälääkärissä muutamaan vuoteen. Yli 40-vuotiaille suositellaan silmälääkärin tarkastusta 3–5 vuoden välein.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi