Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Syksyllä aloitetut allergian siedätyshoidot helpottavat oloa todennäköisesti jo keväällä

Kuva: Colourbox

Yli miljoona suomalaista kärsii allergiasta, mutta vain reilu kuusituhatta saa siedätyshoitoa. Se on ainut syynmukainen hoito, sillä lääkkeet hoitavat vain oireita.

Siedätyshoitoon pääsy vaatii vähintään keskivaikeaa allergiaa, joka ei pysy kurissa lääkkeillä. Allergia pitää todeta ennen hoitoa myös asianmukaisella testillä.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, allergologi Tuomo Kivistö kertoo, että siedätyshoitoon pääsee nykyään hyvin. Hän toivoisi kuitenkin lisää valistusta ihmisille.

- Julkisen puolen siedätyshoitoklinikoille pääsee vain lähetteellä. Suurin osa potilaistani on edelleen hakeutunut hoitoon omatoimisesti, joten omaa aktiivisuutta vaaditaan lähetteen pyytämiseksi.

Siedätyshoitoa annetaan julkisella puolella siitepölyallergioihin. Niitä allergikot eivät pääse karkuun siitepölykautena, sillä pöly kulkeutuu kaikkialle elinympäristöön

Pahimmillaan oireet voivat kestää viidestä kuuteen kuukautta vuosittain. Julkisella puolella annetaan hoitoja myös mehiläisten ja ampiaisten myrkyn aiheuttamaan allergiaan, mutta ei lemmikkieläinallergiaan.

- Lemmikkieläimiä voi vältellä, joten ne eivät rajoita elämää. Hoidon voi halutessaan kustantaa itse yksityisellä puolella, Kivistö sanoo.

Koira-allergikot ovat kuitenkin poikkeus, sillä he voivat siedättyä itsestään omalle koiralleen, Kivistö huomauttaa.

- Silloin tosin puhutaan enemmänkin sietämisestä. Oireita opitaan kestämään niin, etteivät ne enää haittaa.

15-vuotiaalle aloitettu hoito hyödyttää häntä todennäköisesti kolmekymppiseksi asti.

Syksyisin aloitettava pistosiedätys on yleisin ja pitkäikäisin hoitomuoto. Allergisoivaa ainetta sisältävää uutetta pistetään potilaan ihon alle annostusta nostaen.

Keho tottuu allergian aiheuttajaan eli siedättyy. Pistoskohtaan nousee usein patti ja iho voi ärsyyntyä. Allergista nuhaa ja väsymystä voi myös esiintyä.

Liikunta, alkoholi ja saunominen ovat kiellettyjä pistopäivänä, koska ne voivat laukaista anafylaktisen šokin. Sitä varten potilailla on oltava pistopäivänä aina mukana adrenaliinipiikki, joka voi pelastaa hengen šokin sattuessa.

Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin Kivistön mukaan harvinaisia.

- Meillä on ollut pari tapausta, mutta molemmilla kerroilla tiesimme etukäteen, että šokki todennäköisesti tulee, koska allergia olin niin vaikea.

Siedätyshoidonkaan teho ei ole täydellinen. Useimmiten oireet lievenevät tai häviävät kokonaan. Noin 80-90 prosenttia potilaista hyötyy hoidosta.

Siedätyshoito hyödyttää yksilön lisäksi myös yhteiskuntaa. Osa allergikoista on vuosittain sairaslomalla oireidensa takia, Kivistö kertoo.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomella on vielä kirittävää. Tanskassa ja Norjassa, jotka ovat Suomen kokoisia maita, hoitojen määrä on moninkertainen. Kivistö toivookin, että hoito pystyttäisiin aloittamaan mahdollisimman aikaisin.

- 15-vuotiaalle aloitettu hoito hyödyttää häntä todennäköisesti kolmekymppiseksi asti. Tuossa iässä allergian pahentuminen on epätodennäköistä, joten yksi hoitokerta voi riittää loppuelämäksi.

Hoidon vaikutus alkaa usein jo ensimmäisenä vuotena.

- Apu ei tule vasta kolmen vuoden päästä, vaan se alkaa heti keväällä tai kesällä. Se on motivoivaa potilaalle, Kivistö toteaa.

Anton Rinta-Jouppi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi