Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Joulupöytään suolaisia silakoita, aivan kuten Paavomummon aikaan

Limesillissä saa olla pientä kirpeyttä. Paavomummon silakat ovat oikeita entisajan suolaisia kaloja. Sinappisillin maun voi halutessaa pyöristää ranskankermalla. Kuva: Riku Pasanen

Joulukalat saa helposti kaupasta, monet ruokakaupat tarjoavat itse ja jopa omilla resepteillä tehtyjä maustekaloja. Mutta maustamisessa on sitä jotain – ja esimerkiksi sinappisillin tekeminen on yksi jouluvalmistelujen helpoimmista vaiheista. Pilko, sekoita, purkita.

Minttu Rauhan reseptillä tehtävät Paavomummon silakat ovat oikeita vanhan ajan suolakaloja. Niihin ei turhaan tuhlata sokeria, makeutta tulee vain hieman maun avaajaksi.

Jos nimeä mietit, niin Paavo-nimistä mummoa ei ole ollut olemassa. Ensin olivat Paavon silakat, sitten niitä alkoi tehdä mummo. Suvun perinneresepti on saanut nimen, josta kaikki tietävät, mistä silakasta on kyse.

Lime ja smetana ovat kiva pari sillin marinointiin. Jos haluaa välttää muutaman rasvakalorin, smetanan voi vaihtaa maustamattomaan jogurttiin. Kun kaupasta on loppunut purjo, korvataan se kevätsipulilla.

Sillit voi tehdä valmiiksi jo muutamaa päivää ennen tarjoilua.

Paavomummon silakat

1 punasipuli

n. 400 g silakkafileitä

n, 0,5 dl etikkaa

n. 2–3 dl vettä

1–1,5 rkl suolaa

2 tl sokeria

1 rkl maustepippuria rouheena

1. Hienonna sipuli. Sekoita mausteliemen ainekset keskenään.

2. Laita silakkafileet astiaan, kaada mausteliemi päälle. Sekoita, peitä astia ja laita jääkaappiin maustumaan vuorokaudeksi.

3. Seuraavana päivänä nosta silakat mausteliemestä, valuta ja rullaa. Koristele punasipulilla.

Sinappisilli

n. 180 g kevytsuolattua sillifileetä

1 dl makeaa sinappia

2 rkl punaviinietikkaa

1 rkl ruokokidesokeria

mustapippuria

3 rkl ruokaöljyä

kourallinen hienonnettua tilliä

1. Huuhdo sillifileet kevyesti. Taputtele talouspaperilla kuiviksi ja leikkaa sillit haarukkapaloiksi.

2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Lisää sillit.

3. Laita puhtaaseen purkkiin maustumaan. Säilytä jääkaapissa.

Jos haluat, voit lisätä kastikkeeseen hieman ranskankermaa.

Limesilli

n. 180 g kevytsuolattua sillifileetä

2 dl smetanaa tai maustamatonta turkkilaista jogurttia

3 rkl kevytmajoneesia

3 tl wasabitahnaa tai hieman piparjuuritahnaa

1–2 tl hunajaa

1 limen mehu ja kuorta raasteena

kourallinen purjoa tai kevätsipulia silputtuna

kourallinen tilliä hienonnettuna

1. Huuhtele sillit, taputtele kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa haarukkapaloiksi.

2. Sekoita kastikkeen ainekset. Lisää mausteita maun mukaan.

3. Lisää sillit, sekoita ja laita puhtaaseen purkkiin. Säilytä jääkaapissa.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi