Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Uupumus ja univaje vaivaavat vanhempia

Syntyvyys on laskenut Suomessa vuodesta 2011. Kuva: Tiina Mutila

Uupumus vaivaa suomalaisvanhempia. Jyväskylän yliopiston laajaan tutkimukseen osallistuneista vanhemmista yli puolet koki uupumuksen vaikuttaneen toiveisiin hankkia lisää lapsia.

– On mahdollista, että uupumusta aiheuttavat esimerkiksi nykyajan vaatimukset ja odotukset lasten kasvattamiseen liittyen sekä toisaalta myös tukiverkkojen puute, kertoo tutkijatohtori Matilda Sorkkila.

– Se kyllä yllätti, että niin suuri prosenttiosuus ei toivo uupumuksen takia lisää lapsia. Osuus on huolestuttavan suuri. Suomessa on ollut puhetta syntyvyyden laskemisesta, ja tämä voi olla siihen yksi selittävä tekijä, hän sanoo.

Syntyvyys on laskenut Suomessa vuodesta 2011. Yhä useampi myös päättää, ettei hanki lainkaan lapsia

Tutkimuksen mukaan jopa yli 60 prosenttia vanhemmista kokee saavansa liian vähän unta.

Tosin sitä aineisto ei ennen syvempää analyysia paljasta, kärsivätkö vanhemmat unettomuudesta vai eivätkö he malta mennä makuulle, kun illalla on vielä niin paljon hoidettavia asioita. Puolison kanssa yritetään ehkä riipiä kokoon yhteistä aikaa lasten mentyä nukkumaan. Vai herättävätkö kenties lapset yöllä?

Riittämätön uni on joka tapauk­sessa yhteydessä uupumiseen – ja näin on kierre valmis.

Vastauksista näkyy, että monet vanhemmat tuntevat itsensä yksinäisiksi.

Sorkkilan mukaan on mahdollista, että tämä aika altistaa vanhemmat uupumukselle.

– Nykyään puhutaan paljon hyvästä vanhemmuudesta ja lasten tarpeista. Puhutaan lapsen sosiaalistamisesta ja tietynlaisista virikkeistä, vanhemmuustaidoista. Tiedon lisääntyminen on toki hyväkin asia, mutta se myös lisää odotuksia ja voi luoda vanhemmille paineita siitä, miten heidän pitää olla ja toimia.

Nykyajalle tyypillistä on myös se, että tukiverkot ovat usein kauempana kuin ennen, kun perheet ovat muuttaneet ­kauas kotiseudultaan esimerkiksi työn perässä.

– Vastauksista näkyy, että monet vanhemmat tuntevat itsensä yksinäisiksi. Kyse näyttäisi olevan sekä ihan konkreettisen avun puutteesta että myös henkisestä yksinäisyydestä ja tuen puutteesta.

Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät -tutkimukseen vastasi tänä keväänä 1 734 vanhempaa. Suurin osa vastanneista oli äitejä.

Jonna Arola
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi