Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Kolumni: Ulkonäköpaineet kaikkosivat Yhdysvalloissa

Suurin osa ihmisistä on varmasti kokenut ulkonäköpaineita jossain vaiheessa elämäänsä. Niin minäkin. Olen usein kokenut olevani vääränkokoinen tai -näköinen ja viettänyt iltoja miettien, onko ok syödä yksi suklaapatukka vai ei.

Kun tammikuussa lähdin opiskelemaan Yhdysvaltoihin, jännitin etukäteen sitä, kuinka paljon lihon reissun aikana. Tiedossa oli, minkälaista ruokaa USA:ssa tykätään syödä ja kuinka myös yliopistoruokalassa tarjolla on pitkälti rasvaista pikaruokaa.

Vaan mitä kävikään. Neljän kuukauden aikana taisin jopa laihtua. Tärkeämpää oli kuitenkin se, millainen vaikutus amerikkalaisella kulttuurilla oli henkisesti.

En kokenut ulkonäköpaineita kertaakaan koko kevään aikana, vaikka vietin suuren osan ajasta vaihtokavereiden kanssa, jotka olivat fyysisesti huomattavasti paremmassa kunnossa kuin minä.

Neljän kuukauden aikana taisin jopa laihtua.

Suurkaupungissa ympärillä näkyi paljon muutakin kuin timmejä eurooppalaisia. Kun kuvasto muodostuu monenkokoisista ihmisistä, se vaikuttaa väistämättä siihen, miten näkee itsensä.

Mielenkiintoista oli sekin, miten paikalliset pukeutuivat. Siinä missä Suomessa helposti peitetään kaikki vartalonmuodot epämääräisillä kaavuilla, yhdysvaltalaiset tuntuivat pukeutuvan tiukkoihin vaatteisiin kokoon katsomatta. Omankin epävarmuuden korvasi itsevarmuus, kun ympärillä oli itsensä varmoina kantavia ihmisiä.

Amerikkalaisessa kulttuurissa on paljon vikaa, ja sairaalloinen lihavuus on yksi maan suurimmista terveysuhkista. On kuitenkin typerää tuomita kaikkia, jotka eivät mahdu ahtaisiin käsityksiin siitä, mitä pidetään hyvännäköisenä.

Monet kehopositiivisuuden kannattajat haluavat teoillaan nostaa esiin sen, kuinka monenlaisia vartaloita ihmisiltä löytyy. Samalla kuitenkin vain murto-osa niistä pääsee esille. Tämä johtaa helposti ajatukseen, että normaalikokoiset tai isommat ihmiset näyttävät epämiellyttäviltä.

Yksi tapa muuttaa omia käsityksiä on seurata sosiaalisessa mediassa kehopositiivisuusaktiiveja. Myös aihetunniste #bodypositivity tarjoaa monenlaisia kehoja katsojansa silmille. Näin voi totuttaa itseään siihen, mitä ei esimerkiksi perinteisessä mediassa niin paljoa näe.

Toinen tapa on hyvinkin suomalainen, nimittäin uimahalliin meno.

Nakuna saunassa ja suihkussa kaikki kropat ovat yhtä hyviä.

Laura Ikävalko
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi