Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Kun huonekalukin on vaarallinen - heinolalaisen Tiina Jääskeläisen tytär sai patjasta vakavan yliherkkyysreaktion

Tukes on saanut runsaasti ilmoituksia haisevista patjoista.

Tiina Jääskeläisen kotona ole kankailla verhottuja huonekaluja, koska ne aiheuttavat hänelle ja tyttärelleen yliherkkyysoireita. Kuva: Janne Ranne

Tukes aloitti vuoden alusta lukuisien kuluttajailmoitusten pohjalta patjojen hajuja selvittävän tutkimuksen. Suomessa saati maailmalla ei ole ennen tutkittu huonekalujen aiheuttamia päästöjä, eikä valmistajan tarvitse ilmoittaa käyttämiään kemikaaleja kuluttajille tai viranomaisille.

Kuluttajalle täytyy kertoa vain, jos tuotteessa on erityistä huolta aiheuttaviksi aineiksi luokiteltuja kemikaaleja. Tutkimuksessa selvitetään näiden 191 aineen esiintymistä patjoissa, sillä ne voivat aiheuttaa muun muassa syöpää, vaurioittaa perimää tai kertyä elimistöön ja olla myrkyllisiä. Osa voi myös olla lisääntymiselle vaarallisia tai häiritä hormonitoimintaa.

Kaikkien kemikaalien pitkäaikais- tai yhteisvaikutuksia ei vielä tunneta ja aina voimakas haju ei kerro, että tuote olisi terveydelle haitallinen.

Monet haisevat tuotteet aiheuttavat ihmisille oireita

Heinolalainen Tiina Jääskeläinen ja hänen tyttärensä kärsivät vakavasta monikemikaaliyliherkkyydestä. Sairaus alkoi homealtistumisesta entisessä kodissa ja vaikuttaa jokapäiväiseen elämään.

Jääskeläisen kotona ei ole juurikaan huonekaluja. Kankaiset huonekalut aiheuttavat pahimmat reaktiot, eikä niitä siksi ole kodissa yhtään. Vain metalli ja lasi ovat sopivia huonekalumateriaaleja kotiin.

– Viime jouluna ostimme Jyskistä patjan, joka oli aiemmin todettu sopivaksi. Uusi patja kuitenkin aiheutti tyttärelleni anafylaktisen reaktion, eli vakavan yliherkkyysreaktion. Saimme onneksi uuden eri materiaalia olevan patjan tilalle, Jääskeläinen kertoo.

Tiina Jääskeläinen syö voimakkaita allergialääkkeitä, jotta hän ei saisi yliherkkyysreaktioita. Kuva: Janne Ranne

Viranomaisilla ei ole tietoja yksittäisten tuotteiden sisältämistä kemikaaleista. Tuotteiden valmistajat, EU-alueen maahantuojat ja jakelijat sekä tuotteen myyjä ovat päävastuussa tuotteen turvallisuudesta.

Tukesin ylitarkastaja Kati Suomalaisen mukaan kuluttajien pitäisi laittaa myyjät koville. Uusia huonekaluja kannattaa haistella kaupassa ja sopia avoimesta kaupasta, jolloin tuotteen voi palauttaa, jos huomaa sen haisevan.

– Kotiin on turha jäädä yksin kyräilemään. Haisevista tuotteista kannattaa ilmoittaa Tukesille ja myyjälle.

Tuotteiden valtava määrä aiheuttaa Tukesin tutkimukselle haasteen. Kaikkea ei ole mahdollista tutkia ja usein saman tuotteen toimittaja voi vaihtua nopeasti esimerkiksi Euroopasta Kiinaan, jossa kemikaalilainsäädäntö on täysin erilainen kuin EU:ssa.

Haistamalla voi yleensä havaita haitalliset materiaalipäästöt

Sisustusmateriaalit ja huonekalut ovat tavallisimpia sisäilman epäpuhtauksien lähteitä. Materiaalipäästöt koostuvat muun muassa valmistusprosessin reaktio- ja hajoamistuotteista sekä liuotin- ja raaka-ainejäämistä. Materiaaleista vapautuvista orgaanisista yhdisteistä käytetään nimitystä VOC.

Suomessa työikäiset ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan sisätiloissa. Allergia- ja astmaliiton mukaan huono sisäilma on terveysriski kaikille.

Huono sisäilma alentaa työtehoa ja viihtyvyyttä, mutta se voi myös aiheuttaa erilaisia oireita, kuten silmien, hengitysteiden ja ihon ärsytystä, päänsärkyä, väsymystä ja kuumeilua.

Sisäilmaa voi epäillä oireiden aiheuttajaksi, jos oireet esiintyvät tai voimistuvat sisällä ja häviävät sieltä poistuttaessa.

Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen sanoo, että huonosta sisäilmasta tulee paljon yhteydenottoja.

– Omaan nenään voi luottaa, sillä haju on merkki siitä, että tuotteesta tulee jotain päästöjä. Usein haju on uudessa tuotteessa voimakkaampi kuin vanhassa, koska ajan myötä päästöt haihtuvat ilmanvaihdon mukana.

Tuulettamisella voidaan usein vähentää materiaalin hajua. Voimakkaan hajuista tuotetta ei kuitenkaan kannata hankkia, koska haju ei aina lähde edes tuulettamalla.

Hajuttomia mattoja ei löytynyt mistään

Jämsässä asuva Laura Unnaslahti ei ole koskaan löytänyt uutta mattoa, joka ei aiheuttaisi hänelle yliherkkyysreaktioita.

– Lopulta tein maton itse, kun kaupasta ei löytynyt sopivaa, Unnaslahti kertoo.

Unnaslahden mukaan reaktiot tulevat usein VOC-yhdisteistä tai palon- ja homeenestoaineista. Huonekalujen myyjät eivät usein tiedä mitä aineita esineissä on. Jos ne kuljetetaan ulkomailta, on pelkästään kuljetusauto todennäköisesti myrkytetty rottien varalta.

Lue myös: Lihottavatko makeutusaineet? Asiantuntijat vastaavat viiteen väitteeseen keinotekoisista makeutusaineista

– Edes Allergia- ja astmaliiton suosittelema -merkki ei takaa sitä, ettei tuote voisi herkistää. Tuotteisiin pitäisi saada tarkempi seloste kaikista käytetyistä kemikaaleista, Unnaslahti pohtii.

Kansainväliset viranomaiset arvioivat kemikaalien ympäristö- ja terveysriskien arviointiin. Esimerkiksi sohvista löytyneen ja iho-oireita aiheuttavan dimetyylifumaraatin käyttö kiellettiin EU:n lainsäädännössä vuonna 2009, kun kävi ilmi että aineella käsitellyt tuotteet aiheuttivat ongelmia useissa maissa.

Mitä tehdä, jos huonekalu haisee?

Poista haittaa aiheuttava irtaimisto sisätiloista. 

Älä laita hajuhaittoja aiheuttavia pinnoitteita huonekaluihin.

Lisää ilmanvaihtoa, jotta haitallisten yhdisteiden pitoisuudet laimenevat. Tämä soveltuu lähinnä uuden materiaalin sisältämien päästöjen poistumisen vauhdittamiseen. Ilmanvaihto ei siis ole riittävä ratkaisu, jos pitoisuudet ovat suuria ja ongelma on laaja.

Kapseloi mahdollisuuksien mukaan hajun lähde, niin hidastat päästön kulkeutumista sisäilmaan. 

Tuuleta päästön lähdettä (ilmastoidut lattiat ja matot). 

Pahimmillaan pääset eroon VOC-ongelmista vain pinnoitteiden ja tasoitteiden poistamisella.

Hengitysliitto
Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi