Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Näyttääkö vanha verenpainemittari outoja lukemia? – vertailu voi olla paikallaan

Kotona mittaustulos on usein lähempänä totuutta, koska mittaustilanne on kiireetön eikä potilas jännitä. Kuva: Katja Luoma

Mansetti olkavarteen, ei liian tiukaksi. Hyvä asento, selkä tuettuna ja rennosti. Ilmaletkun kiinnityskohta ylöspäin ja käsivarsi 90 asteen kulmaan tuettuna.

Valmiina mittaamaan verenpaine. Säännöllinen mittaaminen on tärkeää, koska kohonnut verenpaine on salakavala tauti, joka voi hoitamattomana johtaa esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöihin.

Mitkä ovat kotimittauksen edut, Lahden Terveyskioskin esimies, apulaisosastonhoitaja Raija Forsström?

– Kotimittauksen voi tehdä kaikessa rauhassa, jolloin ihminen on usein rentoutuneempi kuin muualla. Sen ansiosta kotimittauksen tulokset ovat luotettavia ja arvokkaita. Jos mittaus suoritetaan muualla, tulokseen voivat vaikuttaa liikkuminen, kiire ja esimerkiksi jännitys.

Aikaisemmin esimerkiksi Lahden Terveyskioskista sai lainata verenpainemittarin kotiin. Lainaus on nyt lopetettu. Miksi?

– Emme enää lainaa mittareita kotiin huolto- ja hygieenisyyssyistä. Jos asiakkaan verenpaine on seurannassa, suosittelemme ostamaan kotiin oman mittarin. Ne eivät enää maksa ihan hirveästi, edullisimmillaan vain joitakin kymmeniä euroja. Yksinkertainen laite riittää kotimittaukseen, tärkeintä on, että sitä osaa käyttää oikein. Jos ei halua hankkia omaa laitetta, niin verenpaineen voi käydä mittaamassa myös omamittauspisteissä, joita on esimerkiksi terveyskeskuksissa ja Trion Terveyskioskissa.

Pitääkö verenpainemittaria huoltaa muuten kun vaihtamalla laitteen patterit?

– Kalibrointia suositellaan muutaman vuoden välein. Sitä varten laite pitää viedä liikkeeseen eli kalibrointia ei voi tehdä itse.

Mistä tietää, että mittari näyttää tuloksen oikein? Jos ei vaikkapa ole mitannut pitkään aikaan?

– Jos epäilee, että mittari ei enää toimi kunnolla, kannattaa käydä omahoitopisteessä mittauttamassa verenpaine sekä omalla että hoitopisteen mittarilla. Esimerkiksi terveyskeskuksen tai terveyskioskin mittari on huollettu, joten sen tulosta voi käyttää vertailussa.

– Samalla voi myös pyytää neuvoja ja tarkistaa, tekeekö mittauksen kotona oikein.

Mitä seurauksia voi olla, jos verenpainemittari ei toimi toivotulla tavalla?

– Verenpainesairauden hoidon kivijalka ovat mittaustulokset, luotettavalla laitteella ja oikein tehtynä. Tulosten perusteella määrätään esimerkiksi lääkitys.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi