Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Oranssi persimon muistuttaa ulkonäöltään tomaattia mutta maultaan luumua. Sen paras satokausi on meneillään juuri nyt. Kuva: Daniel Rönneberg / Mostphotos

Suomalaisten rakkaus persimoniin jatkuu, vaikka parin vuoden takaisesta huippumyynnistä on tultu hieman alaspäin.

– Kasvua on edelleen, mutta se on hitaampaa kuin aiemmin. Tänä vuonna kasvua on ollut noin kymmenen prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo valikoimapäällikkö Tiina Pensanen SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta.

Persimonit tulivat suomalaisiin ruokakauppoihin toden teolla viisi vuotta sitten. Niiden myynnin huippuvuosi oli 2017, mutta esimerkiksi K-ryhmän kaupoissa persimonia myytiin viime vuonna vielä viisi kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

– Viime vuonna persimonia myytiin yhtä paljon kuin tuoretta ananasta, joka on myynnissä ympärivuotisesti, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen.

Persimonin satokausi on parhaillaan meneillään, ja se on todella lyhyt. Sesonki alkoi lokakuussa ja jatkuu joulukuun loppuun saakka.

Karttusen mukaan tänä vuonna persimonista saadaan Espanjassa ennätyssato, joten sitä riittää loppuvuonna hyvin kauppoihin ja edulliseen hintaan.

Persimonin kilohinta on liikkunut viime viikkoina vajaassa kahdessa eurossa. Tarjouksesta sitä on saanut 1,29 eurolla kilo.

Karttusen mukaan eniten persimonia syödään Kymenlaaksossa, Uudellamaalla ja Etelä-Karjalassa.

– Persimonia on todennäköisimmin eläkeläisten sekä yksinasuvien ja aikuistalouksien ostoskoreissa, Karttunen luonnehtii.

Persimon on myynnissä hedelmähyllyssä, vaikka se on kasvitieteelliseltä luokitukseltaan marja. Sen nimikin voi hämätä: sitä kutsutaan lajikkeen ja kasvualueen mukaan joko persimoniksi, sharoniksi tai kakiksi.

Maultaan kypsä persimon muistuttaa hieman luumua. Raakana se maistuu happamalta.

Persimonin kuoressa voi olla ruskeita pilkkuja banaanin tapaan. Niitä ei kannata karsastaa, sillä pilkkuisena persimon on makeimmillaan. Pilkut johtuvat hedelmän sisältämien hiilihydraattien pilkkoutumisesta sokeriksi.

Satokausikalenterin mukaan persimon sisältää runsaasti A-vitamiinia, C-vitamiinia, kuituja, kaliumia, magnesiumia, mangaania ja rautaa.

Energiaa siinä on 77 kilokaloria grammaa kohden eli kaksinkertainen määrä omenaan verrattuna.

Persimon sopii syötäväksi sellaisenaan sekä käytettäväksi makeissa ja suolaisissa ruoissa. Se säilyy parhaiten jääkaappilämpötilassa eli 2–6 asteessa.

Persimonin voi syödä kuorineen tai ilman kuoria. Yleensä kuori irtoaa helposti kuorimaveitsellä.

Eija Marja-aho
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi