Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

StopDia-hanke kokeilee puhelinsovellusta ja ryhmäohjausta diabeteksen estoon – oman riskin voi testata netissä

Diabetesriski saattaa pienentyä pienelläkin painonpudotuksella. Tavoite on saada uusi normi yhteiskuntaan, sanoo professori Jussi Pihlajamäki. Oikealla Tarja Tilles-Tirkkonen. Kuva: Noora Kiiskinen

Päijät-Hämeessä on käynnistymässä tutkimushanke, jonka avulla halutaan ehkäistä 2-tyypin diabetestä. Tutkimuksessa tarjotaan tukea parempiin elintapoihin ja diabeteksen estämiseen kahdella tavalla: ryhmäohjauksella ja sovelluksella, jota voi käyttää esimerkiksi älypuhelimella.

Muutosta on tarkoitus saada aikaiseksi pienillä, pysyvillä elämäntapamuutoksilla. Diabetesriski saattaa pienentyä paljon jo pienelläkin painonpudotuksella.

-  Tavoite on saada uusi normi yhteiskuntaan, toteaa hankkeen päätutkija, professori Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopistosta.

Alkuvaiheessa olevaan tutkimukseen etsitään tällä hetkellä tutkittavia. Apuna on verkkopalvelu, jossa oman diabetesriskinsä voi testata. Korkeat riskipisteet saaneita ohjataan verensokerimittaukseen, joita tehdään kevään aikana isommissa terveyskeskuksissa sekä Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Lisäksi heitä kutsutaan mukaan tutkimukseen.

Tutkimukseen pyritään saamaan Päijät-Hämeen alueelta mukaan 1650 henkilöä, joilla on korkea riski sairastua 2-tyypin diabetekseen.

Päijät-Hämeessä 2-tyypin diabeteksen riski on 20 000 ihmisellä. Koko Suomessa riski on jopa 30 prosentilla väestöstä. Diabetesta sairastaa satojatuhansia suomalaisia.

­- Hanke on perinteisintä kansanterveystyötä. Elintason nousu näkyy: ruokaa on liikaa ja liikuntaa liian vähän. Sokerin syöminen on ollut hurjassa kasvussa, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalvelujen johtaja Kati Myllymäki.

Tutkimusta tehdään Päijät-Hämeen lisäksi Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Hanketta johtaa Itä-Suomen yliopisto ja siinä on mukana myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Verkon riskitesti on auennut osoitteessa stopdia.fi.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X