Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Ravitsemusprofessori syö jäätelöä lähes päivittäin: "Terveellisesti mutta ei ryppyotsaisesti"

Mikael Fogelholm syö itse niiin kuin opettaa. Mutta jäätelöäkin kuluu lähes päivittäin.

Mikael Fogelholmin oma ruokavalio on terveellinen. Ryppyotsainen syöjä hän ei kuitenkaan ole. Kuva: Johanna Erjonsalo

Urheilu on Mikael Fogelholmin intohimo. Kilpaurheilua vielä lähes kuusikymppisenä harrastava ravitsemustieteen professori liikkuu nykyisin 7–10 tuntia viikossa.

– Eikä se ole mitään kävelyä, vaan ihan kunnon treenausta.

Haastattelun aikoihin hän valmistautuu lähtemään Helsingistä pyöräsuunnistuskilpailuihin Suonenjoelle.

Urheilu vaikuttaa myös Fogelholmin syömiseen.

– Paljon liikkuva tarvitsee toki energiaa.

"Laineet lyövät korkealle"

Ruoka ja ravitsemus kiinnostaa suomalaisia. Jo vuosia etenkin netissä ja sosiaalisessa mediassa on vellonut keskustelu, mitä ihmisen kannattaisi syödä.

Laineet lyövät välillä korkeallakin. Vastakkain ovat tieteellinen tutkimus ja erilaiset suuntaukset, jotka perustuvat ihmisten kokemuksiin hyvästä ravinnosta.

Fogelholm on sitkeästi puolustanut julkisuudessa virallisen tieteen kantoja. Lunta tulee tupaan joskus rajustikin.

– Ehkä pahinta oli joitakin vuosia sitten karppausbuumin aikaan. Katson kuitenkin, että minun on syytä olla mukana keskustelussa jo ihan virkanikin puolesta.

Sosiaalisen median kautta ihmisille tulvii nykyisin hyvin eritasoista tietoa.

– Ihmiselle tulee hyvä fiilis, kun joku kertoo omista kokemuksistaan, että näin täytyy toimia. Ja kun asiantuntijoiden viestin ja kokemuksen välillä on ristiriita, ihminen helposti puolustautuu.

– Mutta ruoan terveysvaikutuksia ei mitata fiiliksillä, vaan sillä, miten ihmiset sairastuvat pitkällä aikavälillä.

Fogelholm myötää, että asiantuntijoiden tapa kertoa asioista on joskus omiaan lisäämään konflikteja.

– Asiantuntijat jättäytyvät helposti henkilökohtaisuuden ulkopuolelle ja keskustelevat keskiarvoista ja meta-analyyseistä. Ihmisestä tuntuu, ettei tässä ole mitään tarinaa, eivätkä asiantuntijat välitä yksilöistä.

Kala- ja kasvisruokaa

Professori kertoo olevansa oman syömisensä suhteen ”flexitaristi”. Ruokavalion peruspilari on kala- ja kasvisruoka.

– Punaista lihaa olen tänä vuonna syönyt kahdesti ja lisäksi yhden bratwurstin.

Tässäkään asiassa Fogelholm ei ole mustavalkoinen.

– Tietyissä tilanteissa voin joustaa. Pääsiäisenä laitoin äidilleni lammasta.

Fogelholm syö myös paljon hedelmiä ja runsaskuituista täysjyväviljaa.

Rasvojen suhteen Fogelholmin ruokavalio on muuttunut eniten. Juoksevia kasvirasvoja kuluu nykyisin reippaasti.

– 30 vuotta sitten olin paljon rasvakammoisempi kuin nykyään.

Fogelholm kertoo olevansa tunnettu jäätelön ystävä.

– Vuodessa ei monta päivää mene, etten sitä syö. Lakua ja suklaatakin menee jonkin verran.

Fogelholmin motto on, ettei ruokavalion tarvitse olla tylsää.

– Siinä on riski, että syömisestä tulee taakka ja ihminen joutuu pohtimaan jokaista suupalaa.

Useita tehtäviä ravitsemusalalla

Mikael Fogelholm (s. 1959) on Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori.

Hän on toiminut muun muassa UKK-instituutin johtajana ja Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtajana. Lisäksi hän on ollut laatimassa suomalaisia ravitsemussuosituksia. Hänellä on ollut myös ravitsemukseen liittyviä kansainvälisiä tehtäviä.

Fogelholm on entinen kilpaurheilija ja harrastaa edelleen urheilua kilpailumielessä. Lisäksi hän harrastaa pianonsoittoa.

Antti Launonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi