Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Reseptit

Mustikka on nyt parhaimmillaan poimittavaksi - ota talteen herkulliset mustikkareseptit

Mustikka löytää seikkailullaan uusia seuralaisia. Juuri nyt se on parhaimmillaan poimittavaksi.

Mustikka sopii salaattiin ja siitä saa myös yllättävän kastikkeen liharuualle. Kuva: Matias Honkamaa

Kotimainen mustikka on nyt poimittavana, ja tuoreena se on parhaimmillaan. Mustikka sisältää vain 45 kilokaloria sataa grammaa kohti, ja siinä on paljon vitamiineja ja kuituja. Päivittäinen kasvistavoite täyttyy helposti, kun sesongin tarjoamat marjatkin ujutetaan aterian eri osiin alkuruuasta jälkiruokaan.

Mustikan väriaineet - punaiset violetit ja siniset - ovat antosyaaneja. Ne ovat erittäin herkkiä reagoimaan pH:n vaihteluihin. Happamassa ne ovat punaisempia, ja emäksisyyden kasvaessa ne muuttuvat violeteiksi, sinisiksi jopa vihreiksi. Muista siis aina lorauttaa mustikkaisiin herkkuihin vähän hapanta, kuten sitruunamehua, sekaan.

Kokeile modernia mustikkamehua, jossa mustikat murskataan hunajan kanssa, ja joukkoon sekoitetaan sitruunamehua.

Myös kastike paistetulle pihville valmistuu yllättäen mustikasta. Kastikkeen balsamiviinietikka, fariinisokeri ja mustikka tehostavat hienosti riistan makua.

Salaatissa mustikka liittoutuu fetajuuston, hunajan ja punasipulin kanssa.

Jälkiruoka, italialainen semifreddo, leikittelee puolestaan mustikoiden ja suklaan yhdistelmällä.

Mustikka-fetasalaatti

(4 annosta)

1 litra erilaisia salaatinlehtiä

200 g tuoreita mustikoita

100 g fetajuustoa

50 g kuorellisia manteleita tai cashewpähkinöitä

0,5-1 punasipulia suikaleina

Hunaja-unikonsiemenkastike:

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa

1 rkl sitruunamehua

1 rkl hunajaa

1 tl unikon- tai

pellavansiemeniä

mustapippuria

1. Murustele fetajuusto ja kerrostele salaattiainekset tarjoiluvadille.

2. Sekoita hunaja-unikonsiemenkastikkeen ainekset sekaisin.

3. Valuta kastike salaatin päälle ja tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

Mustikkakastike lihalle

(4 annosta)

2 rkl voita

puolikas, hienonnettu keltasipuli

2 rkl vehnäjauhoja

4 dl fondista valmistettua liha- tai riistalientä

4 rkl mustikkaa soseena tai survoksena

1 rkl balsamiviinietikkaa

3 rkl fariinisokeria

suolaa ja mustapippuria

nokare voita

1. Kuullota hienonnettu sipuli voissa. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja ruskista, mutta älä polta.

2. Kuumenna lihaliemi ja lisää se pannulle. Sekoita huolella.

3. Lisää mustikkasose, balsamiviinietikka ja fariinisokeri. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 10-20 minuuttia.

4. Siivilöi kastike.

5. Mausta ripauksella suolaa ja rouhitulla mustapippurilla.

6. Sekoita lopuksi kastikkeeseen nokare voita kiilloksi.

7. Tarjoa paistetun pihvin tai riistan kanssa.

Moderni mustikkamehu

(4 annosta)

200 g mustikoita

5 tuoretta mintunlehteä

1-2 rkl hunajaa

1 sitruunan mehu

vettä tai kivennäisvettä

(jäitä)

1. Murskaa mustikat ja mintunlehdet kulhossa haarukalla hunajan kanssa. Annostele mustikkasose laseihin. Jaa sitruunamehu annoksiin. Sekoita.

2. Täytä lasit kylmällä vedellä tai kivennäisvedellä ja lisää halutessasi jäitä. Nauti heti.

Semifreddo

(4 annosta)

Mustikkasose:

2 dl mustikoita

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 rkl sitruunamehua

Vaahdot:

2 kananmunaa

0,5 dl sokeria

1,25 dl kuohukermaa

ripaus suolaa

Koristeeksi:

tummaa suklaata rouheena

1. Soseuta mustikat sauvasekoittimella ja painele seos siivilän läpi.

2. Makeuta marjaseos sokerilla ja vaniljasokerilla ja lisää sitruunamehu.

3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset ja puolet sokerista (0,25 dl) paksuksi vaahdoksi.

4. Vaahdota keltuaiset ja jäljelle jäänyt sokeri (0,25 dl) vaahdoksi.

5. Pese ja kuivaa vatkaimet. Vaahdota kerma.

6. Yhdistä ensin keltuaisvaahto ja marjasose. Lisää seokseen kermavaahto varovasti nostellen ja lisää vielä valkuaisvaahto. Tarkista maku.

7. Laita seos annosmaljoihin pakastimeen ja pakasta niin kauan, kunnes seos on puolijäistä eli semifreddoa.

8. Rouhi päälle suklaata.

Auli Hassinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi