Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Punkin lisäksi tämä hyönteinenkin voi levittää borrelioosia

Myös paarmat ja muut verta imevät hyönteiset saattavat levittää borrelioosia, mutta kuitenkin varsin harvoin. Kuva: ENTOMART

Punkin pureman lisäksi myös paarman pistos voi huonolla onnella aiheuttaa borrelioositartunnan, joka vaatii antibioottikuurin. Kuopiossa on tänä vuonna hoidettu yksi tällainen tartunta.

Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksen mukaan borreliabakteeria levittävät tietyn suvun puutiaiset eli punkit ja harvemmin paarmat tai muut verta imevät hyönteiset.

Jälkimmäinen tartuntaväylä on huonosti tunnettu. Sen mahdollisuutta ei pidä suurennella. Tartunta edellyttää, että esimerkiksi paarma on purrut jotain jyrsijää tai isompaa eläintä, josta se on saanut bakteerin ja välittömästi kuljettanut sen ihmiseen.

Punkki levittää myös puutiaisaivotulehdusta. Savossa Kuopion Maaninka on jo toista kertaa luokiteltu kahden takavuosien puutiaisaivotulehduksen takia riskialueeksi. Maaningan terveysasemalla rokotetta onkin tänä vuonna pistätetty innokkaasti. TBE-rokote kuitenkin suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, ei borrelioosilta.

Valtio ei ainakaan vielä maksa maaninkalaisten rokotetta. Sen sijaan Simossa ja Paraisilla annetaan jo rokotteet ilmaiseksi Ahvenanmaan tapaan.

Ilmaston lämpeneminen selittää, että borrelioosia levittävä punkki on riesana yhä laajemmassa osassa Suomea. Ennen riesa keskittyi Ahvenanmaalle ja Lounais-Suomen saaristoon. Näiden alueiden lisäksi sairastuneita on viime vuosina ollut eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa.

Aulikki Elo

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X