Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kuivakakku on mainettaan mehevämpi, myös siihen sopii täyte - katso reseptit

Mehevä ja täyteläinen kakku ansaitsee paraatipaikan vaikkapa isänpäivän kahvipöydässä.

Kuivakakkupohjaa voi tuunata laittamalla väliin jonkinlaista täytettä tai kuorruttamalla leivonnaisen. Kuva: Jarno Artika

Kuivakakku on termi, joka ei tee monellekaan luokkaan kuuluvalle leivonnaiselle oikeutta.

Sanasta tulee ensimmäisenä mieleen käsiin mureneva ja kitalakeen takertuva kakkuviipale, vaikka kuivakakkujen joukkoon mahtuu myös meheviä ja täyteläisiä vaihtoehtoja.

Kuivakakkupohjaa voi myös tuunata hivenen juhlavammaksi kostuttamalla, kuorruttamalla ja jopa laittamalla väliin jonkinlaisen täytteen.

Sunnuntaina vietettävän isänpäivän kahvipöytään sopii esimerkiksi vaniljakiisselillä täytetty ja pistaasirouheella kuorrutettu kakku.

Tuliaisiksi tai vaikkapa joululahjaksi puolestaan sopii mehevän suklainen perinteinen kuivakakku, jonka taikinaan upotetaan niin suklaahippuja kuin pähkinärouhettakin.

Jos vieraat yllättävät, banaanileipä on nopeasti valmistuva vaihtoehto kahvipöytään. Aineetkin siihen löytyvät useimmiten kotoa valmiina. Banaanileivänkään nimi ei tee herkulle oikeutta, sillä todellisuudessa kyse on kosteasta ja täyteläisestä kakusta eikä suinkaan leivästä.

Vaniljakastikkeen väliinsä saanut kuivakakku ei häviä perinteiselle täytekakulle kahvipöydässä. Kuva: Jarno Artika

Pistaasi-vaniljakakku

noin 10 annosta

Taikina:

3 kananmunaa

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta 29 2,5 dl vehnäjauhoja

150 g voita sulatettuna ja 29 jäähdytettynä

Täyte:

2 dl täysmaitoa

1,5 dl kermaa

2 kananmunan keltuaista

1 rkl maizenajauhoja

1 rkl vaniljasokeria

Kuorrute:

2 dl kermaa

1,5 dl sokeria

1 rkl tummaa siirappia

1 rkl voita

1 tl vaniljasokeria

1 dl pistaasipähkinärouhetta

1. Vatkaa kananmunat kuohkeiksi. Lisää joukkoon sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes se on liuennut muniin.

2. Sekoita keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot ja lisää ne muna-sokerivaahtoon.

3. Sekoita taikinaan jäähtynyt voisula ja kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn irtopohjavuokaan.

4. Paista noin 30 minuuttia 175 asteessa ja kumoa jäähtymään.

5. Valmista täyte vatkaamalla kaikki aineet sekaisin pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen, kunnes täyte paksuuntuu jämäkäksi kiisseliksi. Anna jäähtyä.

6. Halkaise jäähtynyt kakku ja levitä jäähtynyt vaniljakiisseli väliin.

7. Sekoita pinnoitetussa kattilassa kuorrutteeseen tuleva kerma, sokeri ja siirappi. Keitä noin viisi minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. Lisää joukkoon voi ja vaniljasokeri. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki ja levitä kakun pinnalle veitsen avulla. Ripottele lopuksi pinnalle pistaasirouhe ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Suklaakakun taikinaan on upotettu suklaahippuja ja pähkinärouhetta. Kuva: Jarno Artika

Tosisuklainen kakku

noin 12 annosta

3 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 rkl vaniljasokeria

1 dl kaakaojauhetta

2 dl suklaahippuja

1 dl saksanpähkinärouhetta

2 kananmunaa

0,75 dl maitoa

175 g voita

0,75 dl vettä

1 dl mansikanmakuista 29 tomusokeria

1 rkl vettä

30 g rouhittua tummaa suklaata

1. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaakaojauhe, suklaahiput ja saksanpähkinärouhe.

2. Sekoita keskenään kananmunat ja maito ja lisää kuivien aineiden joukkoon.

3. Mittaa kattilaan vesi ja voi. Kiehauta ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja lisää taikinaan.

4. Lusikoi taikina voideltuun ja jauhotettuun, litran vetoiseen kakkuvuokaan.

5. Paista 150 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä vuoassa ennen kakun kumoamista.

6. Sekoita kulhossa tomusokeri ja vesi keskenään ja valuta kuorrute jäähtyneen kakkupohjan päälle lusikalla.

7. Ripottele pinnalle rouhittu tumma suklaa.

Mehevän banaanileivän aineet löytyvät usein kotoa valmiina. Mitä kypsempi banaani, sen parempi. Kuva: Jarno Artika

Banaanileipä

noin 10 annosta

Taikina:

3 kypsää banaania

1,5 dl sokeria

100 g voita sulatettuna

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

1,5 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

Päälle:

1 banaani

2 rkl hunajaa

1. Muussaa kolme banaania haarukalla kulhossa. Lisää joukkoon sokeri, kananmuna ja jäähtynyt voisula.

2. Sekoita keskenään toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne banaaniseoksen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.

3. Kaada taikina litran vetoiseen, leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan.

4. Viipaloi yksi banaani pitkittäin siivuiksi ja asettele kakkutaikinan päälle.

5. Levitä päälle hunaja. Paista banaanileipää 150 asteessa 50 minuuttia.

Anna Sievälä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi