Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Reseptit

Kasvislasagne itse alusta asti - kokeile myös erilaisia kastikkeita

Itse valmistettu pastataikina on taivaallisen hyvää. Jos käytössäsi on pastakone, tekeminen ei ole edes työlästä. Kokeile itsetehtyjen lasagnelevyjen kavereiksi myös erilaisia kastike- ja täytevaihtoehtoja.

Uunikasviksia ja vuohenjuustoa. Kuva: Saara Tuominen

Välillä kannattaa nostaa pastakone kaapin kätköistä ja valmistaa pastataikina itse. Pastataikinan veivaaminen koneella ei ole vaikeaa. Alla olevasta ohjeesta pastaa tulee niin paljon, että loput voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Itse valmistetut lasagnelevyt kypsyvät nopeammin lasagneksi kuin kaupan kuivattu lasagne.

Tuore pastataikina maistuu herkulliselta, mutta kaupan lasagnelevyt ovat hyvä vaihtoehto kiireiselle kokkaajalle.

Italialaiset toteavat, että lasagne on yhtä hyvää kuin sen tomaattikastike. Niinpä kastike kannattaa valmistaa itse, varsinkin nyt kun oma kasvihuone tai torin tomaattitarjonta pursuavat ihania, ylikypsiä tomaatteja.

Lasagnelevyt

Pastakoneella saa sopivan ohutta lasagnelakanaa. Kuva: Saara Tuominen

600 g durumvehnäjauhoja tai italialaista 00-jauhoa
ripaus suolaa
4 isoa munaa
6 keltuaista
1 rkl oliiviöljyä

1. Yhdistä munat ja keltuaiset kulhossa ja vatkaa rakenne rikki. Lisää öljy.

2. Sekoita suola jauhoihin ja kumoa koko jauhomäärä työpöydälle.

3. Tee jauhojen keskelle reilu syvennys ja kaada siihen ensin osa munaseoksesta.

4. Pyöritä sormin jauhoja munaseokseen.

5. Lisää munaa vähin erin ja jatka sekoittamista.

6. Lisää loput munaseoksesta ja alusta taikinaa. Taikina tuntuu aluksi kuivalta, mutta sen alustaminen muuttuu koko ajan helpommaksi.

7. Alusta vähintään kymmenen minuuttia, mutta pidempi aikakaan ei tee pahaa.

8. Muotoile taikinasta pallo ja laita se kelmulla peitettynä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Voit pitää sitä kylmässä parikin tuntia.

9. Leikkaa taikina työpöydällä kuuteen osaan ja peitä taikinapallot kostealla, puhtaalla pyyhkeellä.

10. Kaulitse yksi osa kerrallaan pastakoneen ohjeen mukaisesti lasagnelevyksi, josta voit leikata sen kokoisia ”lakanoita” kuin tarvitset. Käytä apuna pastajauhoja. Sopiva paksuus lasagnelevylle on kaksi millimetriä.

11. Jos et tarvitse samalla kertaa kaikkia lasagnelevyjä, voit pakastaa taikinan joko pallona tai levyinä. Jos pakastat levyinä, laita jokaisen levyn väliin palanen leivinpaperia.

Tomaattikastike (noin 1,5 litraa, määrästä riittää pakastimeen)

3 valkosipulinkynttä
0,75 dl oliiviöljyä
1 sipuli
2 kg täysin kypsiä tomaatteja
ruukullinen basilikanlehtiä
suolaa ja mustapippuria
2 tl kuivattua oreganoa

1. Ruskista valkosipulimurskaa kuumassa öljyssä. Kun se on ruskistunut riittävästi, poista valkosipuli öljystä.

2. Lisää sipulisilppu ja kuullota sitä hetki.

3. Kuumenna vettä kiehuvaksi ja kasta siihen tomaatti. Sen jälkeen tomaatin kuori irtoaa helposti.

4. Poista tomaateista myös siemenet ja lohko ne. Lisää tomaattilohkot sipulin sekaan.

5. Lisää myös basilika, suola ja pippuri.

6. Keitä tomaattikastiketta miedolla lämmöllä noin tunnin ajan ilman kantta. Sekoita välillä, ettei kastike tartu pohjaan. Jos siltä vaikuttaa, lisää hieman vettä.

7. Kun kastike on valmis, voit soseuttaa sen sauvasekoittimella tai käyttää ilman soseutusta.

8. Mausta lopuksi kuivatulla oreganolla.

9. Tomaattikastike sopii hyvin myös pitsakastikkeeksi tai bolognesekastikkeen pohjaksi. Kasvissyöjät nauttivat sitä sellaisenaan pastan seurana.

Pinaatti-kesäkurpitsalasagne

Pinaattia ja kesäkurpitsaa sekä itse valmistettuja lasagnelevyjä. Kuva: Saara Tuominen

(4-6 henkilölle)
puolet yllä mainitusta tomaattikastikkeesta
250 g ricottajuustoa
0,5 dl vettä
ripaus kanelia
suolaa ja pippuria
1 iso tai kaksi pientä kesäkurpitsaa
150 g tuoretta pinaattia
2 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
250 g mozzarellaa
1 dl raastettua parmesaania
8-12 tuoretta lasagnelevyä

1. Valmista ensin tomaattikastike. Poista pinaatinlehdistä kanta ja huuhdo siivilässä. Kuumenna öljyä padassa ja lisää siihen valkosipulimurska. Kuumenna, älä polta.

2. Lisää ohuiksi siivuiksi viipaloitu kesäkurpitsa ja pestyt pinaatinlehdet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kypsennä seosta, kunnes kaikki neste on haihtunut ja kesäkurpitsa on kypsää.

3. Voitele lasagnevuoka öljyllä ja lisää pohjalle tomaattikastiketta sen verran, että pohja peittyy.

4. Aseta tomaattikastikkeen päälle tuoreita lasagnelevyjä ja niiden pinnalle puolet ricottaseoksesta.

5. Lisää kesäkurpitsa-pinaattiseos seuraavaksi kokonaan ja kaada päälle tomaattikastiketta. Revi pinnalle puolet mozzarellamäärästä.

6. Laita loput lasagnelevyt ja niiden päälle ricottaseos, tomaattikastiketta sekä loput mozzarellasta.

7. Raasta lopuksi parmesaania lasagnen päälle ja paista ruoka 200 asteessa noin 30-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Uunikasvis-vuohenjuustolasagne

(4-6 henkilölle)
1 punasipuli
1 pienikokoinen munakoiso
1 punainen paprika
250 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
2 valkosipulinkynttä
chilihiutaleita tai 1 punainen chili
2 rkl tuoreita timjaminlehtiä
2 tl kuivattua oreganoa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
1 purkki tomaattimurskaa
40 g voita
0,75 dl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
(ripaus raastettua muskottipähkinää)
100 g raastettua parmesaania
200 g (pötkö) vuohenjuustoa
8-12 kaupan lasagnelevyä
pinnalle lohkottuja kirsikkatomaatteja

1. Laita sipulilohkot, kesäkurpitsa- ja munakoisolohkot, paprikasiivut ja halkaistut tomaatit uunipellille. Pirskota pinnalle silputtu valkosipuli, öljy, yrtit, chili, suola ja pippuri. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä.

2. Lisää tomaattimurska ja kypsennä vielä kymmenisen minuuttia.

3. Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Lisää maito koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta muskottipähkinällä ja suolalla.

4. Aseta voidellun lasagnevuoan pohjalle puolet kasviskastikkeesta. Murenna sen päälle kolmasosa vuohenjuustopötköstä.

5. Laita seuraavaksi puolet lasagnelevyistä ja päälle valkokastiketta.

Lisää loppuosa kasviskastikkeesta ja kolmasosa vuohenjuustosta, jonka päälle tulevat loput lasagnelevyt.

6. Laita pinnalle valkokastiketta ja loput vuohenjuustosta sekä raastettu parmesaani. Ripottele pinnalle lohkotut kirsikkatomaatit.

7. Laita vuoan päälle folio ja paista lasagnea 225 asteessa 20 minuuttia folion kanssa ja toiset 20 minuuttia ilman foliota.

Eija Juutilainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi