Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Pähkinät uppoavat piirakkaan, salaattiin ja satay-kastikkeeseen – katso reseptit

Hyviä valkuaisaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita varsin maistuvassa muodossa eli pähkinäpiirakassa. Kuva: Mirja Hussain

Pähkinät maistuvat monelle sellaisenaan, mutta ne sopivat hyvin myös ruoanlaittoon. Niitä voi lisätä salaatteihin, lämpimiin ruokiin ja leivonnaisiin. Lisää ne ruokaan kokonaisena, rouheena tai tee tahnaa.

Pähkinöillä voi korvata osan eläinperäisestä valkuaisesta, ja samalla saa myös vitamiineja ja kivennäisaineita. THL:n suositus on 15–30 grammaa eli yksi tai kaksi kourallista pähkinöitä ja siemeniä päivässä. Osan voi nauttia vaikka makeassa piirakassa.

Satay-kastike tehdään maapähkinöistä. Kuva: Mirja Hussain

Satay-kastike

6 annosta

2 valkosipulinkynttä

pätkä tuoretta inkivääriä

1–2 limen mehu

1–1,5 dl maapähkinävoita tai hienonnettuja maapähkinöitä

2 tl soijakastiketta

2 tl seesamiöljyä

1 rkl kalakastiketta

2 rkl tummaa ruokosokeria

1 punainen chili

ripaus cayennepippuria

0,5–1 tl kurkumaa

ripaus jeeraa

ripaus korianteria

n. 1 dl kookosmaitoa

1. Hienonna valkosipuli, inkivääri ja chili sekä purista limestä mehu. Lisää joukkoon maapähkinävoi tai rouhitut maapähkinät.

2. Lisää seokseen soijakastike, seesamiöljy, kalakastike, sokeri sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi. Lisää kookosmaitoa, kunnes seos muuttuu kastikemaiseksi. Maista ja mausta makusi mukaan, voit esimerkiksi laittaa enemmän chiliä tai limeä.

3. Tarjoa kastike esimerkiksi paistetun kanan tai paahdettujen kasvisten lisäkkeenä. Paistetut kananpalat voi sekoittaa kastikkeeseen tai tarjota kastiketta dippinä tai lisäkkeenä.

Sopii vaikka evässalaatiksi: kasviksia, nuudeleita ja pähkinä-siemensekoitusta. Kuva: Mirja Hussain

Pähkinäinen kaalisalaatti

neljälle

Salaattiin:

neljännes kiinankaalia

pala valkokaalia

puoli nippua persiljaa

1–2 porkkanaa

neljännes kukkakaalia

Pinnalle:

1 paketti nuudelia keittämättömänä (ilman mausteseosta, säästä se)

3 dl siemeniä, mantelilastuja ja pähkinöitä: cashew, auringonkukansiemen, seesaminsiemen tai valmista salaattisekoitusta

Kastike:

3 rkl ruokosokeria

0,75 dl viinietikkaa

2 rkl soijakastiketta

0,5 dl ruokaöljyä

mustapippuria myllystä

mausteseospussi nuudelipaketista

1. Huuhtele ja suikaloi kaalit ja porkkanat. Kokoa kasvikset vatiin ja sekoita.

2. Tee kastike. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään.

3. Riko kypsentämättömät nuudelit uunipellille, levitä pellille myös siemenet ja pähkinät. Paahda uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia, eli kunnes nuudelit ja siemenet alkavat ruskistua. Jäähdytä ja lisää seos salaatin päälle.

4. Lisää kastike salaatin päälle.

Kaikki mahdolliset pähkinät purkkien pohjilta voi kopistella tähän piirakkaan. Kuva: Mirja Hussain

Pähkinäpiirakka

6–8 palaa

Pohja:

4 dl vehnäjauhoja

0,5 dl sokeria

ripaus suolaa

125 g voita tai margariinia

4–5 rkl kylmää vettä

Täyte:

3–4 dl pähkinäsekoitusta

100 g voita

1,5 dl siirappia (kokeile esim. vaahterasiirappia)

0,5 dl ruokosokeria

2 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

2 munaa

Tarjoiluun:

kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä

1. Yhdistä pohjan kuivat aineet ja nypi voin kanssa tasaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

3. Paahda pähkinöitä hetki paistinpannulla.

4. Sulata voi, sokerit ja siirappi. Sekoita joukkoon suola, kananmunat ja pähkinät. Kaada täyte vuokaan. Paista 200 asteessa puolisen tuntia.

5. Vispaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Tarjoa jäähtyneen piirakan kera. Kerman sijaan käy myös vaniljajäätelö.

Lue myös: Älä hylkää vanhaa suosikkia – perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet, katso reseptit
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi