Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Asiantuntijat vastaavat 10 yleisimpään kysymykseen punkeista - "Lapsille puutiaisaivotulehdus voi aiheuttaa vakavia neurologisia oireita vuosienkin kuluttua"

Punkkien ja puutiaisaivotulehduksien määrä on kasvanut radikaalisti. Myös matkailijan kannattaa ottaa rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Punkkeja ei tarvitse pelätä, mutta niiltä kannattaa suojautua. Kuva: Sami Lettojärvi

1. Mitä pitää tehdä, jos punkki on purrut?

Punkki tulee irrottaa heti, kun sen huomaa. Punkkia ei missään tapauksessa pidä yrittää tukehduttaa esimerkiksi rasvalla tai kynsilakalla.

Irrottaminen tapahtuu punkkipihdeillä tai pinseteillä mahdollisimman läheltä punkin suuosia eli aivan ihon tuntumasta. Punkkia vedetään suoraan ylöspäin, niin että se napsahtaa irti. Voi käydä niin, että punkin suuosat hajoavat, jolloin ne jäävät iholle. Ne saa parin päivän päästä rapsutettua pois puhtaalla neulalla tai pinsetin kärjillä. Punkin puremakohtaa kannattaa tarkkailla.

2. Mitä sairauksia punkit levittävät?

Punkilla on suolistossaan borrelia-bakteereja, jotka aiheuttavat borrelioosia. Bakteerien siirtyminen punkista isäntään kestää muutamista tunneista jopa kahteen vuorokauteen, joten punkkitarkastuksia kannattaa tehdä usein. Harvinaisempi tauti on virusperäinen puutiaisaivotulehdus, joka tarttuu punkin sylkirauhasista. Kun punkki pureutuu kiinni, se ruiskuttaa puremakohtaan puuduttavia ja veren hyytymistä aiheuttavia aineita. Virus siirtyy sillä hetkellä minuuteissa, jos on siirtyäkseen.

Kansalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitetaan muutama tuhat borrelioositapausta vuosittain, mutta puutiaisaivotulehdusta on hyvin vähän Suomessa. Viime vuosi oli kuitenkin ennätysvuosi. Aikaisemmin puutiaisaivotulehduksia on ollut kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen, mutta viime vuonna koko Suomessa oli 82 tartuntaa.

3. Voiko punkin puremaan kuolla?

Punkin purema itsessään ei ole vaarallinen, vaan taudit, joita punkki levittää. Borrelioosi usein hoidetaan antibiooteilla, mutta puutiaisaivotulehdus on pahimmillaan tappava. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole täsmähoitoa, vaan hoito tapahtuu oireiden mukaan. Siihen kuolee noin prosentti aivotulehduksen saaneista. Kuolemaan vaikuttaa yleiskunto, mutta myös perusterve voi menehtyä tartuntaan.

Lasten kohdalla on usein käsitys, että puutiaisaivokuume olisi lievä tauti, sillä lapsi sairastaa sen usein kevyesti. Totuus kuitenkin on, että jos virus leviää kehittyvässä vaiheessa olevaan keskushermostoon, jättää se pysyviä vaurioita. Lapsille puutiaisaivotulehdus voi aiheuttaa vakavia neurologisia oireita vuosienkin kuluttua. Esimerkiksi siinä vaiheessa, kun lapsi menee kouluun, huomataan keskittymis- ja oppimisvaikeuksia.

4. Mistä tietää, että on saanut tartunnan?

Borrelioosin klassisin oire on rengasihottuma, joka tulee muutaman päivän sisällä puremasta. Jos iholle ilmestyy noin viiden sentin rengasmainen ihottuma, joka on laajeneva ja vaaleampi keskeltä, kannattaa käydä lääkärissä.

Punkin puremaa ei kuitenkaan aina edes huomaa. Puutiaisaivotulehdus voi olla oireeton, mutta tauti on yleensä kaksivaiheinen. Ensin on flunssan kaltaisia oireita, jonka jälkeen voi mennä parikin viikkoa ilman oireita. Myöhemmin alkaa varsinainen aivotulehdus, jolloin on korkeaa kuumetta ja keskushermosto-oireita. Eli jos tietää punkin purreen, kannattaa olotilaa seurata.

5. Miten punkeilta voi suojautua?

Tavallisin ohje suojautumiseen on käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita, mutta toisaalta vaalealta iholta punkki erottuu herkemmin. Kannattaa siis suosia vaaleita vaatteita.

6. Miten punkkitarkastus tehdään oikeaoppisesti?

Punkki kiipeilee kehoa ja vaatteita pitkin ennen kuin se löytää sopivan paikan tarttua, joten kehoa kannattaa tarkkailla usein. Kaveria voi pyytää avuksi.

Lasten kohdalla hyvä muistisääntö on, että punkki pyrkii aina ylöspäin ja ohuelle iholle, eli punkki voi olla korvan takana tai hiusten seassa.

7. Missä punkkeja on eniten?

Punkkeja esiintyy rannikkoalueilla, suurten järvien läheisyydessä sekä peltojen reunamilla ja heinikoissa. Ylipäätään luonnossa ja kosteilla alueilla.

Punkit ovat levittäytyneet koko Suomen laajuudelle aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä ei ollut yhtäkään puutiaisaivotulehdustartuntaa viime vuonna.

Lue myös: Kannattaako D-vitamiinia tankata nyt auringossa? Lue asiantuntijan vastaukset
 

8. Milloin punkit ovat liikkeellä?

Kun päivälämpötila on viidestä asteesta ylöspäin, punkit ovat hereillä ja liikkeellä. Lämmin talvi tarkoittaa sitä, että punkkien aktiivinen aika on venynyt hyvin pitkäksi.

9. Onko rokote hyödyllinen?

On olemassa rokote vain puutiaisaivotulehdusta vastaan, eli se ei suojaa punkeilta tai borrelioosilta. On siis rokotteesta huolimatta suojauduttava vaatetuksella ja punkkitarkastuksilla.

Rokote on kuitenkin osoittautunut erittäin tehokkaaksi. Sitä on käytetty yli 40 vuotta, joten jos sillä olisi dramaattisia haittavaikutuksia, ne olisi jo huomattu.

Lisäksi myös matkustajien kannattaa ottaa rokote. Erityisesti Keski- ja Itä-Euroopassa riski saada tartunta luonnossa liikkuessa on suuri. Jos liikkuu riskialueilla, rokotus on parhaimmassa tapauksessa henkivakuutus.

10. Milloin rokote kannattaa ottaa?

Rokotussarjaan kuuluu kolme annosta. Jos haluaisi alkavalle puutiaiskaudelle suojan, rokote olisi hyvä ottaa jo talvella. Vielä ei kuitenkaan ole myöhäistä. Ensimmäinen annos otetaan ensimmäisenä päivänä, toinen 1–3 kuukauden kuluttua ja viimeinen 6–12 kuukauden päästä. Kahdellakin rokotteella saa kuluvalle kaudelle hyvän suojan, kunhan muistaa ottaa kolmannenkin annoksen. Myös tehosterokotteita tarvitaan, eli suojaa tulee ylläpitää.

Asiantuntijana Heidi Åhman, lääkeyhtiö Pfizer Oy sekä THL:n tartuntalääkäri Leif Lakoma.

Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi