Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Syksyn mehevin sienipiirakka sopii myös gluteenittomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon

Sienipiirakka on syksyn leivontalistan ehdoton klassikko.

Rahka ja voi tuovat mehevyyttä pohjaan. Täytettä voit varioida mielesi mukaan, eli sienipiirakasta voikin tehdä vaikkapa kanafetapiirakan. Kuva: Milja Kungas

Sienipiirakka on syksyn leivontalistan ehdoton klassikko. Laktoositon ja gluteeniton piirakkapohja sopii yleensä valtaosalle vieraista vaikkapa pienissä perhejuhlissa. Rahka ja voi tekevät pohjasta ihanan mehevän, ja tumma, gluteeniton jauhoseos antaa jo itsessään makua. Hauskaa reseptissä on se, että ainoastaan pohja on aina sama.

Täytettä voit varioida mielesi mukaan. Kokeile vaikkapa broilerin, fetan ja paprikan yhdistelmää tai parsakaalin, fetan ja aurinkokuivatun tomaatin yhdistelmää. Tällä kertaa tein sienipiirakan, johon käytin kuivattuja kantarelleja, suppilovahveroita ja mustatorvisieniä.

Lue myös: Suomalaisia herkkuja ei kannata unohtaa tapaspöydästä – ahvenet ja kantarellit sopivat suupaloihin erinomaisesti
 

Gluteeniton ja laktoositon sienipiirakka

Kuva: Milja Kungas

Pohja:

125 g laktoositonta voita

2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

250 g laktoositonta maitorahkaa

Täyte:

2 sipulia hienonnettuna

400 g sieniä oman maun mukaan (tai kuivattuja sieniä pari kourallista)

1–2 rkl laktoositonta voita tai öljyä

ripaus suolaa ja yrttiseosta (esim. Wähkilän Makujen yrttiseos)

1 dl laktoositonta kuohukermaa

2 kananmunaa

(laktoositonta juustoraastetta)
 

1. Nypi pehmeä rasva, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina hetkeksi kylmään.

2. Paista sipulit ja sienet pannussa kunnes neste on irronnut. Mausta.

3. Painele taikina voideltuun vuokaan. Levitä sipuli-sieniseos päälle. Sekoita kerma, kananmunat ja mausteet ja kaada seos piirakan päälle. Ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta.

4. Paista 200 asteessa 35–40 min.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi