Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Kalaöljy ehkäisee lasten astmaa?

Kymmenkertaiset päiväannokset nautittiin raskauden viimeisellä kolmanneksella.

Astmalääkkeitä. Kuva: Kaakkurivaara Riikka

Tanskalaistutkimuksen mukaan raskauden aikana nautittu kalaöljy estää jollain tavalla astman ilmaantumista syntyneissä lapsissa. Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicinessä.

Tutkimukseen otti osaa 736 lasta odottavaa naista ja 695 lasta. Puolet naisista sai kalaöljyä, puolet naisista sai plaseboa.

Raskauden viimeisellä kolmanneksella nautittiin kalaöljyä 4 000 milligrammaa, mikä on kymmenen kertaa enemmän kuin tavallinen päiväannos.

Kalaöljyä nauttineet naiset olivat raskaana puoli päivää pidempään kuin vertailuryhmän naiset. Heidän synnyttämänsä vauvat painoivat keskimäärin sata grammaa enemmän kuin vertailuryhmän naisten synnyttämät vauvat.

Professori Hans Bisgaard Tanskan lapsien astman tutkimuskeskuksesta arvelee, että kalaöljyn sisältämillä omega 3 -rasvahapoilla on myönteinen vaikutus naisiin, joiden raskausajan ruokiin kala ei kovin usein kuulu. Mitä vähemmän kalaa odottavan äidin ruokavaliossa oli, sitä suurempi myönteinen vaikutus kalaöljyn nauttimisella oli. Bisgaard arvelee, että jokin vielä löytämätön geeni reagoi positiivisella tavalla kalaöljyyn.

Edelleen jatkuvassa tutkimuksessa on seurattu lapsia kuusivuotiaiksi. Paljon kalaöljyä raskauden aikana saaneilla lapsilla oli kolmasosa vähemmän astmaa kuin vertailuryhmän lapsilla. Kun tanskalaislapsista 150 000 sairastaa astmaa, on kyse merkittävästä tutkimustuloksesta:

- Jos pystymme estämään joka kolmannen lapsiastmatapauksen, on kalaöljyn merkitys suuri, 35 vuotta lasten astmaa tutkinut Bisgaard toteaa.

Tanskalaistutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia kuin erään aikaisemman mutta paljon pienemmällä ihmismäärällä tehdyn tutkimuksen tulokset.

Lähde: DR

Timo Riistaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi