Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Hyönteisen pistosta seuraa toisinaan lääkärireissu - yleensä hoidoksi riittää käsikauppalääke

Mehiläisen pisto voi joskus aiheuttaa herkistyneelle ihmiselle vakavan allergisen reaktion. Kuva: Vesa Tapiola

Itikoiden aiheuttamat välittömät ihopaukamat rauhoittuvat tavallisesti itsestään puolessa tunnissa, toteaa ihotautien ja allergologian professori Ilkka Harvima Itä-Suomen yliopistosta.

Jos paukamareaktio tuntuu sietämättömältä tai sen muodostumista haluaa estää jo edeltä käsin ennen altistumista, sitä voi hoitaa suun kautta otettavalla väsyttämättömällä antihistamiinilla, jota saa apteekista ilman reseptiä.

- Tällaisia antihistamiineja ovat muun muassa setiritsiini, levosetiritsiini, loratadiini, desloratadiini ja ebastiini. Jos oire on paha, annoksen voi nostaa jopa 2—4-kertaiseksi, Harvima neuvoo.

Asiasta voi kysyä esimerkiksi omalta lääkäriltä.

Ampiaisen ja mehiläisen pistiäismyrkyt voivat aiheuttaa herkistyneelle ihmiselle rajumpia reaktioita, kuten ison paikallisen tai vakavan allergisen eli anafylaktisen reaktion. Rajumpien reaktioiden kohdalla kannattaa hakeutua kiireesti päivystävälle lääkärille saamaan adrenaliinipistoksia, antihistamiinia ja kortisonia.

- Anafylaksia voi olla hengenvaarallinen yleisreaktio, joten herkistyneet ihmiset saattavat kantaa mukanaan adrenaliinikynää, Harvima sanoo.

Hyönteisten puremat voivat aiheuttaa myös viiveellä kiusallisen sitkeän kutiavan näpyn, jonka ympärillä iho punoittaa noin senttimetrin laajuisella alueella. Ihomuutos paranee viikossa, mutta sitä voi nopeuttaa yksiprosenttisella hydrokortisonivoiteella ja antihistamiinilla.

Jos borreliabakteeria levittävä puutiainen pääse puremaan, iholle syntyy tavallisesti rengasmainen punainen läiskä, joka laajenee hitaasti. Läiskän tai kuumeilun ilmetessä oikea osoite on lääkärin vastaanotto. Bakteeria hoidetaan tyypillisesti 2-3 viikon antibioottikuurilla.

Elina Jäntti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi