Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Vehmaan Maut on valmistanut ruokatuotteita Vääksyssä jo 25 vuotta – kaikki lähti liikkeelle lohirullasta

Ruokatehdas toimittaa tuotteita niin lentokoneisiin kuin hotelleihin.

Sirpa Lukkarinen tekee lihapullia Vehmaan Makujen tehtaalla. Kuva: Sami Lettojärvi

Tuotantotyöntekijä Sirpa Lukkarisen kädet liikkuvat tasaiseen tahtiin, kun hän nostelee lihapullia isoille pelleille. Rytmin ei parane mennä sekaisin, muuten pullia voi mennä lattialle.

– Tästä erästä tulee noin 320 kiloa lihapullia, asikkalalaisen Vehmaan Maut -yrityksen tuotantopäällikkö Niko Kallio kertoo.

Vaikka koneet ovat apuna, tehtaalla tehdään paljon myös käsitöitä.

Tina Oxbury liikuttaa valtavaa taikinaa edestakaisin kaulimiskoneella. Kun taikina on oikeanpaksuinen, hän nostaa sen pöydälle, asettelee peuranniskasta tehdyt täytteet päälle ja leikkaa taikinan taikinapyörällä annospaloiksi. Taikinapalat rullataan käsin täytteen päälle.

Ruuanvalmistukseen liittyy Vehmaan Mauilla myös käsityövaiheita. Tina Oxbury tekee peuranlihatäytteisiä annospaloja. Kuva: Sami Lettojärvi

Vehmaan Maut sai alkunsa jo yli neljännesvuosisata sitten, lama-aikana.

– Lohirulla oli ensimmäinen tuote, jota lähdettiin jalostamaan. Ensimmäinen asiakas oli Heinolassa, toimitusjohtaja Pirjo Kynkäänniemi kertoo.

Seuraavaksi yritys jalkautui laivamuonitukseen ja toimitti ruokatuotteita Suomesta operoitaviin laivayhtiöihin.

– Laivamuonitus oli noin 60 prosenttia silloisesta liikevaihdostamme, myyntipäällikkö Marko Etu-Seppälä kertoo.

Nykyään yrityksen asiakkaina on muun muassa hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi tilauksiin kuuluu lentomuonitusta, erilaisten tapahtumien ateriapalvelua sekä vähittäiskauppaa.

Vehmaan Mauilla on 13 työntekijää. Lisätarpeiden mukaan yhteensä parikymmentä henkilöä työskentelee tehtaalla vuoden aikana. Joulu ja vuoden viimeinen neljännes ovat kiireisintä aikaa.

Yrityksellä on ollut tuotantotilat kolmessa paikassa, nykyisessä tehtaassa Vääksyssä se on toiminut vuodesta 1999.

Sanna Pasanen ja Anton Haapanen pakkaavat valmiita tuotteita. Kuva: Sami Lettojärvi

Tuotannon pääpaino on liha- ja kalatuotteissa, jonkin verran on myös kasvistuotteita.

– Vaihtoehtoproteiineissa meillä on kehittämisen paikka. Vegen suhteen meidän on oltava hereillä, Etu-Seppälä sanoo.

Yrityksen ruokafilosofian mukaan tehtaalla tehdään teollista tuotetta, joka ei saa näyttää teolliselta.

– Sen pitää näyttää siltä kuin se olisi tehty asiakkaan omassa keittiössä, Etu-Seppälä tiivistää.

Mitkä ovat Kynkäänniemen ja Etu-Seppälän omat suosikit?

– Hehkutan savulohta, Pirjo Kynkäänniemi sanoo.

– Ribsit on piikkipaikalla, Marko Etu-Seppälä toteaa.

Toimitusjohtaja Pirjo Kynkäänniemen lempituote on savulohi. Kuva: Sami Lettojärvi
Yritys

Vehmaan Maut oy

Asikkalalainen ruokatuotantoyritys, perustettu vuonna 1994.

Tuotteet valmistetaan ja pakataan Vääksyn ruokatehtaassa.

Asiakkaina on esimerkiksi hotelleja, ravintoloita ja tapahtumajärjestäjiä. Tuotteita on myös vähittäiskauppapuolella.

Ruokatuotteiden lisäksi yrityksellä on keittiökalustevuokrausta. Esimerkiksi uunia, lämmitysvaunua tai keittiökonttia voi vuokrata tilapäiseen tarpeeseen tapahtumiin tai ammattikeittiöihin.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi