Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Reseptit

Kesän parhaat eväsleivät ovat tässä – nappaa ruokakori käsipuoleen ja lähde retkelle!

Savukinkku, raikas ja täyteläinen omena-kaalisalaatti sekä sinappi ovat vastustamaton yhdistelmä. Omena- ja basilika tekevät varhaiskaalisalaatista ihanan kesäisen. Kuva: Marko Happo

Ehkä huomenna – tai jo tänään – on hyvä päivä lähteä eväiden kanssa retkelle! Täytetty patonki on helppo ja terveellinen eväs vaikka rannalle tai iltanuotiolle. Kaverina maistuu kuiva valkoviini, olut, siideri tai raikas vesi.

Voit tehdä patonkien täytteeksi tarkoitetut salaatit edellisenä iltana valmiiksi maustumaan jääkaappiin ja täyttää aamulla eväsleivät valmiiksi.

Halutessasi voit täyttää patongit samoin tein. Täytettyjen patonkien maku vain paranee ja leivät mehevöityvät, kun ne odottavat jääkaapissa seuraavaan päivään.

Käytä valmiita ruokaisia täysjyväviljapatonkeja tai leivo itse mieleisesi patongit. Täysjyvävilja pitää pitkään verensokerin tasaisena ja sisältää paljon vitamiineja.

Kinkkupatonki kaali-omenasalaatilla

(4 annosta)

Kaali-omenasalaatti:

500 g (puolikas pieni kerä) varhaiskaalia

1 omena, esim. Granny Smith

3 salottisipulia

1,5 dl basilikaa

2 dl hyvää majoneesia

1 pieni valkosipulinkynsi

1–2 rkl dijoninsinappia

1 tl hunajaa

1–2 rkl sitruunamehua

suolaa, mustapippuria

Lisäksi:

4 kpl (à 15 cm) palaa täysjyväpatonkia

8 siivua hyvää savukinkkua

4 rkl dijoninsinappia

4 kpl käärepaperia

1. Kaali-omenasalaatti: Viipaloi kaalinpuolikas ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai mandoliinilla eli tasoleikkurilla. Pese omena, poista siemenkota ja suikaloi veitsellä ohuiksi tikuiksi. Suikaloi basilikanlehdet. Kuori ja suikaloi pienet salottisipulit.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita ison kulhon pohjalla majoneesi, dijoninsinappi, hunaja, sitruunamehu ja hienonnettu valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

3. Lisää kulhoon kaalisuikaleet, sipulit, omenatikut ja basilika. Sekoita huolella sekaisin. Maista. Mausta tarvittaessa lisää sitruunamehulla ja suolalla. Anna maustua vähintään 20 minuuttia jääkaapissa.

4. Halkaise patongit pitkittäin lähes kahtia ja taita auki. Sivele leikkuupinnat sinapilla.

5. Kokoaminen: Nosta patonki kerrallaan leivinpaperinpalaselle tai eväskäärepaperille. Taita 2 siivua kinkkua patongin palan sisään. Lusikoi kinkkuviipaleiden päälle reilusti kaali-omenasalaattia.

6. Taita patongit tiiviisti kiinni ja kääri eväskääreeksi paperiin. Nosta kylmälaukkuun tai ota evääksi töihin.

Tonnikala-nizzapatonki

(4 annosta)

Nizzansalaatti:

3 kananmunaa

100 g tuoreita tai pakasteena myytäviä ohuita vihreitä papuja

150 g kirsikkatomaatteja

50 g kalamataoliiveja

2 salottisipulia

200 g tonnikalapaloja öljyssä

1 dl basilikanlehtiä

Kastike:

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

1 rkl punaviinietikkaa

3 anjovisfileetä

1 tl hunajaa

1 valkosipulinkynsi

1 rkl ruohosipulia

suolaa, mustapippuria

Lisäksi:

4 kpl (à 15 cm) patonkia

4 rkl hyvää majoneesia

4 kpl käärepaperia

1. Valmista nizzansalaatti. Keitä kananmunat lähes kypsiksi, noin 7 minuuttia. Ryöppää pavut kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä. Viilennä kylmässä vedessä ja valuta.

2. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Suikaloi basilikanlehdet. Lohko kirsikkatomaatit pitkittäin neljään osaan. Viipaloi kalamataoliivit.

3. Kastike: Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna ruohosipuli. Hienonna veitsellä anjovisfileet. Sekoita kulhossa kaikki kastikkeen ainekset sekaisin. Lisää kulhoon pavut, tomaatit, sipulit, oliivit ja basilikanlehdet. Avaa tonnikalapurkki, valuta öljy ja lisää kalapalat kulhoon. Sekoita kaikki sekaisin.

4. Kokoaminen: Kuori munat ja lohko neljään osaan. Halkaise patongit pitkittäin lähes kahtia. Sipaise leikkuupintoihin majoneesia. Nosta patonki kerrallaan käärepaperin päälle.

5. Täytä patonki kerrallaan salaatilla ja muutamalla kananmunalohkolla. Taita patongit tiiviisti kiinni ja kääri eväskääreeksi paperiin.

6. Nosta joko kylmälaukkuun piknikruokailua varten tai ota mukaan työpaikalle.

Klassikkona tunnettu nizzansalaatti täydellisenä eväspatonkien täytteenä on vertaansa vailla. Laadukkaat ainekset, kuten pavut, kananmunat, tonnikala ja makeat tomaatit sisältävät paljon proteiineja ja kuituja. Patonki kestää hyvin säilytystä. Kuva: Marko Happo

Savuinen avokado-romainepatonki

(4 annosta)

1 romainesalaatti

2 avokadoa

2 salottisipulia

3 rkl kurpitsansiemeniä

Savuinen vinegretti:

1 valkosipulinkynsi raastettuna

0,5 tl makeaa savupaprikajauhetta

1 rkl vaahterasiirappia

2 rkl punaviinietikkaa

1 rkl sitruunamehua

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

Lisäksi:

4 kpl (à 15 cm) palaa patonkia

6 rkl maustamatonta, vegaanista tuorejuustoa

1. Valmista savuinen vinegretti. Sekoita ison kulhon pohjalla kaikki kastikkeen ainekset yhteen.

2. Huuhtele ja kuivaa salaattilingolla salaatinlehdet. Paloittele lehdet isoiksi, ronskeiksi paloiksi. Lisää kulhoon.

3. Halkaise avokadot pitkittäin kahtia ja poista kivet. Koverra lusikalla hedelmäliha pois kuoresta. Leikkaa avokadot pitkiksi lohkoiksi veneen tapaan. Lisää kulhoon kastikkeen joukkoon.

4. Kuori ja viipaloi salottisipulit. Paahda kuumalla kuivalla pannulla kurpitsansiemenet. Lisää sipulit ja siemenet kulhoon ja sekoita kaikki sekaisin.

5. Kokoaminen: Halkaise patongin palat pitkittäin lähes kahtia. Sipaise leikkuupinnoille maustamatonta, vegaanista tuorejuustoa. Nosta patonki kerrallaan käärepaperin päälle.

6. Täytä patongit avokado-roimainesalaatilla. Taita patongit tiiviisti kiinni ja kääri eväskääreeksi paperiin.

7. Nosta joko kylmälaukkuun piknikruokailua varten tai ota mukaan työpaikalle.

8. Maukas savuinen ja aromikas kastike on täydellinen pari miedolle ja kermaiselle avokadolle sekä rapealle roimainesalaatille.

Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat ihanan rapean loppusilauksen eväsleivän täytteeseen.

Auli Hassinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi