Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Ananas ei ehkä kuulu pitsaan, mutta nyt se saa esittää kynttilöitä. Kuva: Riku Pasanen

Jos kinkku ja lanttulaatikko eivät maistu jouluna, älä suotta tunne syyllisyyttä perinteiden unohtamisesta. Norjassakin etenkin nuoremman sukupolven suosituin jouluruoka on pitsa.

Maassa myydäänkin joulukuussa puoli miljoonaa pakastepitsaa enemmän kuin muina kuukausina. Vanhempi väki pitäytyy sentään perinteisissä ruuissa, kuten ribbe ja pinnekjøtt, siis rapeaksi paistettu possunkylki ja lammas.

Kuusen reunoista leikatut siivut voi käyttää koristeiksi. Kuva: Riku Pasanen

Tee siis joulupitsa. Valitse mieleisesi täytteet, käytä mielikuvitusta tai kokeile jotain uutta.

Jouluisen pitsan saa vaikka näin:

1. Tee taikina. Kauli kohotettu taikina kolmion muotoon. Leikkaa reunat veitsellä teräviksi, ota leikatut suikaleet sivuun ja käytä niitä lopuksi pitsakuusen koristeluun.

2. Levitä mieleisesi täytteet pitsalle. Jos leikityttää, laita ne kuusenkoristeiden tapaan raidoiksi.

3. Ananas ei ehkä kaikkien mielestä kuulu pitsaan, mutta siitä saa hienot jouluvalot.

4. Lopuksi kiepauta reunoista leikatut palat nauhoiksi pitsan päälle. Paista ja nauti.

Joulupitsa on valmis nautittavaksi. Täytteet tällä kertaa suomalaiseen makuun: hieman tonnikalaa, kinkkuraitoja, salamia koristeeksi. Kuva: Riku Pasanen

Pitsa voi olla myös valkoinen eli ilman tomaattikastiketta. Sellaisen päälle voisi kokeilla pestoa, mozzarellaa, kirsikkatomaatteja, parmesaania ja paahdettuja pinjansiemeniä. Koristele valmiina basilikalla. Tai miten olisivat saksanpähkinä, sinihomejuusto ja mozzarella?

Voit myös paistaa uunissa pelkän pohjan ja tomaattikastikkeen. Kun pitsa tulee uunista, levitä päälle kylmäsavulohta ja ricottaa. Vähän pippuria ja rucolaa koristeeksi ja balsamicoa maun antajaksi.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi