Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Lakanapyykkiä ja pelkoa ohivuodoista – runsaat kuukautiset ovat joka kolmannen naisen riesa, joka rajoittaa elämää ja aiheuttaa anemiaa

Runsaista kuukautisista kärsivä voi joutua vaihtamaan suojaa jopa tunnin välein. Diagnoosi perustuu yleensä henkilön omaan kokemukseen, ja useimmiten vaivaa voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa. Hoitokeinoissa on sekä hormonaalisia että hormonittomia vaihtoehtoja.

Runsaat kuukautiset ajoittuvat usein teini-ikään tai 40 ikävuoden tienoille. Kuva: Colourbox

Ohivuotoja, vessojen läheisyyden varmistelua ja suojan vaihtamista tunnin parin välein. Runsaista kuukautisista kärsii joka kolmas nainen jossain vaiheessa elämäänsä.

Runsaista kuukautisista puhutaan, kun verenvuodon määrä on 80 millilitraa kuukaudessa. Käytännössä vuodon mittaaminen on kuitenkin täysin mahdotonta, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riikka Aaltonen Tyksin naistenklinikalta. Siksi vaivan diagnosoinnissa puhutaankin välillisistä mittareista ja runsaiksi koetuista kuukautisista.

— Kysytään, kuinka paljon suojia kuluu ja vuotavatko ne yli. Siteiden määrästä pidetään kirjaa.

Hormonittomiakin hoitokeinoja on

Runsaat kuukautiset voivat vaikeuttaa töissä, koulussa tai harrastuksissa käymistä. Vaivaan on kuitenkin myös hoitokeinoja, kuten tulehduskipulääkkeet tai ehkäisypillerit. Noin 50 000 suomalaista 25–55-vuotiasta naista kokee vuosittain tarvetta runsaiden kuukautisvuotojen tutkimiseen tai hoitoon. Kuva: Juha Rika

Vaikka diagnoosi perustuu pitkälti henkilön omaan kokemukseen, Aaltonen vakuuttaa, että hoitoon hakeuduttua hoitoa myös saa.

Runsaita kuukautisia hoidetaan useimmiten hormonikierukalla. Myös ehkäisypillerit niukentavat vuotoa.

Hormonittomia vaihtoehtoja ovat vuodon määrää vähentävät tulehduskipulääkkeet ja traneksaamihappo.

Joskus runsaita kuukautisia hoidetaan kohdunpoistolla. Jos muut hoitomuodot eivät sovi tai leikkausriskit ovat suuret, tehdään kohdun limakalvon tuhoaminen, jossa vuotoa vähennetään poistamalla vuotoa tuottava limakalvo lämmön avulla.

Yleistä nuorilla ja nelikymppisillä

Yleisimmät ajankohdat runsaille kuukautisille ovat teini-ikäisenä ja nelikymppisenä. Kun kuukautiset ovat vasta alkaneet, hormonitoiminta ei ole vielä tasapainottunut. Keski-ikää lähestyessä yleistyvät puolestaan kohtumuutokset, kuten hyvänlaatuiset kohdun lihaskasvaimet.

— Runsaiden kuukautisten voi ajatella olevan normaali asia, jos on kärsinyt niistä aina. Yleensä jossain vaiheessa tulee kuitenkin raudanpuuteanemia, jonka takia lähdetään lääkäriin, Aaltonen sanoo.

Väestöliiton nuorisolääkärin Miila Halosen mukaan nuorilta tulee paljon yhteydenottoja juuri kuukautisista. Nuoret pohtivat, mikä vuotomäärä on normaalia ja milloin pitää mennä lääkäriin. Nuoria ohjataankin kouluterveydenhuollon tai terveyskeskuslääkärin pariin keskustelemaan mahdollisista tutkimuksista ja lääkevaihtoehdoista.

— Jos nuorella ei ole tarvetta ehkäisylle, lääkityksessä lähdetään yleensä liikkeelle tulehduskipulääkkeillä, Halonen sanoo.

Anemia tekee olosta väsyneen

Runsaiden kuukautisten Käypä hoito -suositus päivitettiin keväällä. Suosituksella halutaan varmistaa, että potilas saa oikeaa hoitoa mahdollisimman nopeasti. Uutena asiana suosituksiin lisättiin anemia ja anemian hoito.

Aaltosen mukaan aiemmin on käynyt niin, että vaikka potilaan hemoglobiini on matala ja kuukautiset runsaat, rautahoitoa ei ole määrätty, vaan potilas on lähetetty sairaalaan kiireettömällä lähetteellä.

— Rautakuuri tulee aloittaa heti, kun anemia todetaan.

Raudanpuuteanemia on vain yksi runsaiden kuukautisten aiheuttama ongelma. Muita ovat erilaiset elämänlaatua heikentävät asiat: pitää miettiä, millaisia vaatteita voi käyttää ja missä vessat sijaitsevat.

Anemian aiheuttaman väsymyksen vuoksi esimerkiksi harrastukset voivat jäädä paitsioon. Miila Halosen mukaan nuorten on välillä vaikeaa olla koulussa vuodon ollessa runsaimmillaan.

Vaikka rautakuurin voi syödä omin päinkin, Aaltonen suosittelee lääkäriin hakeutumista. Näin saadaan alkuperäinen ongelma hoidettua.

— Eikä raudan syönti auta, jos toisesta päästä koko ajan vuotaa ulos.

Runsaita kuukautisia voi usein hoitaa terveyskeskuksissa. Aina ei tarvitse lähteä gynekologin vastaanotolle.

Naiset kertovat kuukautisista: säikähdyksiä ja kiusallisia tilanteita

"Kuukautiseni ovat aina olleet runsaat. Ehkäisypillerit ovat helpottaneet vaivaani, mutta lasten syntymän jälkeen en ole enää syönyt pillereitä.

Suurin haitta on arvaamattomuus. Alle kahdessa tunnissa vuotoa saattaa tulla niin paljon, että tamponi ja side kumpikin vuotavat läpi.

On ollut tilanteita, että olen ollut töissä verisissä vaatteissa. Se on todella noloa, vaikka eihän sitä tässä iässä enää pitäisi nolostella.

Toinen hankaluus on ainainen anemia. Joudun syömään usein rautatablettikuureja, jotka ärsyttävät vatsaa.

Nyt en ole löytänyt sopivaa hoitoa, sillä ylimääräiset hormonit eivät sovi minulle."

Nainen, 36 vuotta

"Teini-ikäisenä kuukautiseni olivat runsaat ja ohivuotoja tuli helposti. Heräsin monesti aamulla lakanat veressä, kunnes keksin laittaa yösiteen taakse vielä toisen tavallisen siteen poikittain. Päivällä kuukautiset rajoittivat liikkumistani.

Muistan kauhunhetken yläasteelta. Koulussa oli ohjattu hierontahetki, ja hierottavien olisi pitänyt mennä mahalleen makaamaan. Tiesin, että housuihini tulisi eteen veritahra, jos tekisin niin.

Pyysin ohjaajalta, saisinko istua. Se sopi hänelle, mutta minusta tuntui todella tyhmältä, kun ainoana istuin ja kaikki muut makasivat maassa. Runsaat kuukautiset loppuivat ehkäisypillereillä."

Nainen, 24 vuotta

"Kuukautiseni alkoivat, kun olin 11-vuotias. Ne olivat runsaat ja säikäyttivät: en ollut koskaan nähnyt yhtä paljon verta. Oloni oli usein huono. Kivut ja pelko ohivuodosta rajoittivat elämääni kuukautisten aikana. Nykyisin syön pillereitä enkä edes huomaa kuukautisia."

Nainen, 25 vuotta

Pulma

Puolessa tapauksista syytä ei keksitä

Lääketieteellinen määritelmä runsaille kuukautisille on 80 millilitraa verenvuotoa kuukaudessa. Keskimääräinen vuodon määrä on 25–40 milliä kuukaudessa.

Puolessa tapauksista runsaille kuukautisille ei keksitä syytä. Muissa tapauksissa kyse voi olla kohdun rakenteeseen liittyvistä muutoksista. Myös ylipainoisilla kuukautiset voivat olla runsaammat. Rasvakudos lisää estrogeenin tuotantoa ja paksuntaa kohdun limakalvoa ja siten lisää myös vuotoa.

Kolmasosa 15–50-vuotiaista suomalaisista ja brittiläisistä naisista kokee kuukautisensa runsaiksi jossain elämänvaiheessa.

Noin 50 000 suomalaista 25–55-vuotiasta naista kokee vuosittain tarvetta runsaiden kuukautisvuotojen tutkimiseen tai hoitoon.

Kohdunpoistojen määrä on ollut laskussa. Vuonna 2006 yli puolet kohdunpoistoista tehtiin runsaiden vuotojen tai kohdun lihaskasvainten vuoksi.

Runsaiden kuukautisten tunnusmerkki on, että verenvuoto tulee läpi suojista tunnin kuluessa.

Vaatteet tai lakanat tahrautuvat.

Vuoto haittaa olennaisesti työntekoa tai harrastuksia.

Naisilla, joilla on taipumusta verenvuotoihin, kuten nenäverenvuotoon ja mustelmiin, voi olla runsaat kuukautiset.

Myös lähisuvussa esiintyvät verenvuototaipumukset voivat vaikuttaa siihen, että kuukautiset ovat runsaat.

Jos edellä mainituista merkeistä jokin toteutuu, vaivaan voi saada hoitoa perusterveydenhuollossa.

Lähde: Runsaiden kuukautisten Käypä hoito -suositus (päivitetty toukokuussa 2018) ja gynekologi Riikka Aaltonen.
Laura Ikävalko
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi