Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

5 vinkkiä parempaan oloon ja itsestään välittämiseen

Kun oppii tunnistamaan, mitkä asiat tuottavat iloa, osaa kulkea niitä kohti. Kuva: COLOURBOX

Tuoreet elämäntaito-oppaat kehottavat olemaan itselle lempeitä ja armollisia. Keräsimme ajatuksia arkeen sovellettaviksi.

1 Vaali yhteyttä itseesi.

Mitä minulle kuuluu? Kun suhtautuu itseensä myötätuntoisemmin ja havainnoivasti, se näkyy myös vuorovaikutuksessa. Itseään hyvin kohteleva ihminen kunnioittaa myös muita.

Hyvinvoiva mieli tarvitsee aktiivisuuden lisäksi pysähtymistä, tekemättömyyttä ja hiljaisuutta. Liian kovassa vauhdissa ei ehdi kysellä itseltään kuulumisia.

Mieti, mikä olisi ihanaa. Kun oppii kysymään tätä itseltään, alkaa priorisoida tärkeitä asioita eli tehdä valintoja, jotka synkkaavat oman halun kanssa.

2 Lopeta vertailu muihin.

”Ihannekuplaan” törmää etenkin sosiaalisessa mediassa ja blogeissa, missä ihmiset kertovat etupäässä onnistumisistaan ja mukavista asioista. Jos kehonkuva on negatiivinen, sosiaalisen median fitness-ikoneiden seuraaminen kannattaa lopettaa.

Mieti, mikä on oma triggerisi eli asia, joka laukaisee pahan olon? Se ei ole syyllinen tunteisiimme, vaan se osuu kohtaan, joka meissä jo on.

3 Uskalla sanoa ”ei”.

Mille elämässä tulee tilaa, jos sanookin joillekin asioille ”ei”? Kun pohtii sitä, rohkaistuu paremmin kieltäytymään. Joskus se, että ei suostu samaan kuin aikaisemmin, tarkoittaa luopumisia.

Rajat eivät miellytä kaikkia, edes läheisiä ihmisiä. Mutta kun antaa tilaa omalle hyvinvoinnille, ympärille alkaa kerääntyä enemmän rajoja kunnioittavia ihmisiä.

Lue myös: Lapsi haraa vastaan - näin selvität tilanteen mentalisaatiolla
 

4 Nimeä itsekritiikkisi kohde.

Yhden näkemyksen mukaan voit taltuttaa kokemuksen, kun nimeät sen.

Kokeile tätä harjoitusta: Piirrä paperille tyhjä ympyrä. Kirjoita sen ympärille itsekriittiset ajatukset itsestäsi. Keksi sitten ajatuksille sellainen otsikko, joka kuvaa ajatuksia lämpimästi tai humoristisesti. Kirjoita otsikko ympyrään. Se voi olla esimerkiksi ”Epävarma Eetu”.

Lue itsekriittiset ajatukset ja sitten otsikko. Toista viisi kertaa. Tee harjoitus kolmesti päivässä. Tee viikon ajan tätä samaa.

Harjoituksen tarkoitus on, että sen tekijä alkaa suhtautua itseensä ymmärtäväisemmin. Heikolla hetkellä voi saada vahvistusta mielelle, kun ajattelee, että ”tämä on nyt taas se Epävarma Eetu, ei hätää.”

5 Heittäydy, älä pakota.

Suhtaudu avoimesti jokaisen päivän tuomiin mahdollisuuksiin ja lakkaa pakottamasta elämää tietynlaiseksi.

Epämiellyttävä tunne voi tasaantua, kun sallii sen olemassaolon.

Lähteet: Lujasti lempeä - mielen työkirja (Otava, 2018), Ole itselle armollinen (Otava, 2018), Irti itsekritiikistä (Tammi 2018), Sydänjuttu - löydä itsesi lempeästi (Otava, 2017).

Porokka Soili
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi