Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

FC Lahden toimitusjohtaja Tomi Honkanen hurahti äijäbalettiin

Tanssinopettajan mukaan on vain tottumuskysymys, että miehet eivät harrasta tanssia yhtä paljon kuin naiset.

Matti Lassila ja Tomi Honkanen aloittivat aikuisbaletin miehille tarkoitetussa porukassa. Äijäryhmän loputtua he jatkoivat treenejä sekaryhmässä. Kuva: Katja Luoma

– Älä hiippaile vaan heitä sitä jalkaa, kajauttaa tanssinopettaja Leena Keizer Harjulan kansalaisopiston liikuntasalissa.

Meneillään on aikuisbaletin alkeet -kurssi, joka on houkutellut paikalle paljon erilaisia tanssijoita.

Aivoliiton mukaan tanssi on aivoille parasta voimistelua. Siinä tarvitaan kestävyyttä, rytmitajua ja koordinaatiokykyä. Lihaskuntokin kehittyy tanssiessa erittäin monipuolisesti.

Tanssijat ovat siirtyneet nurkkaan ja aloittavat sissone fermé -hypyt, joissa ojennetaan toinen jalka eteen. Keizerin mukaan vaativa hyppy kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. Lihasvoima, tasapaino ja notkeus pitävät yllä toimintakykyä. Tasapaino ja ketteryys puolestaan lisäävät liikkumisvarmuutta ja ehkäisevät kaatumisia. Hyvä kestävyyskunto taas auttaa jaksamaan arjessa.

Tanssin aloittamiselle ei ole yläikärajaa

Balettitunnille kokoontuvat harrastajat tulevat eri lähtökohdista. Kaikki heistä ovat valmiita uhraamaan vapaailloistaan yhden tunnin joka viikko juuri balettiin. Kiireisen elämän keskellä kaikki keskittymistä vaativat lajit kasvattavat suosiotaan. Jooga- ja tanssitunnit täyttyvät harrastajista, jotka haluavat paneutua hetken vain yhteen asiaan.

Viime vuonna kansalaisopistossa aloitti Keizerin johdolla miehille tarkoitettu balettiryhmä "äijäbaletti". Tanssinopettajan mukaan on vain tottumuskysymys, että miehet eivät harrasta tanssia yhtä paljon kuin naiset. Äijäbaletissa on huomioitu miesten fysiikka, ja oppilaat pääsevätkin nopeasti hyppyjen pariin. Tunti balettia on kehoa ja mieltä haastava kokonaisuus.

FC Lahden toimitusjohtaja Tomi Honkanen löysi baletin ryhmäliikuntatuntien kautta. Hyvä ohjaaja innosti häntä lähtemään balettitunnille, ja Honkanen jatkoi harrastusta.

– Baletti kehittää motoriikkaa todella hyvin, lajin äijäbalettitunneilla aloittanut Honkanen kertoo.

Baletti on Matti Lassilalle jo tuttua kauraa. Tanssitossut pitävät askeleen luistavana. Kuva: Katja Luoma

Aikuisten tunnilla ei himmailla

Tanssija-koreografi Leena Keizer on tehnyt tanssijanuraa Keski-Euroopassa. Hän on esiintynyt esimerkiksi Hollannin kansallisoopperassa. Sittemmin Lahteen muuttanut Keizer opettaa muun muassa Harjulan opistolla eri tanssilajeja. Aikuisbaletti on yksi suosituimmista tunneista. Keizerin mukaan baletin suosio on seurausta siitä, että jokainen tietää lajin jo valmiiksi.

– Aikuisia on ihana ohjata, koska he ovat niin motivoituneita ja innostuneita.

Mielikuva baletista saattaa usein olla rajoittunut. Laji mielletään helposti hyvin kurinalaiseksi ja tarkaksi. Aikuisbaletissa huomioidaan se, ettei kenestäkään enää tule ammattitanssijaa. Kun turvallisuus otetaan huomioon, harrastajat pääsevät kokemaan baletin vauhdikkaan puolen. Keizerin mukaan kokeileminen on avain oppimiseen.

– Suomalaisilla on tapana yleensäkin ensin tarkkailla ja kokeilla vasta kun on varma, että osaa. Todellisuudessa kokeilemalla oppii usein parhaiten.

Kansainvälistä tanssijanuraa tehnyt Leena Keizer innostaa balettituntilaisia kokeilemaan liikkeitä rohkeasti. Keizerin mukaan kokeilemalla oppii parhaiten. Kuva: Katja Luoma

Tanssi treenaa aivoja parhaiten

Balettitunti on niin haastava, että kauppalistat ja arki unohtuvat tunnilla väkisin. Liikesarjojen opettelu vaatii kunnon lisäksi muistia ja keskittymistä.

Kolme vuotta aikuisbalettia harrastanut Erja Sulonen kiittelee ohjaajaa rennosta tunnelmasta, jossa kysymykset ovat sallittuja. Tanssi keskeytyy aina tarvittaessa, ja liikkeiden kulkua selvennetään. Jokaista liikettä voidaan myös soveltaa tarpeen mukaan. Jos oikea polvi on kipeä, jalan ojennuksen voi tehdä vain vasemmalle puolelle.

Aikuisbaletissa viihtyvä Matti Lassila kertoo harrastaneensa useita tanssilajeja. Koreografioiden muistaminen helpottuu, mitä enemmän tanssii.

– Eri tanssilajit tukevat toisiaan.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi