Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Stressi, uupumus ja ahdistuneisuus voivat laukaista fobian

Kuva: Colourbox

Lentokone nytkähtää ja lähtee rullaamaan kohti kiitorataa. Kämmenet hikoavat, pulssi hieman kiihtyy. Vatsanpohjasta kouraisee, kun kone kiihdyttää nousuun. Kärsinkö aerofobiasta eli lentopelosta?

Et kärsi, vakuuttaa psykologi Heli Heiskanen.

— Fobia rajoittaa ja vaikeuttaa arkielämää. Lentämiseen liittyy monella ihan normaalia jännitystä. Mutta jos pelko on niin voimakasta, ettei pysty edes menemään lentokoneeseen, on kyse fobiasta, hän määrittelee.

Sairaalloisen pelon tunnistaa sietämättömästä ahdistuksen tunteesta. Fobiasta kärsivästä tuntuu mahdottomalta tehdä asioita, jotka liittyvät pelon kohteeseen.

Kaikista peloista ei ole suurta haittaa elämässä, vaikka ne olisivat voimakkaitakin. Esimerkiksi käärmeiden pelko voi olla suoranaista kammoa, mutta harva joutuu arjessaan tekemisiin matelijoiden kanssa.

Fobian syyt usein lapsuudessa

Fobian saattaa aiheuttaa traumaattinen tai muuten pelottava kokemus, joka on usein tapahtunut lapsuudessa. Vanhemmat tai muut aikuiset ovat myös saattaneet varoitella uhkaavasti jostain, mikä on edesauttanut fobian syntymistä.

Fobian perimmäinen syy on mallioppiminen. Kun lapsi toistuvasti tarkkailee pelosta kärsivää vanhempaansa, hänelle voi kehittyä sama pelko.

Fobioiden on havaittu periytyvän suvuissa, mutta varmaa tietoa siitä, missä määrin tämä johtuu geeneistä ja missä määrin kasvatuksesta ja kasvuympäristöstä, ei toistaiseksi ole.

Olin menossa pyramidin sisään, kun yhtäkkiä tuli tunne, että en voikaan mennä tuonne.

Myös kova tai pitkään jatkunut stressi, uupumus ja ahdistuneisuus voivat altistaa fobian puhkeamiselle. Tyypillisiä fobioita ovat korkean ja ahtaan paikan kammot, sosiaaliset pelot sekä hyönteis- ja muut eläinpelot.

— Fobian kohteeksi voi muodostua oikeastaan mikä tahansa asia. Esimerkiksi jokin haju saattaa aiheuttaa kammoa, jos se liittyy traumaattiseen kokemukseen, Heli Heiskanen sanoo.

Joskus hetkellinen pelko iskee ennalta arvaamatta. Heiskaselle itselleenkin on käynyt niin kerran lomamatkalla.

— Olin menossa pyramidin sisään, kun yhtäkkiä tuli tunne, että en voikaan mennä tuonne. Vaikka minulla ei ole ahtaan paikan kammoa, tilanne tuntui liian ahdistavalta ja jätin menemättä.

Jos pelko haittaa pahasti arkea, hae apua

Lapsen kehitykseen kuuluu ohimeneviä vaiheita, joihin liittyy joskus vahvojakin pelkoja ja ennakkoluuloja. Varsinaiset fobiat ovat kuitenkin harvinaisia.

— Jos pelko on merkittävästi arkea haittaava, esimerkiksi syömiseen liittyvä, kannattaa hakea apua, Heiskanen suosittelee.

Hän huomauttaa, että vanhempien toiminta vaikuttaa olennaisesti pelkojen syntymiseen. Lasten pelkoja voi hälventää samoilla keinoilla kuin aikuistenkin: tarjoamalla asiallista tietoa ikään sopivalla tavalla.

— Pelkoa voi myös helpottaa, jos aikuinen on tilanteessa rauhallinen ja ymmärtäväinen sekä tuo esille, että hätää ei ole.

Liiallista stressiä kannattaa välttää

Vaikka pelko olisi äitynyt fobiaksi, siitä voi parantua täysin. Fobioita hoidetaan psykoterapialla, johon sisältyy pelon kohteelle altistamista.

Altistushoidossa fobiasta kärsivä opettelee sietämään pelon kohdetta pienin askelin ammatti-ihmisen ohjauksessa.

— Joskus tukena on myös lääkehoitoa, mutta mikään lääke ei yksinään pysty pelkoa parantamaan, Heli Heiskanen sanoo.

Tärkeää on opetella rentoutumaan. Siihen on tarjolla lukuisia erilaisia harjoitusmenetelmiä, kuten esimerkiksi viime aikoina suosituksi noussut mindfulness.

Varmaa keinoa fobian ennaltaehkäisyyn ei ole, mutta elämäntavoilla on merkitystä.

— Kohtuuttoman pelottaviin tilanteisiin hankkiutumista kannattaa välttää, samoin liiallista stressiä, Heiskanen opastaa.

Lähteet: Suomen Mielenterveysseura, Terveyskirjasto Duodecim

Fobia

Määräkohtainen pelko

Jonkin asian, esineen tai tilanteen suhteetonta pelkäämistä.

Rajoittaa pahimmillaan elämää huomattavasti.

Fobiasta kärsivä ymmärtää yleensä itse pelkonsa aiheettomaksi, mutta ei siitä huolimatta kykene hallitsemaan sitä.

Eläimiin kohdistuvat pelot Alkavat yleensä lapsuudessa, jolloin niitä pidetään normaaleina pelkoina. Luokitellaan määräkohtaisiksi peloiksi vasta kun ne jatkuvat aikuisuuteen asti ja häiritsevät elämää tai aiheuttavat huomattavaa ahdistusta.

Korkean paikan pelko Pelkoa olla korkeiden rakennusten yläkerroksissa, vuorten huipulla, näköalatorneissa tai korkeilla silloilla. Voi aiheuttaa pyörtymisen tunnetta tai halua hypätä kuin ulkopuolisen voiman vetämänä.

Hissipelko Pelkoa siitä, että hissikori putoaa tai hissi juuttuu kerrosten väliin. Pelkoon saattaa liittyä paniikkireaktioita.

Lentopelko Pelkoa siitä, että kone syöksyy maahan tai se joutuu kaappauksen tai pommi-iskun kohteeksi. Voi aiheuttaa paniikkikohtauksen lennon aikana. Hyvin yleinen: noin kymmenen prosenttia väestöstä ei lentopelon takia lennä lainkaan ja noin parikymmentä prosenttia kokee huomattavaa ahdistusta lentäessä.

Lääkärin pelko Voi alkaa siitä, että henkilö pelkää lääkärin tai hammaslääkärin kivuliaita toimenpiteitä, ja yleistyy koskemaan kaikkea lääkäreihin tai hammaslääkäreihin liittyvää.

Ukkosen pelko Alkaa lähes poikkeuksetta lapsuudessa. Luokitellaan määräkohtaiseksi peloksi, jos jatkuu yli murrosiän.

Lähde: www.tukinet.net
Haikarainen Sanni

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X