Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Jotkut kaupungit kieltäneet viherkasvit julkisista tiloista - "Eivät kasvit demoneja ole"

Jotkut kaupungit ovat luopuneet huonekasveista sisäilmaongelmien välttämiseksi. Allergia- ja astmaliiton mukaan vaaroja on liioiteltu.

Joensuulaisen parturikampaamo SK Unikin yrittäjä Sanna Gröhn on tyytyväinen viime keväänä hankittuun viherseinään. Seinä hankittiin, jotta se poistaisi kemikaaleja kampaamotiloista ja parantaisi siten sisäilmaa. Kuva: Mikko Makkonen

Osa kaupungeista on linjannut, että julkisissa rakennuksissa ei saisi olla viherkasveja lainkaan. Esimerkiksi Turku on kieltänyt viherkasvit kouluissa sisäilmaongelmien välttämiseksi. Myös Joensuussa on annettu ohjeistus viherkasvien poistamisesta jo vuonna 2015.

Samalla kun kaupungit poistavat kasveja erityisesti päiväkodeista ja kouluista, luonnontieteilijät kehottavat meitä yhä vahvempaan luontoyhteyteen. Jokapäiväinen kävelyretki metsässä tai mullan tonkiminen puutarhassa altistavat monipuolisesti mikrobeille, vähentävät riskiä sairastua allergisiin sairauksiin ja parantavat vastustuskykyämme.

Vaikuttavat yleensä myönteisesti

Onko kasvien poistaminen sisätiloista sitten oikea suuntaus? Allergia- ja astmaliiton mukaan huonekasvit vaikuttavat yleensä myönteisesti ympäristöönsä. Viherkasviallergia on erittäin harvinaista. Väestökyselyssä vain 1,6 prosenttia tuhannesta vastaajasta ilmoitti saavansa allergiaoireita huonekasveista. Riskiryhmässä ovat viherkasveja päivittäin käsittelevät kukkakauppiaat ja siivoojat.

Viherkasvien mullassa voi kasvaa hometta, mutta sen vaikutukset sisäilman laatuun ovat liioiteltuja, sanoo Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

– Tämä multa-asia on selkeä: multa ei homehduta sisäilmaa.

Vuorenmaa myöntää, että homealtistuneet ovat herkkiä reagoimaan monelle asialle, kuten mullasta erittyvälle homeelle. Hometta ei kuitenkaan synny, jos kasveja kastellaan oikein ja multa vaihdetaan säännöllisesti.

Mullan homeet pelottavat

Myös kasvibiotekniikan yliopistotutkija Arja Tervahauta Itä-Suomen yliopistosta pitää mullan vaikutuksia liioiteltuna.

– Ajatellaan, että mullan homeet voisivat olla lähtökohta homeoireilulle, mutta ei se niin ole. Lapsethan pitäisi pikemminkin saattaa mullan kanssa tekemisiin, jotta immuniteetti kehittyisi.

Lapset pitäisi saattaa mullan kanssa tekemisiin, jotta immuniteetti kehittyisi. Kasvibiotekniikan yliopistotutkija Arja Tervahauta

Tervahauta on ollut mukana Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistojen yhteistutkimuksessa selvittämässä viherseinien ja mullassa kasvavien huonekasvien vaikutuksia sisäilman laatuun. Tutkimuksen mukaan viherseinärakenteet hävittävät ja hajottavat sisäilmaa pilaavia haihtuvia yhdisteitä tehokkaammin kuin mullassa kasvavat kasvit.

– Viherseinissä ilma käy kasvien juuristossa, ja juuri se on olennaista ilman puhdistumisessa, Tervahauta sanoo.

Toki myös mullassa kasvavat kasvit puhdistavat ilmaa, ja tutkija kehottaakin suosimaan huonekasveja.

– 20 neliön tilaan tarvitaan kuitenkin kolmesta viiteen isoa kasvia, esimerkiksi kultaköynnöksiä ja saniaisia, jotta kasveilla on sisäilman laatua parantava vaikutus.

Viherseinillä hyviä tuloksia

Kun älyviherseiniä valmistava suomalaisyritys Naava syntyi noin seitsemän vuotta sitten, se kehitteli ensin ratkaisuja sisäilmaongelmaisiin kouluihin.

– Suomessa on paljon uusiakin kouluja, joissa oppilaat ja opettajat oireilevat, mutta syytä ei löydetä. Usein oireet johtuvat kemikaalipäästöistä, joita syntyy esimerkiksi silloin, kun vahvoilla liimoilla kiinnitetään muovimattoja. Tällaisissa tiloissa älyviherseinillä on saatu hyviä tuloksia ja pystytty poistamaan oireiluja. Viherseinä ei tietenkään poista hometta rakenteista, mutta voi toimia laastariratkaisuna sisätilaremonttiin asti, Naavan myynti- ja asiakaspäällikkö Eeva Niemelä kertoo.

Naavan viherseinä on Niemelän mukaan maailman ainoa älykaluste, joka tutkitusti puhdistaa sisäilmaa. Kyseessä on täysin mullaton kasvualusta, jossa kierrätetään ilmaa juuriston läpi. Osittain etävalvonnalla toimivassa älyseinässä on jatkuva ilmankierto ja optimaalinen kastelu suhteessa tilan kokoon ja ilmankosteuteen. Seinissä on paljon esimerkiksi herttaköynnösvehkaa.

Mitä mieltä Niemelä on perinteisistä, mullassa kasvavista viherkasveista?

– Eivät kasvit demoneja ole. Tärkeää on niiden oikea hoito.

Lue myös: Helle oli liikaa hyttysillekin Päijät-Hämeessä – vaikutukset voivat näkyä vielä ensi kesänäkin
 
Allergiat

Viherkasviallergia on harvinaista

Allergia voi ilmetä nuhaoireina, ihottumana tai astmaattisina oireina.

Allergiaoireita aiheuttavat kasvien siitepöly sekä maitiaisnesteet, jotka lehtien pinnalle kuivuessaan voivat muuttua pölyksi sisäilmaan.

Huonekasvien mullan päällä näkyvä home kannattaa poistaa. Useimmat mullan mikrobeista ovat sellaisia, joiden takia meitä kehotetaan liikkumaan luonnossa sietokyvyn vahvistamiseksi.

Maitiaisnestettä erittäviä kasveja ovat viikunat (Ficus), jukkapalmut, tyräkit, traakkipuut ja viirivehka.

Jos epäilee edellä mainittujen viherkasvien aiheuttavan oireiluja, tilalle voi vaihtaa esimerkiksi amatsoninliljan, timanttiananaksen, anopinkielen tai palmuvehkan.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto
Saija Kauhanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi