Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikka puolukkajäädykettä, katso reseptit

Puolukkaa on aina syöty paitsi maun, myös terveellisyyden vuoksi.

Puolukkakonjakkikastike ja puolukoin maustetut ruusukaalit tekevät seuraa lihapullille. Kuva: Sami Lettojärvi

Päivän terveyspommi otetaan nyt pakastimesta tai lasitölkistä. Se on pieni ja punainen, pikkuisen hapan, mutta maukas. Se on puolukka.

Äskettäin uutisoitiin Tampereen yliopiston immunofarmakologian tutkijaryhmää ällistyttäneestä havainnosta: puolukan syöminen voi helpottaa elimistön matala-asteista tulehdustilaa ja edistää painonhallintaa.

Tutkimus tehtiin hiirillä. Jauheena syötetty puolukka näytti alentavan rasva-arvoja ja verensokeria ja hillitsevän elimistön hiljaiseksi tulehdukseksi kutsuttua tilaa.

Ihmisten tutkimustuloksia odotellessa kannattaa ottaa ihmemarja osaksi omaa ruokavaliota. Moni onkin tehnyt niin, sillä puolukkahyllyt tyhjenevät nyt kaupoissa.

Tulos on merkittävä, koska satojentuhansien suomalaisten arvioidaan sairastavan matala-asteista tulehdusta. Se on yhteydessä useisiin sairauksiin, kuten ylipainoon, kakkostyypin diabetekseen ja sepelvaltimotautiin.

Erityisen vaarallista on keskivartaloon kertyvä rasva. Sitä pidetään pahimpana tulehdusta aiheuttavana tekijänä. Rasva tuottaa myös lihavuushormonia, joka säätelee ruokahalua, kylläisyyden tunnetta ja aineenvaihduntaa.

Puolukan lisäksi muukin ruoka on lääke matala-asteisen tulehduksen hoidossa. Yleensä suositellaan seuraamaan pohjoismaisen ruokavalion mukaisia ruokailusuosituksia.

Puolukasta tulevat mieleen liharuokien lisäkkeet, uuniruoat, marjakeitot, puurot ja tietenkin leivonnaiset.

Moni ajattelee ensimmäiseksi marjapuuroa eli vispipuuroa. Puolukkamehuun keitetty mannapuuro vispataan heti keittämisen jälkeen ilmavaksi ja kuohkeaksi, näin syntyy tuttu lapsuuden maku ja väri.

Perinneosastolle menee yhden sortin marjapuuro. Ruispuolukkapuuron voi toki keitellä hiljalleen myös liedellä, mutta itähämäläinen emäntä laittoi ruoan uuniin. Marjamämmiksi kutsuttu ruispuolukkapuuro imeltyi yön yli puulieden kulmalla, nykyajan kokki voi laittaa ruoan uuniin 150–200 asteeseen muutamaksi tunniksi. Paitsi perinteistä, rukiin ja puolukan liitto on tavattoman hyvä. Siispä puolukasta syntyy myös mustikkakukon seuraaja eli puolukkakukko.

Puolukka kuului ainakin vielä 1980-luvulla koulukeittiöiden ruokalistalla salaattivalikoimaan. Kaalipuolukkasalaatti on sittemmin jäänyt jäävuorisalaatin ja kiinankaalin jalkoihin.

Puolukka raikastaa monia ruokia, esimerkiksi uunijuureksia. Siitä voi kiehauttaa kastikkeen vaikka lihapullille, ei sen aina tarvitse kulkea riistan kanssa. Toki riistaliha ja puolukka sopivat hyvin yhteen, tulevatkin samasta paikasta eli metsästä.

Kaaliruokien kanssa käytetään puolukkaa kevyesti sokeroituna survoksena ja marja sopii myös maksaruokien lisukkeeksi. Verilettuja ei voi kuvitella ilman puolukkaa.

Jos harrastat sushin tekoa, kokeile savutofua ja puolukkaa sushirullan täytteeksi.

Aamupalasmoothieen punainen marja sopii sekä omenan että banaanin lisäksi. Eikä mikään estä vaihtamasta palkintoja voittaneen ginidrinkin karpaloa puolukaksi. Puolukasta tulee myös erinomaista likööriä, jos sellaisten tekoa harrastaa.

Puolukkakukon voi paistaa umpinaisena tai avoimena paistoksena. Kuva: Sami Lettojärvi

Puolukkakukko

6–8 annosta

200 g voita

1 dl sokeria

4 dl ruisjauhoja (voit korvata neljänneksen vehnäjauhoilla)

1 tl leivinjauhetta

5 d puolukoita

1 dl sokeria tai hillosokeria

0,5 dl perunajauhoja

1. Sekoita keskenään sokeri ja sulatettu voi. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

2. Voitele korkeareunainen uunivuoka tai pienempiä annosvuokia.

Painele kolme neljäsosaa taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille.

3. Sekoita täytteen ainekset ja kaada vuokaan. Tee lopusta taikinasta kukolle kansi. Voit myös tehdä kukon laakeaan vuokaan ja jättää osan kannesta avoimeksi. Taputtele lopputaikinasta esimerkiksi nauhoja ristikoksi kukon pintaan.

4. Paista isoa kukkoa 200 asteessa noin tunti, pienille riittää puolisen tuntia.

Tarjoa jäähtyneenä. Lisukkeeksi sopii vaniljajäätelö tai vaniljakastike.

Valkoisen sokerin voi reseptissä korvata ruokokidesokerilla.

Puolukka tuo kivaa kirpeyttä moniin uunijuureksiin. Kuva: Sami Lettojärvi

Ruusukaalia ja puolukkaa

neljälle

300 g ruusukaalia

loraus oliiviöljyä

suolaa, pippuria

kourallinen puolukoita

30 g saksanpähkinöitä

1. Kiehauta ruusukaalit suolavedessä.

2. Siirrä ne voideltuun uunivuokaan. Pirskottele pinnalle hieman ruokaöljyä. Paahda 200 asteessa parikymmentä minuuttia. Voit laittaa ruusukaalit paahtumaan myös keittämättä. Halkaise ne ja anna olla uunissa puolisen tuntia.

3. Laita ruusukaalit tarjolle, sekoita kuumiin kasviksiin puolukoita ja hienonnettuja saksanpähkinöitä.

Puolukkakonjakkikastike

kuudelle

1 pieni sipuli

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

3–4 dl vettä

2 rkl riista- tai lihafondia

1 dl puolukoita

mustapippuria myllystä

1 rkl ruokosokeria

1–2 rkl konjakkia

0,5 dl kuohukermaa

(suolaa)

1. Hienonna sipuli ja ruskista kevyesti pannulla.

2. Lisää pannulle voita ja vehnäjauhot. Ruskista jauhoja hetki. Lisää hyvin sekoittaen vesi, mausta fondilla. Lisää puolukat ja sokeri, keitä muutama minuutti pienellä lämmöllä. Rouhi ripaus mustapippuria joukkoon.

3. Lisää konjakki ja kerma. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Puolukkajäädyke on ihanan raikas jälkiruoka. Kuva: Sami Lettojärvi

Puolukkajäädyke

kuudelle

100 g puolukoita

1 dl sokeria

1 keltuainen

2 dl maitorahkaa tai mascarponejuustoa

2 dl kuohukermaa

1. Survo puolukat. Vaahdota keltuainen ja sokeri. Vaahdota kerma.

2. Sekoita kaikki ainekset. Kostuta esimerkiksi kakkuvuoka, kaada seos vuokaan ja laita pakastimeen. Jäädytä vähintään kuusi tuntia, mieluummin seuraavaan päivään.

3. Ota jäädyke pakastimesta vähän ennen tarjoilua. Kasta vuoka hetkeksi vesihauteeseen. Kumoa tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla.

Jäädykkeen kanssa sopii marjakastike tai kinuskikastike.

Lähteitä: Tampereen yliopisto, Duodecim

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi