Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Allergiaan parannus hallitulla ripulilla?

Tulevaisuudessa allergia saatetaan pystyä parantamaan kokonaan ja pysyvästi. Ratkaisun avaimet piilevät ongelman aiheuttajassa eli immuunivasteessa. Allergia aiheutuu sen häiriintymisestä.

- Meiltä puuttuu luonnollinen mikrobipaine, joten satojen miljoonien vuosien saatossa kehittynyt immuunijärjestelmämme etsii toisen kohteen. Se hyökkää normaaleja valkuaisaineita, kuten siitepölyä, vastaan turhaan, kertoo allergologi Tuomo Kivistö.

Viime vuosin on havaittu, että mikrobimassa sijaitsee pääosin suolistossa. Venäjän Karjalassa allergioita ei juuri ole, vaikka geenit ovat lähellä suomalaisia. Siellä saadaan varhaislapsuudessa suolistoon enemmän parasiittejä ja mikrobisairauksia. Silloin immuunijärjestelmä oppii puolustautumaan oikeita asioita vastaan.

- Tulevaisuudessa varmaankin mietitään hallitun ripulitaudin aiheuttamista hoitomuotona. Ongelmana on sen ajoittuminen aikaiseen lapsuuteen, mielellään alle kuuden kuukauden ikään. Siinä isässä ripuli on hengenvaarallinen riski.

Suoliston mikrobit ovat kovan tutkimuksen kohteena tällä hetkellä. Suolistossa on jopa 10 kertaa enemmän soluja kuin muualla kehossa, ja kaikkia mahan bakteereja, hiivasieniä ja muita mikrobeja ei tunneta.

- Valistunut arvaukseni on se, että tulevaisuudessa pystymme siirtämään terveen aikuisen mikrobikannan sairauksia aiheuttavan tilalle. Hoitokeinoja voisi löytyä allergian lisäksi esimerkiksi ylipainoon, sillä heidän mikrobikantansa on todettu olevan erilainen kuin normaalipainoisilla.

Omaan mikrobikantaansa voi vaikuttaa ruokavalinnoilla. Esimerkiksi roskaruuan on todettu heikentävän suoliston mikrobikantaa.

Anton Rinta-Jouppi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi