Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Miten työpaikoilla vietetään taukoja Lahdessa? Tutkimuksen mukaan tauot työpaikan ulkopuolella edistävät palautumista

Uuden tutkimuksen mukaan työstä palautumisen kannalta ei ole olennaista, viettävätkö työntekijät taukonsa yksin vai muiden seurassa.

Antti Kaivola ja Ari Kaivola lounastavat mielellään työpaikan ulkopuolella, vaikka ruokailulle jää aikaa vain 10 minuuttia. Kuva: Elena Liseytseva

Tuoreen väitöskirjan mukaan puistokävely ja rentoutusharjoitukset auttavat palautumaan työstä päivän aikana. Psykologian alalta viime perjantaina väitellyt Marjaana Sianoja havaitsi tutkimuksessaan, että molemmat paransivat keskittymiskykyä ja vähensivät iltapäivän väsymystä enemmän kuin tauon viettäminen totuttuun tapaan.

Sianoja tutki väitöksessään sitä, miten työntekijät voisivat parhaiten palautua kuormituksesta lounastauoilla. Väitöskirjan tulokset pohjautuvat kyselytutkimukseen, johon osallistui 1 722 ihmistä ja toimintatutkimukseen, johon osallistui 97 työntekijää esimerkiksi koulutus- ja media-alalta.

Aktiviteettien lisäksi tarpeeksi pitkät päivittäiset lounastauot ja niiden viettäminen työpaikan ulkopuolella edistivät kuormituksesta palautumista. Sijanojan tutkimuksen mukaan onnistuneeseen palautumiseen vaikutti työasioista irrottautuminen ja työntekijän vapaus päättää siitä, miten hän taukonsa viettää. Palautumisen kannalta ei ollut olennaista, viettivätkö työntekijät taukonsa yksin vai muiden seurassa.

Puolen tunnin tauolla ei ehdi kauas työpaikalta

Työaikalain mukaan suurimmalla osalla yli kuusi tuntia päivässä työskentelevistä työntekijöistä on päivän aikana puolen tunnin ruokatauko. Myös valaisimia valmistavassa Sähkö-Lahti yrityksessä työskentelevien Ari Kaivolan ja Antti Kaivolan ruokatauko on puolen tunnin mittainen. Kaksikko on saapunut lounasravintolaan puoliltapäivin.

– Tähtäämme lounaalle usein tähän aikaan, koska yhdeltätoista on enemmän jonoa, Antti Kaivola sanoo.

Matkoihin kuluu yhteensä 20 minuuttia, ja syömiseen on aikaa 10 minuuttia. Antti Kaivola on tottunut ripeään syömistahtiin, ja hernekeitto häviää lisukkeineen edestä reilussa viidessä minuutissa. Kaivolat syövät toisinaan työpaikalla ja välillä muualla. Suurin osa työkavereista syö omia eväitä työpaikalla, koska puolen tunnin tauolla ei ehdi kauas.

– En ole huomannut, että työstä palautumisessa olisi eroa sen mukaan, missä syön, Antti Kaivola toteaa.

Helena Pihkala pitää kunnollisen lounaan nauttimista tärkeänä, koska muutoin työpäivän aikana tulee naposteltua. Kuva: Elena Liseytseva

Leipomoyritys Sinuhen konttorissa työskentelevä kirjanpitäjä Helena Pihkala pitää Kaivoloiden tapaan palkattoman puolen tunnin ruokatauon joka päivä, ja se jää vain harvoin väliin.

Hän käy lounaalla työpaikalla, mutta kulkee ravintolaan ulkokautta. Pihkalasta ulkona kävelystä saa pienen piristysruiskeen päivään.

Aiemmissa töissään Pihkala ei pitänyt lounastaukoa nykyiseen tapaan.

– Tulen sellaisesta kulttuurista, jossa lounasta syötiin työn ohessa. Tänne siirryttyäni söin ensin omia eväitä, koska olin tottunut siihen. Tajusin, ettei siinä ole mitään järkeä, koska minulla on niin hyvä lounaspaikka vieressä, Pihkala sanoo.

Tauko kuluu levähtäessä ja ajatusten nollaamisessa

Lakisääteisen puolen tunnin ruokatauon lisäksi työpaikoilla on usein työehtosopimuksiin pohjautuvia taukokäytäntöjä. Helena Pihakalalle puolen tunnin tauko on päivän ainoa. Kaivoloiden työpaikalla on ruokatauon lisäksi kaksi kahvitaukoa. Kuuman kesän hellerajojen vuoksi valaisintehtaalla pidettiin kymmenen minuutin taukoja joka tunti. Työskentelytilojen lämpötilat saattoivat helteessä nousta liki 30 asteeseen.

Sekä Kaivolat että Pihkala pitävät taukojen merkitystä tärkeänä työn rytmittämisen kannalta. Antti Kaivola menee tauolla konttoriin istuskelemaan, levähtämään ja lukemaan uutisia. Myös Ari Kaivolan mielestä hetken istuskelu ja levähtäminen on paras tapa viettää taukoa.

Lue myös: Teollisuuskortteli muuttuu 1 500 ihmisen asuinalueeksi Lahdessa – rakennukset erottuvat naapuritaloista esimerkiksi värityksellä
 

– Työpaikallamme jotkut nukkuvat ruokatunnin aikana 20 minuuttia, ja palautuvat sillä tavalla, hän sanoo.

Helena Pihkalalle tauko on hetki, jolloin ajatukset saa nollatuksi työstä.

– Joskus, kun työtaakkaa on normaalia enemmän, saatan kiirehtiä tauolla. Yritän kuitenkin aina rauhoittaa itseni tauolla, hän sanoo.

Kaupungin työntekijöillä on yksi 10 minuutin tauko

Huonekaluvalmistaja Iskun HR-asiantuntija Minna Piipponen kertoo, että Lahden tehtaan työntekijöitä kannustetaan siirtymään taukojen ajaksi työpisteeltään taukotiloihin palautumaan.

– Taukotilat ovat poissa melusta, ja tiloissa on hyvät istumatuolit seisomatyötä tekeville, Piipponen kertoo.

Tehtaan työntekijöiden päivään kuuluu aina kaksi kahvitaukoa puolen tunnin ruokatauon lisäksi. Tuotannon työntekijöillä ei käytännössä ole mahdollisuutta ulkoiluun työpäivän aikana, koska isosta tehtaasta ei ehdi kunnolla poistua taukojen aikana.

Työpaikallamme jotkut nukkuvat ruokatunnin aikana 20 minuuttia, ja palautuvat sillä tavalla. Sähkö-Lahden tuotannonjohtaja Ari Kaivola

– Toimihenkilöt saattavat poistua työpaikalta lounastauon ajaksi. Tuotannosta harvat tekevät niin, koska työvaatteiden vaihtamiseen menee aikaa, Piipponen sanoo.

Lahden kaupungin työhyvinvointipäällikkö Päivi Maisonlahti kertoo, että suurimmalla osalla kaupungin työntekijöistä on yleistyöaika, johon kuuluu yksi 10 minuutin tauko ja puolen tunnin ruokatauko, jonka voi pitää myös tunnin mittaisena tai esimiehen kanssa sopimalla kahden tunnin mittaisena. Jaksotyössä, kuten päiväkodeissa, ruokailu tapahtuu työn ohessa.

Maisonlahden mukaan kaupungin työntekijät eivät ole ilmaisseet, että työ olisi niin kiireistä, ettei taukoja ehtisi pitää. Taukojen pitämistä helpottaa pelisääntöjen sopiminen.

– Esimerkiksi päiväkodeissa voidaan miettiä, kuka pitää milloinkin tauon. Toki työnantaja on vastuussa siitä, että tauon pitäminen on mahdollista, Maisonlahti sanoo.

Alina Mäkynen
alina.makynen@ess.fi
@
Huolehditko sinä työajalla jaksamisesta?
Huolehditko sinä työajalla jaksamisesta?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi