Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Lue vinkit kuivan talvi-ihon hoitoon

Ihon hoito ei ole vain naisten asia. Kyllä miehetkin kuivuvat. Kuva: Vera Atchou

Kun pakkanen kiristyy, se merkitsee etenkin herkkäihoisille kihisevää ajanjaksoa. Kuiva talvi-iho on monen riesana, mutta huolellisella hoidolla siitä selviää.

Ihoista huolissaan oleva Allergia- ja astmaliitto kehottaakin nyt kansaa siirtymään paksumpien ihovoiteiden käyttöön. Varsinkin atooppiselle iholle tehokas suojaus on tärkeää, jotta iho ei pääse kuivumisen lisäksi myös tulehtumaan.

Iho-ongelmat johtuvat paitsi kylmyyden kuivattavasta vaikutuksesta, myös lämpötilan vaihteluista. Koska sisätiloja lämmitetään, sisäilma on kuivempaa kuin kesällä. Ulkona ihoa rasittavat paukkupakkaset vuorotellen piiskaavan räntäsateen kanssa.

Ihoa voi suojata keskirasvaisella tai jopa rasvaisella voiteella. Perusvoiteet voivat riittää, mutta tarvittaessa kannattaa kokeilla erikoisperusvoidetta, joka sisältää voiteen tehoa vahvistavia keramideja ja karpamidia. Joskus iho saattaa tarvita myös kevyttä kortisonivoidetta.

Rasvaa iho suihkun jälkeen.

Jos iho ei tokene kotihoidolla, voi tulla tarpeelliseksi käydä lääkärissä. Näin etenkin siitä tapauksessa, jos iho kutisee tai hilseilee rasvauksesta huolimatta tai on tulehtunut ankaran raapimisen seurauksesta.

Yksi talvi-ihon puolustajista on linolihappo. Se auttaa pitämään ihon oman suojakerroksen ehjänä sisäpuolelta, mikä taas estää kosteuden liiallisen haihtumisen ja ihon kuivumisen. Vesi-öljy-pohjainen emulsio, jossa öljy muodostaa ihon pinnalle suojaavan kerroksen, suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta ja kuivumiselta.

Perusvoide kannattaa levittää hieman kostealle iholle heti suihkun jälkeen. Suihkussa kannattaa muistaa, että vaikka kuuma vesi tuntuu ihanalta, se itse asiassa kuivattaa ihoa enemmän kuin kädenlämpöinen vesi. Jos olet taipuvainen kuivumaan talvella, peseydy enintään kolme kertaa viikossa ripeästi.

Mikäli olet aikeissa ulkoilla, rasvaa iho paria tuntia ennen ulkoilua, jotta se ehtii imeytyä kunnolla. Jos rasva ei ehdi imeytyä, se kylmettyy ihon pinnalle. Todella kovalla pakkasella mikään rasva ei auta. Silloin iho pitää suojata vaatteella, eli kaulahuivia kannattaa nostaa myös poskien suojaksi.

Saippua kuivattaa - kokeile voiteita puhdistusaineina

Saippua on monesti kuivattava aine, ja sitä kannattaa välttää talvella. Kesällä käytössä olleet kevyet voiteet voikin käyttää kuivalla kaudella pesuaineina saippuan sijaan. Toki apteekissa on myös saatavilla erityisiä voidepesuaineita. Jos käytät saippuaa, valitse nestemäinen vaihtoehto, jonka pH on lähellä ihon omaa pH:ta, siis noin 5,5.

Myös jalkojen iho kuivuu talvella. Jalat kannattaa iltaisin tai edes saunassa upottaa lämpimään veteen, jossa on merisuolaa tai jalkasuolaa. Raspaa kuiva iho pois ja sipaise rasvaa päälle.

Vaikka olisit eniten huolissasi kasvojen ihosta, kurkkaa myös miltä muu iho näyttää. Hilseilevän kuiva iho säärissä hilseilee myös kalleimpien juhlasukkahousujen läpi. Se paitsi näkyy, myös tarttuu juhlavaatteisiin. Tämänkin vältät kosteuttamalla ihon ensin ja pukemalla vasta sitten parhaat päälle.

Käsien iho on erityisen kovilla talvella. Ne tarvitsevat kosteutta, jotta ne eivät kuivuisi ja iho halkeilisi. Voit joko rasvata niitä usein tai suojata kädet mahdollisimman hyvin aina kun mahdollista, etenkin kotitöissä.

Jopa päänahkasi hilseilee talvella enemmän kuin kesällä. Kokeile siis sisäistä voitelua eli omega-3-rasvahappoja.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi