Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Pysyvätkö lääkärit terveinä potilaiden keskellä? Tästä se on kiinni, vinkkaa päivystyksen ammattilainen

Lääkäri kertoo myös kantansa influenssarokotteesta, kyllä vai ei?

Lääkäriliitto on kehottanut lääkäreitä ottamaan rokotuksen potilaiden suojaamiseksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Lääkärit tapaavat työssään päivittäin lukuisia asiakkaita eli potilaita. Akuutti 24:n erikoislääkäri Harri Pikkarainen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä kertoo, että työvuoron aikana potilaita voi olla yhdestä viiteen henkilöä yhden tunnin aikana. Miten lääkärit pysyvät terveinä sairaiden ihmisten keskellä?

- Samoin kuin muut ihmiset. Pääroolissa on hyvä käsihygienia. Sairaalan henkilöstö pesee kädet työvuoron alussa perusteellisesti ja vähintään käsidesillä ennen ja jälkeen kaikkien asiakaskäyntien.

Hyvää käsihygieniaa Pikkarainen toivoo potilailtakin.

- En ainoastaan potilailta vaan kaikilta ihmisiltä toivon käsienpesua. Sairaalassa käsidesi on sitä varten, että sitä käytetään. Että ei viedä taudin aiheuttajia kotiinkaan.

Huolellinen käsihygienia on äärimmäisen tärkeää, sillä käsien kautta pöpöt viedään suuhun ja nenään ja sitä kautta voi saada sairauksia.

- Nenäänsä ihminen koskettaa päivän aikana lukuisia kertoja huomaamattaan.

Suurin osa bakteereista ei osaa lentää eli levitä ilmateitse, mutta yskiessä ja aivastaessa taudin aiheuttajat lähtevät matkaan ilmojen halki.

- Lähikontaktissa pitäisi yskiä tai aivastaa kertakäyttöiseen nenäliinaan ja heittää se sitten pois ja pestä kädet. Kangasnenäliina taskussa ei ole tämän päivän juttu.

Erikoislääkäri ei ole huomannut saavansa tauteja potilailtaan.

- Kyllä minä saan taudit päiväkodista omien lasteni kautta. Tähän vaikuttaa se, että vietän taudin aiheuttajien kanssa enemmän aikaa, siis kotona perheen kanssa.

Taudin aiheuttajien kanssa oleskeluun perustuu myös se, miksi talvella sairastetaan enemmän kuin kesällä.

- Tietenkin eri bakteerit viihtyvät eri lämpötiloissa, mutta talvella ei sairasteta kylmän ilman takia. Se perustuu siihen, että ollaan enemmän sisällä samoissa tiloissa toisten ihmisten kanssa.

Kaikelta ei tarvitse suojautua

Kaikki bakteerit ja virukset eivät aiheuta sairauksia. Tartunnan saamiseen vaikuttaa myös pöpöjen määrä ja laatu. Kotioloissa erikoislääkäri ei näe käsidesin käyttämistä tarpeelliseksi.

- Kotona saippuapesu riittää ennen ja jälkeen ruokailun ja vessakäyntien yhteydessä. Pöpöjä on joka puolella ja koko ajan, ovenkahvoissa ja busseissa. Niistä iso osa ei aiheuta tauteja. Steriilit pinnat eivät ole tarpeen, sillä bakteerit ovat ikään kuin meidän kumppaneita.

Osaan näistä kumppaneista eli taudin aiheuttajista saa vastustuskyvyn sairastamalla taudin, esimerkiksi vesirokon. Toinen tapa suojautua on ottaa rokote, esimerkiksi influenssarokote.

- Ehdottomasti kannatan influenssarokotetta. Vaikka sen jälkeen saisikin tartunnan, tauti sairastetaan lievempänä, eikä siitä saada niin usein ja niin vakavia komplikaatioita, Harri Pikkarainen sanoo.

Rokottautuminen influenssaa vastaan on perusteltua myös väestötasolla.

- Mitä isompi määrä ihmisiä on rokotettu, sitä vähäisemmin virus pääsee leviämään epidemiaksi, Pikkarainen jatkaa.

Myös kollega, infektiolääkäri Ville Lehtinen on samoilla linjoilla.

- Rokote on hoitohenkilöstöllä tärkeä osa potilasturvallisuutta, mutta hyvä myös työntekijän omaksi suojaksi, hän toteaa.

Elintavoilla ja käyttäytymisellä, erityisesti hyvällä käsihygienialla, voi välttää saamasta sairauksia. Aivastuksen jälkeen kädet tulee pestä. Kuva: Mirja Hussain
Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi
@
Otatko tai oletko jo ottanut influenssarokotuksen?
Otatko tai oletko jo ottanut influenssarokotuksen?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi