Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Katso lista kesäkodin ensiapulaukun tärkeimmästä sisällöstä

Kesäkotiin ei tarvitse ostaa kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta muutama perusasia on hyvä olla kunnossa. Kuva: Katja Luoma

Kesämökille ei kannata lähteä valmistautumatta, vaan mökkikin kaipaa onnettomuuksien varalta oman ensiapulaukun.

Pyysimme neuvoa varautumiseen ensiavun ja terveystiedon kouluttaja Markku Heikkilältä Punaisen Ristin Lahden alueen osastosta.

Hänen mukaansa kotiin ei tarvitse hankkia kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, sillä perusensiapua annettaessa erikoistavaroista ei juuri ole hyötyä.

Muutama perusasia on joka tapauksessa hyvä olla kunnossa.

Sovellus voi pelastaa hengen

Ensimmäisenä Heikkilä neuvoo kaikkia älypuhelimen käyttäjiä lataamaan puhelimeensa maksuttoman 112 Suomi -sovelluksen. Kun hätäkeskukseen soittaa sovelluksen kautta, keskus saa tietoonsa myös soittajan sijainnin.

Myös oman kesäpaikan osoite ja ajo-ohjeet sinne täytyy tietää. Ne helpottavat avunsaantia, vaikka sovellus olisikin käytössä.

Lääkekaappi kaipaa sidetarpeita

Lääkekaapista on hyvä löytyä haavanpuhdistusainetta, sidetaitosta ja sideharsorullaa sekä laastaria. Iho-ongelmista kärsiviä Heikkilä vinkkaa pyytämään herkkäihoiselle sopivia tuotteita.

Raskainta likaa voi poistaa vedellä ja saippualla, ja kesäkuumilla on muistettava isoäidin oppi: haavat tulee pitää puhtaana.

Polttiko aurinko?

Auringonpolttamiin kannattaa varautua. Ihon perushoitoon riittää itselle sopiva perusvoide, mutta hyvin herkästi hipiänsä polttavien kannattaa pyytää apteekista ihovaurioihin sopivaa tuotetta.

– Parhaimmillaan lääkekaapissa voi olla reseptivapaa voide, joka suojaa ihonirhaumia, mutta suojaa myös auringolta, Heikkilä sanoo.

Nyrjähtänyt nilkka kaipaa kylmää

Nyrjähdysten varalta kesäkotiin kannattaa hankkia muutama tuki ja harkita kylmäpakkauksen hankkimista. Kylmäpussina toki käy vaikka pakastimesta otettu hernepussi.

Varaudu pistoihin ja puremiin

Mökiltä on hyvä löytyä myös kyypakkaus. Siinä oleva kortisoni auttaa voimakkaisiin allergisiin reaktioihin, joten lääkettä voi ottaa käyttöohjeen mukaan myös mehiläisen tai ampiaisen pistoihin. Kyyn purtua pakkaus on vain ensiapu, ja kyynpuremiin päteekin Heikkilän mukaan aina neljän L:n ohje: ”lepo, lastoitus ja liukkaasti lääkäriin”. Lepo ei tarkoita nukkumista, vaan purrun raajan pitämistä liikkumattomana.

Mökillä voi kohdata myös punkkeja. Punkkipihdeillä punkin irrotus on helpompaa kuin käsin. Mikäli liikkuu puutiaisaivokuumealueella, rokotteen hankkimista on hyvä harkita. Myös kotieläimet on hyvä suojata punkeita.

– Nyt eläinten suojaamiseen alkaa olla kiire, kun kesä tuli yllättäen tänä vuonna, Heikkilä huomauttaa.

112 Suomi -sovellusta oli ladattu viime vuoden lopulla 1,3 miljoonaa kertaa. Tässä sovellus on englanninkielinen, mutta sovellus toimii suomen kielellä, jos myös puhelinta muuten käyttää suomeksi. Kuva: Katja Luoma

Soitto oikeaan paikkaan

Hätätilanteessa oikea puhelun kohde on tietysti hätäkeskus. Jos sen sijaan kaipaa vastauksia kysymyksiin, Heikkilä muistuttaa soittamaan hätäkeskuksen sijaan terveysneuvon puhelinpalveluun.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi