Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Älä hylkää vanhaa suosikkia – perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet, katso reseptit

Perunapannukakkuihin voi hyvin käyttää eiliseltä yli jääneen perunamuusin tai jauhoiset perunat. Kuva: Riikka Hurri

Perunan kulutus on laskenut pitkään. Luonnonvarakeskuksen uusin tieto perunan kulutuksesta on vuodelta 2016. Silloin suomalainen söi vuodessa perunaa keskimäärin 46 kiloa. Vuonna 2005 määrä oli 62 kiloa ja vuonna 1950 huimat 142,3 kiloa per henkilö.

Perunan kanssa lautasella kilpailevat esimerkiksi pasta ja riisi. Osa on puolestaan karsinut kaikki hiilihydraatit minimiin ruokavaliostaan.

Peruna on raaka-aineena kuitenkin monipuolinen, eikä sitä kannata unohtaa lautaselta kokonaan pois. Jos syömisessään tarkkailee kaloreita, kannattaa muistaa, että perunassa on myös vähemmän energiaa kuin vaikkapa pastassa ja riisissä.

Peruna taipuu niin pääruoaksi kuin lisukkeeksi. Kokeile keittämisen tai muussaamisen sijasta lisukkeena vaikkapa ohuiksi siivutettuja, uunissa hitaasti kypsennettäviä dauphinoise-perunoita.

Päärooliin peruna nousee puolalaisissa pierogeissa eli perunalla ja juustolla täytettävissä nyyteissä.

Jos edellispäivän ruuasta jää yli perunamuusia tai jauhoisia perunoita, ne voi upottaa aamiaisella ruokaisiin pannukakkuihin ja vähentää samalla ruokahävikkiä.

Pierogeissa maistuu muun muassa cheddarjuustoraaste. Kuva: Riikka Hurri

Pierogit

noin 25 kappaletta

Taikina:

4,5 dl vehnäjauhoja

0,5 tl suolaa

1 kananmuna

50 g huoneenlämpöistä voita

1 dl crème fraichea

Täyte:

2 isoa jauhoista perunaa (noin 250 g)

2 dl cheddarjuustoraastetta

0,5 tl suolaa

0,25 tl mustapippuria

Paistamiseen:

25 g voita

1 iso tai 2 mientä salottisipulia

1. Sekoita jauhoihin suola. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita. Taikina on tässä vaiheessa rakeista. Sekoitajoukkoon nyppimällä ja painelemalla voi ja crème fraiche, kunnes taikina on tasaista. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Kuori perunat ja keitä ne. Survo kuumat perunat ja lisää joukkoon juustoraaste, suola ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi.

3. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse ensin puolet taikinasta jauhotetulla alustalla ohueksi ja paina siitä ympyrän mallisia levyjä esimerkiksi juomalasin avulla. Laita jokaisen taikinalevyn keskelle reilu teelusikallinen täytettä. Taita nyytit puolikuun malliseksi ja painele reunat ensin kiinni sormin ja lopuksi haarukalla.

4. Kun olet tehnyt koko taikinasta nyyttejä, kuumenna runsaasti vettä kiehuvaksi isossa kattilassa ja suolaa vesi reilusti. Voit myös pakastaa pierogit tässä vaiheessa. Keitä pierogeja kattilassa kymmenen kerrallaan, jotta ne eivät takerru toisiinsa. Nyytit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan.

5. Pilko sipuli ja kuullota sitä voissa paistinpannulla. Laita pierogit pannulle ja paista, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Dauphinoise-perunoiden pinnalle tulee timjaminlehtiä. Kuva: Riikka Hurri

Dauphinoise-perunat

noin 6 annosta

1,5 kg kiinteitä perunoita

50 g perunoita

4 laakerinlehteä

3 dl kermaa

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1 tl tuoreita timjaminlehtiä

1. Voitele noin 25 cm halkaisijaltaan oleva uunivuoka. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä. Asettele perunaviipaleet vuokaan siten, että niiden ohut reuna on ylöspäin.

2. Puolita laakerinlehdet ja laita ne perunaviipaleiden väliin tasaisesti eri puolille vuokaa. Sekoita kermaan suola ja mustapippuri ja kaada vuokaan. Laita päälle loppu voi nokareina ja ripottele pinnalle timjaminlehdet.

3. Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa tai tasalämmöllä 175 asteessa noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinnalta kullanruskeita. Nosta lämpö lopuksi 200 tai 225 asteeseen noin kymmeneksi minuutiksi, jotta pinta rapeutuu. Anna perunoiden vetäytyä vuoassa noin vartti ennen tarjoilua.

Perunapannukakut

3 isoa tai 6 pientä pannukakkua

2 isoa jauhoista perunaa (noin 250 g) tai 250 g perunamuusia

1,25 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 kananmunaa

1,25 dl täysmaitoa

0,5 tl suolaa

1 rkl ruohosipulia silputtuna

rypsiöljyä paistamiseen

1. Jos käytät kokonaisia perunoita, kuori, keitä ja survo ne kulhoon. Jos käytät perunamuusia, mittaa oikea määrä valmiiksi kulhoon.

2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää perunamuusin joukkoon. Sekoita joukkoon kananmuna, maito, suola ja ruohosipuli. Anna turvota lämpimässä noin puoli tuntia. Voit jättää taikinan turpoamaan myös jääkaappiin yön yli.

3. Paista pannukakkuja keskilämmöllä ja käännä, kun taikina on hyytynyt myös paistamattomalta puolelta. Taikinasta tulee kolme blinipannun ja kuusi lettupannun kokoista pannukakkua.

Anna Sievälä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi