Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Joka neljännellä koululaisella on ollut hammasvammoja - tapaturman sattuessa muista nämä

Kaikki maitohampaille sattuneet kolahdukset voivat vaikuttaa pysyviin hampaisiin.

Lasten tapaturmista selvitään usein säikähdyksellä, mutta joskus hampaiden saamalla tällillä voi olla kauaskantoiset seuraukset. Maitohampaiden kovat kokemukset voivat vaikuttaa pysyviin hampaisiin.

Lasten tapaturmaherkkyys näkyy myös hammasvammojen tilastoissa: koululaisista yhdellä neljästä on ollut elämänsä aikana hammasvammoja ja arvioiden mukaan 70-90 prosenttia hampaisiin vaikuttavista tapaturmista sattuu ennen 19 ikävuotta. Kaikista ennen esikouluikää sattuneista tapaturmista 18 prosenttia kohdistuu hampaisiin.

Terveystalon muistilistan mukaan hammasvamman sattuessa kannattaa tarkistaa nämä asiat:

1. Tuleeko verta? Jos verta tulee ikenestä, pitää lähteä hammaslääkäriin.

2. Puuttuuko pala? Lohkeamat voidaan korjata normaalisti paikkamateriaalilla, jos ydin on säilynyt vauriotta. Maitohammas joudutaan usein poistamaan, mutta pysyvä hammas yritetään saada toipumaan.

3. Onko hammas siirtynyt? Kokeilkaa, menevätkö lapsen hampaat purennassa normaalisti yhteen. Jos eivät, hammas voi olla siirtynyt, jolloin sitä pitää näyttää hammaslääkärille.

4. Irtosiko koko hammas? Erityisesti jos kyse on pysyvästä hampaasta, tarvitaan välitöntä hoitoa: kun hammas saadaan tunnissa takaisin kuoppaan, ennuste on hyvä. Oikealla ensiavulla on iso merkitys. Hampaan voi itse yrittää painaa takaisin kuoppaan ennen vastaanotolle lähtöä. Jos se ei onnistu, paras paikka hampaalle on lapsen suu, jossa sylki suojaa sitä. Jos se ei ole mahdollista, hammas säilötään maitoon. Irronnutta maitohammasta sen sijaan ei saa laittaa takaisin kuoppaan.

5. Pystyykö hampailla haukkaamaan? Hampaiden aristaminen kolauksen jälkeen on normaalia, ja niiden kannattaakin antaa toipua jonkin aikaa. Jos normaali syöminen ei kuitenkaan onnistu samana päivänä, on hyvä käydä näyttämässä vammaa asiantuntijalle.

6. Jos kyse on taaperosta, on syytä tarkkailla, syökö ja nukkuuko hän normaalisti - syömättömyys ja levottomuus ovat pienen lapsen keinot kertoa, että jokin on huonosti.

Lähde: Terveystalo

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X