Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Ravintolisiä syödään huoleti ja vastoin suositusannostuksia: "Voivat oikeasti olla haitallisia"

Ravintolisiä on isoissa marketeissa hyllyt pullollaan. Kuva: Armi Salonen

Erilaisten ravintolisien syöminen saattaa pahimmillaan olla vaarallista. Kirurgit varoittavat omega 3 -kapseleista, jotka estävät veren hyytymistä ja voivat olla riskitekijä leikkauspotilailla. Mutta myös muilla ravintolisillä voi olla haittavaikutuksia, etenkin sairailla ihmisillä.

- Työskentelen itse syöpäpotilaiden kanssa ja ravintolisät voivat olla oikeasti vaarallisia potilaille, joita hoidot rasittavat muutenkin, vs. vastaava ravitsemusterapeutti Päivi Hirviniemi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä sanoo.

Erityisen ongelmallista on se, että monet ottavat nykyään reilusti suurempia annoksia esimerkiksi vitamiineja kuin suositus on, ja käyttävät useita eri valmisteita joilla on päällekkäisiä vaikutuksia.

- Ihmiset eivät ymmärrä, että joku hivenaihe voi muuttua yliannostuksesta myrkyksi. Lisäksi valmisteita tilataan Amerikasta, missä tuotteissa on aivan eriluokan vitamiinimäärät, Hirviniemi sanoo.

Hirviniemi kertoo, että esimerkiksi sinänsä hyödyllinen a-vitamiini lisää tutkimusten mukaan keuhkosyöpäriskiä isoina annoksina. Samoin flunssan ehkäisyyn usein suositeltu sinkki voi häiritä raudan imeytymistä ja aiheuttaa hemoglobiinin puutoksen.

- Ravintolisät voivat olla oikeasti tosi haitallisia, niitä ei kannata huvikseen popsia.

Ruokavalio ennen kaikkea

Hirviniemi korostaa, että terve ihminen saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet parhaiten monipuolisesta ruokavaliosta. Kasvikset, hedelmät, marjat, täysjyväviljat, maitotuotteet, hyvät rasvat ja kala ovat hyviä ruokavalion osia.

- Ruuassa on paljon bioaktiivisia aineita, joilla on iso merkitys ihmisen hyvinvointiin. Näitä ei saa purkista, Hirviniemi sanoo.

Jos ihmisellä todetaan jokin puutos, tai hänellä on imeytymisongelmia, hyvin rajoittunut ruokavalio tai vaikka osteoporoosi, ravintolisiä voidaan silloin käyttää osana hoitoa. Silloinkin annoksena on lähtökohtaisesti terveen ihmisen normaaliannos ja isoja annoksia käytetään vain poikkeustapauksissa.

- Meillä käytetään aina nimenomaan apteekkituotteita, eikä ikinä luontaistuotteita. Luontaistuotteista ei usein tiedä tarkkaan paljonko ne eri aineita itse asiassa sisältävät. Syöpäpotilaat saattavat joskus haluta salata mitä luontaistuotteita he ovat käyttäneet, mutta mitään niistä ei saa käyttää hoitojen aikana, Hirviniemi sanoo.

Vastuu ravintolisien turvallisuudesta on Suomessa tuotteen myyjällä, valmistajalla tai maahantuojalla. Ravintolisiä ei tutkita ennen kuin ne saavat tulla Suomen markkinoille.

Hyvät elämäntavat

Syksyllä moni ottaa käyttöön vähintään d-vitamiinin. Sen tarpeeseen vaikuttaa ihmisen ikä ja ruokavalio, mutta terveen ihmisen ei kannata nostaa D-vitamiininkaan annostelua yli suositusten, ellei hänellä ole todettu juuri D-vitamiinin puutosta.

Hirviniemen mielestä ravintolisien suosiossa näkyy nykyihmisten kiireisyys ja malttamattomuus.

- Moni ei jaksa perehtyä omaan ruokavalioon, ja toivotaan jotain ihmepilleriä, joka voisi korjata tilanteen. Pilleri on helpompi kuin hitaat elämäntapamuutokset.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Käytätkö mitään ravintolisiä?
Käytätkö mitään ravintolisiä?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi