Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Rusketus on ihon hätähuuto

Ihosyöpä: Aurinkovoidekaan ei suojaa, jos voidetta ei käytetä oikein.

Mari Karttunen ja Tarja Matikainen ottivat aurinkoa Joensuussa. Kuva: Riikka Hurri

Viime vuosina vähentynyt yläilmakehän otsonimäärä on lisännyt UV-säteilyä, ja tulevaisuudessa voidaan olettaa ihosyöpien lisääntyvän voimakkaasti. Rusketus on kuin ihon hätähuuto, jossa keho pyrkii ikään kuin suojaamaan sisäelimiä palamiselta.

Yli 95 prosenttia ihomelanoomista voitaisiin ehkäistä suojaamalla iho palamiselta.

Ihosyövän riski on todellinen myös ruskettuneella iholla. Suomen syöpäjärjestön mukaan Vuonna 2025 melanoomaan arvioidaan sairastuvan noin 2300 ihmistä vuodessa.

Aurinkovoiteiden korkeat suojakertoimet luovat illuusion siitä, että auringossa voi oleilla pidempään. Vaikka iho ei pala, saa ruskettuja suuria määriä pitkäaaltoisia UVA-säteitä. Riski suurenee, mitä pidempään auringossa oleillaan, vaikka kehossa ei olisikaan näkyviä palamisen merkkejä.

Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo, että aurinkosuojavoiteiden voidaan ajatella pitävän mitä ne lupaavat.

– Suurin ongelma aurinkovoiteissa on että niitä ei käytetä tarpeeksi, eikä silloin kuin pitäisi. Aurinkosuojavoiteet suojaavat ihoa palamiselta. Se suojaavatko ne myös ihosyövältä on epävarmempaa, Huttunen kertoo.

Huttusen mukaan aurinkovoiteita ei tulisi käyttää siksi, että niiden avulla pidennettäisiin auringossa oleskelua. Lasten ihon suojaamiseksi auringolta Huttusella on yksinkertainen ohjeistus.

– Tärkeintä on vältellä aurinkoa ja käyttää suojaavaa vaatetusta ja päähinettä. Niiden lisäksi laitetaan aurinkosuojavoidetta paljaille ihoalueille, Huttunen muistuttaa.

Peräti 60 prosenttia markkinoilla myytävistä aurinkovoiteista sisältää oksibentsonia (tai Bentsofenoni-3). Kemikaali läpäisee ihon ja kulkeutuu vereen, ja sen on todettu aiheuttavan mereen liuetessaan vaurioita myös koralliriutoille.

Toinen haitalliseksi esitetty kemikaali on A-vitamiini, jota EWG:n raportin mukaan oli yli 40 prosentissa aurinkovoiteista. A-vitamiinin, eli retinopalmitaatin, vaikutuksia ihosyövän syntyyn tutkitaan parhaillaan. Raportissa esitetään väite, että aurinkovoiteiden A-vitamiinilla on yhteys ihosyövän syntymiseen. Väite ei saa vahvistusta ihotautilääkäriltä.

Maria Huttusen mukaan oksibentsonia onkin alettu vältellä aurinkosuojavoiteissa.

Itä-Suomen yliopiston lääketutkimuslaitoksen apulaisprofessori Jaana Rysä toteaa, että EWG:n raportista ei tule vetää suoria johtopäätöksiä.

Hänen mukaansa oksibentsononi on ollut käytössä aurinkosuojavoiteissa yli 45 vuotta.

– Tiedossani ei ole näyttöä sen karsinogeenisuudesta. Myös retinyylipalmitaatti on ollut pitkään käytössä A-vitamiinin puutokseen, eikä senkään karsinogeenisuudesta ole näyttöä, Rysä toteaa.

Anna Tenhu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi