Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Alkoholi voi aiheuttaa nuhaa ja nokkosihottumaa – oletko yliherkkä juomiselle?

Juomien ainesosat voivat saada aikaan jopa hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion.

Juomien sisältämät väriaineet, vilja tai rikkiyhdisteet eivät sovi kaikille. Kuva: Agata Anttonen
Kuva: Anttonen Agata

Nuhaa, punoittavia poskia, nokkosihottumaa ja päänsärkyä? Alkoholi aiheuttaa kaikkia näitä ja joskus vakavampiakin yliherkkyys- ja allergiaoireita. Kyse on erittäin harvoin allergiasta itse alkoholia eli etanolia kohtaan, vaan oireiden syynä on jokin alkoholijuoman sisältämä ainesosa.

Varsinaisia allergioita aiheuttavat alkoholin sisältämät viljat, maitoproteiini ja punaiset väriaineet.

Alkoholijuoman aiheuttamat yliherkkyysreaktiot vaihtelevat lievistä vakaviin, jopa hengenvaarallisiin anafylaktisiin reaktioihin. Suomessa sattui reilut kymmenen vuotta sitten tapaus, jossa vakavasti maidolle allerginen ihminen joi vahingossa kulauksen maitoa sisältänyttä valkovenäläinen-drinkkiä ja kuoli.

– Pelkästään allergianäkökulmasta katsottuna paras juoma on kirkas viina, vertaa asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta.

Kyselyjä alkoholin aiheuttamista yliherkkyysreaktioista tulee liittoon hyvin vähän. Myöskään lääkäriä ne eivät juurikaan työllistä.

– Aika harvoin niihin törmää. Niihin ei tarvitse lääkärinä ottaa kantaa, sillä jos alkoholi aiheuttaa yliherkkyyksiä, aina voi olla juomatta, toteaa A-klinikkasäätiön päihdesairaalan ylilääkäri Margareeta Häkkinen.

Kuva: Anttonen Agata

Äkillinen punoitus on yliherkkyysreaktio

Monille tutut oireet eli äkillinen punoitus (niin sanottu flush-reaktio) ja viinipäänsärky eivät ole allergioita vaan yliherkkyysreaktioita.

– Kummankaan syytä ei varmaksi tiedetä, mutta erilaisia näkemyksiä on useita, Vuorenmaa toteaa.

Pieni punastuminen alkoholin juomisen yhteydessä on normaalia, sillä alkoholi laajentaa kasvojen pintaverisuonia. Varsinainen flush-reaktio on laajempi, muutaman kymmenen minuuttia kestävä punoitus kasvoissa ja kaulalla. Sille on haettu selitystä esimerkiksi asetaldehydistä, joka on alkoholin aineenvaihduntatuote.

– Silloin syynä voi olla geenimuunnos. Sen myötä elimistöön kertyy alkoholin palaessa suuria määriä asetaldehydiä, joka aiheuttaa ihon punottamista ja myös sydämen tykytystä. Tätä geenivirhettä esiintyy erityisesti Aasiassa, Häkkinen sanoo.

Kuva: Anttonen Agata

Punoitus alkoholinkäytön yhteydessä voi myös liittyä esimerkiksi ruusufinnitaipumukseen, vaihdevuosiin, perinnölliseen punoitusherkkyyteen ja jännittämiseen sosiaalisissa tilanteissa. Syynä voi olla myös lääkkeet, kuten beetasalpaaja.

Atooppisen ihottuman hoitoon käytetty takrolimuusivoide lisää punoitusoireilua noin kuudella prosentilla potilaista.

Myös eräät antibiootit ja sienilääkkeet voivat aiheuttaa alkoholin kanssa ihon punoitusta ja muita antabus-reaktion oireita, kuten huimausta, päänsärkyä, pahoinvointia ja sydämen tykytystä.

– Siksi kaikkea alkoholia kannattaa välttää esimerkiksi antibioottikuurin aikana, jos tästä lääkitysohjeessa sanotaan, Häkkinen muistuttaa.

Kuva: Anttonen Agata

Viinipäänsärky voi olla opittu refleksi

Jopa yhdestä viinilasillisesta tulevan päänsäryn aiheuttajaksi on epäilty niin puna- kuin valkoviiniä, eri rypälelajikkeita ja jopa punaisten viinirypäleiden kuoria. Syytä on etsitty myös esimerkiksi viinin säilömiseen käytetystä sulfiitista ja muista rikkiyhdisteistä sekä viinien sisältämistä tanniineista ja histamiinista.

Joidenkin tutkijoiden mukaan viinipäänsärky voi olla jopa opittu refleksi, joka johtuisi kerran koetusta voimakkaasta viinikrapulasta.

– Todennäköisin selitys liittyy viinin sisältämiin lisäaineisiin, Häkkinen toteaa.

Todennäköisin selitys liittyy viinin sisältämiin lisäaineisiin. Ylilääkäri Margareeta Häkkinen

Juomissa voi olla myös ympäristösaasteina niihin kulkeutuneita raskasmetalleja tai rypäleistä juomaan tulleita torjunta-aineita. Molemmat aineryhmät saattavat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita.

Kovassa päänsäryssä voi olla kyse myös alkoholin laukaisemasta migreenikohtauksesta.

– Silloin on tosin ihan sama mitä alkoholia on juonut, Häkkinen sanoo.

Kuva: Anttonen Agata

Astman oireet voivat pahentua

Alkoholi vaikuttaa moniin sairauksiin ja yliherkkyyksiin mutkan kautta. Esimerkiksi astman oireet saattavat pahentua, kun krapulainen lähtee hikilenkille.

– Elimistön voimakas rasittaminen pahentaa oireita, ja siitähän krapulassa on kyse. Kun alkoholi poistuu elimistöstä, aivot ja koko keho ovat stressitilassa, Häkkinen sanoo.

Jos olet saanut hankalia yliherkkyysoireita, pidä varalla antihistamiini- ja kortikoiditabletteja (esimerkiksi setiritsiini 10 mg, prednisoloni 20 mg) ja käytä niitä, jos tunnistat uhkaavan allergiareaktion. Tarvittaessa hakeudu ensihoitoon oireiden vakavuuden mukaan.

Kuva: Anttonen Agata

Lähteinä myös esimerkiksi Ihotautien erikoislääkäri Matti Hannukselan artikkeli Lääkärikirja Duodecimissa sekä Alkon ”Lisä- ja vierasaineet alkoholijuomissa sekä yliherkkyys” -opas

Lue myös: Varo mustaa hennatatuointia – voi aiheuttaa allergisen reaktion
 
Alkoholi

Allergia- ja yliherkkyysreaktioita

Viljat: Viljoille allerginen voi saada äkillisen reaktion ohramallas- ja vehnämallasoluista. Monien väkevien juomien raaka-aine on vilja, kuten ohra, vehnä tai näiden seos.

Hiiva: Hiiva-allergikot saattavat saada nokkosihottumaa tai jopa anafylaktisen reaktion allergeeneista, joita voi olla runsaasti kotikaljassa, kotiviineissä ja siidereissä.

Maito: Maitoallerginen voi saada reaktioita maitoproteiinia sisältävistä juomista, kuten kermalikööristä. Myös juomasekoitukset saattavat sisältää maitoproteiineja.

Punaiset värit: Karmiinit, kokkiniilit, karmiinihappo (E120) ovat punaisia väriaineita. Ne aiheuttavat joillekin astmaoireita ja äkillisiä allergiareaktioita, jopa anafylaksiaa. Karmiini värjää esimerkiksi katkerot punaisiksi.

Kaakao, pähkinät, mausteet: Antavat juomiin makua. Ne voivat aiheuttaa allergiaoireita, jotka voivat edetä vakavaksikin.

Rikkiyhdisteet: Rikkiyhdisteitä on etenkin makeiden viinien säilöntäaineena. Ne pahentavat astmaa 3–4 %:lla astmaa sairastavista. Rikkiyhdisteet voivat aiheuttaa yliherkkyysnuhaa sekä pahentaa nokkosihottumaa tai atooppista ihottumaa.

Etanoli: Alkoholiallergia etanolille on erittäin harvinaista. Oireena on äkillinen nokkosihottuma, joka voi laajeta vakavaksi allergiseksi reaktioksi.

Äkillinen punoitus: Reaktio ei ole allergiaa ja menee ohi itsestään. Reaktio kestää yleensä muutaman kymmenen minuuttia, ja punoitusta on etenkin kasvoilla ja kaulalla. Syitä voi olla monia.

Ns. viinipäänsärky: Reaktio ei ole allergiaa. Syytä ei varmaksi tiedetä.

Lähde: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry, Duodecim Terveyskirjasto
Eija Marja-aho
Saatko alkoholista allergisia oireita?
Saatko alkoholista allergisia oireita?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi