Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Säännöllinen pähkinöiden syöminen kannattaa – kuolemanriski pienenee merkittävästi

Kaikkein terveellisiä ovat raa'at, tuoreet pähkinät. Kuva: Mikko Makkonen

Iranilaisen tutkimuksen mukaan säännöllinen suolaamattomien pähkinöiden ja manteleiden syöminen vähentää huomattavasti sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin liittyvää kuolemanriskiä, kertoo brittilehti Independent.

Vähintään kahdesti viikossa pähkinöitä syövillä on 17 prosenttia pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin verrattuna niihin, jotka nauttivat pähkinöitä kerran kahdessa viikossa.

– Pähkinät ovat hyvä tyydyttymättömän rasvan lähde ja sisältävät vähän tyydyttynyttä rasvaa, sanoo tutkimuksen tekijä, tohtori Noushin Mohammadifard, joka edustaa iranilaista Isfahanin sydän- ja verisuonisairauksien tutkimusinstituuttia.

– Ne myös sisältävät proteiinia, mineraaleja, vitamiineja, kuitua ja kasvisteroleita, jotka edesauttavat sydänterveyttä.

Mohammadifardin mukaan myös eurooppalaiset ja yhdysvaltaiset tutkimukset ovat havainneet pähkinöiden suojaavan sydän- ja verisuonisairauksilta, mutta itäiseltä Välimeren alueelta asiasta on aiemmin saatu vain rajallisesti todistusaineistoa.

Iranilaiseen tutkimukseen osallistui 5 432 vähintään 35-vuotiasta aikuista, joilla ei ollut sydän- ja verisuonisairauksia.

Vuonna 2001 heidän pähkinöiden syönnistään kysyttiin kyselylomakkeen avulla.

Tutkittavia haastateltiin joka toinen vuosi vuoteen 2013 asti, jotta selviäisi, mikä on heidän tilanteensa sydän- ja verisuonisairauksien suhteen.

Tutkimukseen osallistuneilla oli vuosien varrella 751 sydän- ja verisuonitapausta, ja 458 heistä kuoli. Kuolemantapauksista 179 johtui sydän- ja verisuonisairauksista.

Tutkimuksen keskeinen havainto oli, että usein pähkinöitä syövillä on muita parempi suoja sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

– Raa'at, tuoreet pähkinät ovat terveellisimpiä. Pähkinöiden tulisi olla tuoreita, koska vanhentuneiden pähkinöiden tyydyttämättömät rasvat voivat hapettua ja näin niistä voi tulla terveydelle haitallisia, Mohammadifard sanoo.

Tutkimus esiteltiin hiljattain maailman suurimmassa sydänsairauksien kongressissa Pariisissa.

Tuomas Massinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi