Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Joulun klassikko – taatelikakku – maistuu ihanan mehevältä myös gluteenittomana

Mehevä taatelikakku maistuu kahvipöydässä. Kuva: Milja Kungas

Taatelikakku on joulun klassikko, joka kuuluu kahvikakuista omiin suosikkeihini. Se tuo mieleen makumuistoja ja monenlaisia vietettyjä jouluja.

Perinteinen taatelikakku syntyy soseutetuista, pehmeistä taateleista. Taatelipalmuihin kuuluu erilaisia lajikkeita, joista osa käy ravinnoksi ja osa toimii huonekasveina. Meille tuttu makea, syötävä hedelmä on välimerentaatelia.

Entä jos joulupöytään on tulossa gluteenittomia syöjiä? Ei hätää, kakun voi tehdä gluteenittomana yhtä helposti kuin vanhan vehnäjauhoversionkin.

Ihana maku säilyy myös gluteenittomassa vaihtoehdossa. Taikinaan lisätty turkkilainen jogurtti – joka voi olla tarvittaessa myös laktoositonta – mehevöittää taikinaa entisestään.

Taateli auttaa ruoansulatuksessa, mikä tietysti sopii mahdollisen jouluähkyn aikaan paremmin kuin hyvin.

Gluteeniton taatelikakku

200 g:n paketti kivettömiä taateleita

2 dl vettä

200 g voita

2 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1 dl turkkilaista jogurttia

3 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 tl ruokasoodaa

voita (ja gluteenittomia korppujauhoja) vuokaan

(pinnalle tomusokeria)

1. Laita vesi ja paloitellut taatelit kattilaan. Keitä taatelit pehmeiksi vedessä. Ota kattila pois levyltä. Lisää joukkoon voi ja sekoita seos tasaiseksi.

2. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. (Huom! Taateli on jo itsessään kovin makeaa, joten voit halutessasi laittaa sokeria myös vähemmän kuin ohjeessa.) Lisää joukkoon vaniljasokeri ja jogurtti.

3. Sekoita ruokasooda jauhoihin ja lisää jauhot taikinaan.

4. Kaada taateli-voiseos taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

5. Voitele vuoka ja halutessasi leivitä myös gluteenittomilla jauhoilla. Kaada taikina vuokaan.

6. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti, tai kunnes kakkuun painettuun tikkuun tai haarukkaan ei enää tartu taikinaa.

7. Anna kakun jäähtyä ja ripottele pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. Kakku säilyy hyvin foliossa jääkaapissa.

Vinkki: Jos haluat leikitellä perinteisen taatelikakun reseptillä, voit kokeilla siitä myös erilaisia versioita. Mausteinen taatelikakku syntyy maustamalla taikina ripauksella kanelia, neilikkaa ja kardemummaa. Suklaataatelikakkua saat laittamalla taikinaan kaksi ruokalusikallista kaakaojauhetta. Parin vuoden takainen jouluhitti oli lakritsitaatelikakku. Sen voi tehdä joko käyttämällä 250 grammaa kivettömiä lakritsijauheella kuorrutettuja taateleita tai lisäämällä taatelikakkutaikinaan kaksi teelusikallista raakalakritsijauhetta. Taatelikakun voi viimeistellä myös ihanalla kinuskikastikkeella.

Lue myös: Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi