Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Yövuorossa syödään, jos ehditään — lääkintävahtimestari joutuu joskus viemään eväät koskemattomina takaisin kotiin

Vapaapäivinä vuorotyöläisen kannattaa helliä vatsaansa syömällä laadukkaasti ja säännöllisesti.

Kahvitauko kuuluu aina lääkintävahtimestari Kalevi Savolaisen työvuoroon. Öisin hänellä on eväinä usein leipää ja jugurttia, sillä lämmintä ruokaa hän ei aina ehdi syödä. Kuva: Risto Hämäläinen

Lääkintävahtimestari Kalevi Savolainen on tehnyt 27 vuotta kolmivuorotyötä sairaalassa. Vuorot ovat usein kiireisiä ja eteen tulevat työtilanteet ennalta arvaamattomia. Jos hän on varannut evääksi lämmitettävän ruuan, sen voi joutua viemään koskemattomana takaisin kotiin vuoron päätyttyä.

– Pyrin aina pitämään evästauon, mutta en välttämättä ehdi syödä lämmintä ruokaa.

Useimmiten Savolaisella on ilta- ja yövuoroissa eväinä täytettyä ruisleipää ja jogurttia, jotka hän nauttii kahvin kera. Raskaita, rasvaisia ruokia hän välttää, sillä niistä seuraa vuorenvarmasti väsymys.

Ennen iltapäivällä alkavaa iltavuoroa Savolainen käy usein syömässä omalla ajallaan sairaalan ravintokeskuksessa. Vuorossa syödään työaikana sopivan tilaisuuden tullen. Yleensä se tarkoittaa hätäistä kahvitaukoa, joka saattaa keskeytyä kiireellisen tehtävän vuoksi.

Kuva: Risto Hämäläinen

Ennen keiteltiin soppaa taukohuoneessa

Savolaisen uran alkuaikoina, 1990-luvun alussa yövuorot Mikkelin keskussairaalassa olivat huomattavasti rauhallisempia kuin nykyisin. Hoitajat saattoivat valmistaa taukotiloissa keittoa yhteiseksi ateriaksi työntekijöille.

– 2000-luvun taitteen jälkeen tämä kulttuuri hävisi, kun vanhempia hoitajia jäi paljon eläkkeelle. Nykyään ruuanvalmistus työvuoron aikana olisi mahdotonta jo työnkuvankin puolesta.

Savolaisen työhön kuuluu paljon potilaiden nostelua ja siirtelyä, joten energiaa kuluu. Hän myöntää, että välillä tulee sorruttua nopeaan sokeritankkaukseen. Herkkuja on vaikea vastustaa, jos niitä on tarjolla kahvihuoneen pöydällä työkaverin synttäreiden tai läksiäisten kunniaksi. Ja aika usein on.

– Työ on niin fyysistä, että yleensä en koe tunnontuskia makean syömisestä.

Potilaiden nostelu on aiheuttanut Savolaiselle selkävaivoja, mutta muuten hän kertoo kestävänsä kolmivuorotyön rasitukset hyvin. Hän syö mielellään kasviksia, ja lempiruokaa on tavallinen kotiruoka, lihamakaronilaatikko tai perunamuusi jauhelihakastikkeella.

– En ole mikään pihvien syöjä.

Kuva: Sanni Haikarainen

Ei yövuoroa ilman kahvia

Terveydenhuollossa työskentelevän on vaikea välttyä valistukselta. Sairaalan ravintokeskuksen kampanjat ovat Savolaisellekin tuttuja, ja hän on saanut ravitsemusneuvontaa myös ammattiliiton kuntokurssilla. Ammattiyhdistystehtäviensä kautta hän seuraa työhyvinvointiin liittyviä asioita muutenkin.

Kaksivuoroyötä tekevän ensihoidon kenttäjohtajan Jari Rantasen ruokailurytmin kiintopiste on lounas. Muuten ruokailu työaikana saattaa olla hyvin epäsäännöllistä.

— Yövuoron aikana ei välttämättä tule syötyä mitään, hän myöntää.

Paljon liikkuvan Rantasen ruokavalio on liha- ja kasvispainotteinen. Hän pyrkii syömään kaksi lämmintä ateriaa päivässä.

Pari vuotta sitten Rantanen oli jonkin aikaa gluteenittomalla dieetillä ja välttelee viljoja edelleen.

— Niistä ei vain tule hyvä olo.

Mikkeliläinen Rantanen tietää olevansa oman tiensä kulkija myös rasva-asioissa. Hän ei käytä ravitsemussuositusten mukaisia kasvirasvoja, vaan suosii voita. Makeiden herkkujen sijaan Rantasen mieliteot kohdistuvat enemmän sipsien kaltaisiin naposteltaviin.

Vain yksi asia on varma: ei yövuoroa ilman kahvia. Joskus paloaseman keittiössä vastassa on tuntikausia kahvinkeittimessä seisonutta juomaa.

— Sen varalta minulla on aina omaa pikakahvia, hän naurahtaa.

Kuva: Vesa Vuorela

Vuorotyö kasvattaa kansantautien riskejä

Vuorotyö kasvattaa kansantautien, kuten kakkostyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskejä.

Usein vuorotyötä tekevälle kertyy myös ylipainoa. Syitä on monia. Huonosti nukutun yön jälkeen tulee syötyä enemmän kuin olisi tarpeellista. Seuraavana päivänä olo on kuin krapulaisella ja tekee mieli herkutella. Toisaalta epäsäännöllinen työ voi hankaloittaa säännöllistä ruokailua, jolloin aterialla saatetaan syödä vähän enemmän kuin olisi tarpeen.

Vuorotyöläiset kärsivät usein myös ruuansulatusongelmista, sillä öisin aineenvaihdunta hidastuu.

– Vuorotyö on hyvin monimutkainen kokonaisuus. Työ voi olla fyysisesti tai henkisesti hyvin raskasta tai esimerkiksi monotonista tehdastyötä. Vuorot voivat vaihtua tiheästi tai ihminen voi tehdä pelkkää yötyötä, huomauttaa tutkija Katri Hemiö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Vuorotyötä tekeville ei ole laadittu omia ravitsemussuosituksia, mutta ruokailujen ajoittamisesta on ohjeita. Periaatteena ovat suomalaiset ravitsemussuositukset, jotka perustuvat tutkittuun tietoon. Yötyöläisille ei esimerkiksi suositella erityisiä ravintolisiä tai vaikkapa normaalia suurempia annoksia D-vitamiinia.

Yötyötä ja myöhäisiä iltavuoroja tekevän kannattaa kiinnittää huomiota ainakin säännölliseen ruokailurytmiin sekä riittävään kasvisten ja pehmeiden ravintorasvojen käyttöön.

– Jos on sellaisessa työssä, että säännöllinen ruokailu on mahdotonta, voi hyvää ravitsemusta ottaa takaisin vapaapäivinä, Hemiö huomauttaa.

Ravintoloissa öisin lähinnä pikaruokaa

Yöaikaan tarjoiltavat ravintola-annokset ovat useimmiten pikaruokaa. Aina avoinna olevan liikenneasema ABC Pitkäjärven ravintolasta Mikkelissä sai vielä jokin aika sitten öisin myös a la carte -annoksia, mutta myynti lopetettiin pienen menekin takia.

— Annoksia meni 1—2 yössä, joten ei ollut järkevää pitää niin laajaa valikoimaa tarjolla, kertoo myymäläpäällikkö Minna Rasa.

Nyt keittiöstä saa öisin hampurilaisia ja muita yksinkertaisempia annoksia. Säästö syntyy laitteiden käyttökustannuksista: kaikkia koneita ei tarvitse pitää valmiudessa ympäri vuorokauden.

— Sillä on vaikutusta myös laitteiden elinkaareen, Rasa huomauttaa.

Hänen mukaansa yötyöläiset nauttivat vain harvoin a la carte -annoksia. Niitä ostivat lähinnä muut öisin liikkeellä olleet ihmiset, kuten matkailjat.

Vuorotyöläisiä asioi enemmän liikenneaseman ruokakaupan puolella.

— Sieltä haetaan töihin mennessä eväitä ja töistä tullessa ruokaa kotiin. Vuorotyöläisiltä on tullut jonkin verran toiveita valikoimasta.

Suositukset

Vuorotyöläisen hyvät valinnat

Syö sydänystävällisesti: Nauti runsaasti kuitua, niukasti suolaa, kohtuullisesti pehmeitä kasvirasvoja ja vain vähän kovia eläinrasvoja. Valitse tuotteita, joissa on sydänmerkki.

Syö säännöllisesti: Jos nautit lämpimän aterian yövuorossa, syö se ennen puoltayötä. Syö lisäksi pieni ateria 3–4 tunnin välein. Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä painonhallinnassa. Kohtuulliset annoskoot auttavat vatsaoireisiin.

Syö oikeanlaiset eväät: Kokoa eväät lautasmallin mukaisesti. Esimerkiksi: täytetty sämpylä, jogurtti tai viili sekä hedelmiä tai marjoja tai annos jauhelihakeittoa ja ruisleipää margariinilla ja kasviksilla ja lasillinen maitoa tai piimää. Pidä hyvin säilyvää evästä hätävarana työpaikallasi tai mukanasi.

Syö yöllä sopivasti: Vältä rasvaisia ja runsaasti energiaa sisältäviä ruokia. Nauti loppuyöstä välipala. Kevyt aamupala yövuoron jälkeen auttaa uneen pääsyssä.

Juo oikein: Kofeiinipitoisia juomia kannattaa nauttia vain alkuyöstä, jotta ne eivät vaikeuttaisi nukahtamista työvuoron jälkeen.

Lähde: Työterveyslaitos, Virkeänä ratissa -hankkeen materiaalit (Anne Salmi ym. 2011).
Sanni Haikarainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi