Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Tiedätkö kahvisi alkuperän, tunnetko merkinnät? Kahvipaketti paljastaa paljon viljelyoloista ja voittojen jaosta

Mitä tarkoittaa tiedostava kahvi, entä UTZ-sertifikaatti?

Kahvipaketissa on paljon merkintöjä, jotka kertovat kahvin tuotantotavasta. Tämä reilun kaupan kahvi on luomua ja sen hiilijalanjälki on kompensoitu. Sen lisäksi se on tummaa, voimakasta ja mausteista, mutta nykyajan valistunut kuluttaja on kiinnostunut muustakin kuin mausta. Kuva: Mervi Pasanen

Brasilian maastopalot saivat ihmiset miettimään, voisiko kauppaboikotti innostaa maata sammutuspuuhiin. Maasta tuodaan Suomeen muun muassa pihvilihaa ja suomalaisten eliksiiriä, kahvia. Brasilia on maailman suurin kahvintuottaja. Moni ehti jo ilmoittaa sosiaalisessa mediassa, että nyt loppui se kahvin juominen.

Ei kannata hätäillä boikotin kanssa. Kahvia voi keitellä, vaikka pistäisikin Brasilian pavut boikottiin. Suomalaisten suosikkimerkkien papuja viljellään myös osissa Aasiaa ja Afrikkaa sekä latinalaisen Amerikan muissa maissa.

Useimmat paahtimot kertovat kuluttajalle, mistä kahvipavut tulevat. Valmistajien nettisivuilta voi katsoa jopa kahvimerkeittäin, missä kupposen alkuperä on, paketista se ei välttämättä selviä. Jos ei muuten saa selville, aina voi ilahduttaa kahvitehtaan kuluttajapalvelua kysymyksellä.
 

Tiedostava kahvin ostaja joutuu viettämään tovin kaupassa. Kahvin voi valita paitsi alkuperämaan, myös tuotantotavan perusteella. Tarjolla on reilun kaupan kahvia, luomua, sertifioitua kahvia ja ainakin yhdellä valmistajalla pelkästään naisten tuottamaan kahvia.
 

Yksi merkeistä kertoo ilmastokompensoinnista. Kahvintuotannon hiilidioksidipäästöt syntyvät viljelyssä, kuljetuksessa ja paahtamisessa. Osa valmistajista pyrkii pienentämään tuotteen hiilijalanjälkeä koko tuotantoprosessin aikana ja lopuksi hyvittää päästöt istuttamalla uusia puita kahvinviljelymaissa.
 

Luomukahvi valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä kahvipavuista. Luomun periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille. Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on rajoitettu myös sallittujen lisäaineiden ja valmistuksen apuaineiden määrää.
 

Reilun kaupan eli Fair trade -tuotteissa tuotannon pitää olla sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalla. Viljelijälle maksetaan vähintään takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Tuottoa ohjataan koko yhteisön hyväksi yhteisöä kehittäviin hankkeisiin. Järjestelmän tarkoitus on parantaa kehitysmaiden pienviljelijöiden ja työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupassa.
 

UTZ Certified -merkintä kertoo, että kahvi on tuotettu vastuullisesti. Sertifioinnin taustalla on riippumaton järjestö, joka edistää kestävää maanviljelyä ja parempia mahdollisuuksia viljelijöille, heidän perheilleen ja ympäristölle. Ohjelman avulla tuetaan kahvinviljelijöiden osaamista, joka puolestaan lisää satoa. Sen seurauksena viljelijöillä on mahdollisuus huolehtia hyvistä työoloista ja lapsistaan. Toimintaa valvova osapuoli seuraa miten tilat täyttävät esimerkiksi lapsityövoiman käyttöä ja ympäristönsuojelua koskevat vaatimukset.
 

Rainforest Alliancen takana oleva järjestö haluaa kiinnittää huomiota ajankohtaisiin ympäristön uhkiin, kuten metsien hakkuuseen, lisääntyvään viljelyyn, karjatalouteen ja matkailuun. Ohjelmaan sitoutuneiden viljelijöiden on pienennettävä kasvihuonekaasupäästöjä ja lisättävä kahviviljelmien sitoman hiilen määrää, eivätkä ne saa hävittää metsiään. Rainforest Alliance parantaa tuottajien työoloja, ja edistää paikallista terveydenhuoltoa ja koulutusta.
 

KRAV on ruotsalainen luomutuotantoa valvova järjestö. Se pyrkii edistämään kestävää kulutusta ja valvoo myös kuluttajan etua vaatimalla laadukasta elintarviketuotantoa. Järjestö edellyttää luonnonmukaisuutta viljelyn kaikissa vaiheissa ja pitävän fossiilisten polttoaineiden päästöt minimissä. Sekä viljelijälle että muuhun tuotantoon osallistuville pitää taata reilu palkka ja turvallinen työympäristö.
 

EU:n luomumerkki on pakollinen kaikissa alueella tuotetuissa esipakatuissa luomuelintarvikkeissa. Unionin alueelle tuoduissa elintarvikkeissa luomumerkki on vapaaehtoinen. EU:n luomutuotannossa maatalouden on täytettävä saatavuutta, hintaa, tarjontaa, laatua ja turvallisuutta koskevat vaatimukset. Toiminnassa on huomioitava ympäristönsuojelu ja viljelijöiden toimeentulon turvaaminen.

Lähteet: Finnwatch, utz.org, Paulig, Arvid Nordqvist

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi