Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Tattikeitto ja kirpeä omenalisuke ovat mainio makupari – lue ihanat syysreseptit

Tattikeitto, tattivoissa kypsennetyt siemenet ja omenalohkot sekä tattivoilla voideltu hollolalainen näkkileipä ovat maukasta syöruokaa. Kuva: Milja Kungas

Tattimetsästä on tullut saalista, mutta mielikuvitus ei riitä piirakkaa pidemmälle. On aika kysyä vinkkejä tutulta luottoruoanlaittajalta, asikkalalaiselta ”muorilta”. Hän valmisti keittiössään tattikeittoa, johon hyppysellinen fariinisokeria antaa lempeää makeutta. Keiton päälle nosteltu tatti-siemen-omenaseos puolestaan tuo hauskan kirpakan säväyksen. Tattivoilla voideltu hollolalainen näkkileipä kruunaa kokonaisuuden.

Tatit ovat herkullisia ruokasieniä. Kuva: Milja Kungas

Muorin tattikeitto

Reilu litra puhdistettuja ja pilkottuja tatteja

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

5-6 dl vettä

1 purkki smetanaa

2 dl kermaa

1-2 tl suolaa

hyppysellinen valkopippuria

hyppysellinen fariinisokeria

4 rkl maizenaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne pannulla, lisää sienet ja anna hautua jonkin aikaa. Sekoittele.

2. Siirrä seos kattilaan ja lisää 5-6 dl vettä, smetana ja kerma. Lisää suola, valkopippuri ja fariinisokeri. Sekoita, anna hiljalleen kiehahtaa.

3. Lisää maizenasuurus, sekoita ja anna hautua pienemmällä lämmöllä noin 20 minuuttia. Tarjoile omenalisukkeen kera.

Tattivoi

Reilu kourallinen kuivattuja tatteja

100-150 g voita

0,5 dl oliiviöljyä

hyppysellinen sormisuolaa

1. Hienonna kuivatut tatit, lisää pehmeä voi, oliiviöljy ja suola. Sekoita.

Tattivoissa kypsennetyt siemenet ja omenalohkot

2 rkl tattivoita

hyppysellinen sormisuolaa

2 dl auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä

1,5 dl omenalohkoja

1. Paahda siemeniä pannulla koko ajan sekoittaen. Lisää 2 rkl tattivoita, oliiviöljy ja lohkotut omenat. Anna hautua hiljalleen muutama minuutti. Tarjoile tattikeiton kera.

Hollolalainen näkkileipä

4 dl maitoa

25 g hiivaa

1 tl suolaa

100 g voita

4 dl kaurahiutaleita tai -rouhetta

6 dl vehnäjauhoja

1. Sekoita hiiva kylmään maitoon, sekoita joukkoon suola ja sulatettu voi. Lisää kaurarouhe tai -hiutaleet sekä vehnäjauhot, vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan olla yön yli jääkaapissa.

2. Seuraavana päivänä leivo ja kauli taikina kahdelle pellille, anna nousta 1–2 tuntia.

3. Leikkaa taikina neliöiksi ja pistele haarukalla.

4. Paista 250 asteessa 12–15 minuuttia. Anna leipien kuivua pari päivää, jos haluat rapeaa leipää.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi