Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Satokausi on nyt runsaimmillaan – mehusta hedelmät, marjat ja kasvikset värikkäiksi juomiksi

Tuorepuristetuilla mehuilla voit kokeilla korvata vaikka päiväkahvin. Kuva: Annukka Roth

Katse vaeltaa väreissä, kun torilta ja kasvimaalta haalii mukaansa tuoreita raaka-aineita. Keittiössä hypistely ja tuoksuttelu ruokkivat aisteja kuorimisen ja pilkkomisen ohella.

Sitten pannaan mehulinko laulamaan, ja kohta silmien edessä ovat mitä herkullisimmat juomat. Tunne ei ole sama, kun avaa tölkin ja kaataa siitä mehua lasiin. Ja se maku! Vaivannäkö palkitaan.

Hedelmät, marjat, vihannekset ja juurekset ovat tärkeä osa terveyttä edistävää ruokavaliota. Mehut eivät kuitenkaan sovellu aterian korvikkeiksi, sillä ne eivät sisällä proteiinia.

Kuiduton mehu etenee nopeasti elimistössä suoraan verenkiertoon ja voi vaikuttaa tätä kautta verensokeriin. Hyvä keino estää liiallinen verensokerin nousu on käyttää mehussa lisänä mietoja kasviksia, kuten tuorekurkkua tai selleriä.

Lisäämällä mehuun lehtivihreää sisältäviä kasviksia siihen saadaan myös paljon vitamiineja, kivennäisaineita, kasviyhdisteitä ja antioksidantteja.

Punajuuri antaa mehulle vastustamattoman värin. Kuva: Annukka Roth

Kun raakaruokaan erikoistuneen bloggaajan Maria Lönnqvistin tekee mieli jotain hyvää ja raikasta, hän valmistaa itselleen tuorepuristettua mehua. Lönnqvist harmittelee, ettei Suomessa saa ruokakauppojen mehukoneista kuin appelsiineista tuorepuristettua mehua, eikä kaikissa myymälöissä edes ole koneita.

Lönnqvistillä on kotonaan sähkökäyttöinen mehustin, joka palvelee jo kymmenettä vuotta. Hänen suosikkiraaka-aineidensa lista on pitkä ja varsin houkutteleva. Se sisältää selleriä, lehtikaalia, voikukan lehteä, pinaattia, minttua, kurkkua, fenkolia, omenaa, limeä ja sitruunaa. Ja onpa listalla vielä porkkana, appelsiini, kurkuma, ananas, veriappelsiini ja inkiväärikin.

Lönnqvist suosii ruokavaliossaan tuoretta, kylmäpuristettua mehua, koska se sisältää runsaasti vitamiineja ja entsyymejä.

– Lisäksi se on oikeaa väriterapiaa, hän tuumaa.

Mehut eivät kuitenkaan sovellu aterian korvikkeiksi, sillä ne eivät sisällä proteiinia.

Tuorepuristettu mehu tulee nauttia välittömästi, sillä muun muassa C-vitamiini ja folaatti tuhoutuvat nopeasti käsittelyn seurauksena.

Lönnqvist suosittelee aloittelevaa mehun valmistajaa kokeilemaan ensimmäiseksi yhdestä luomusellerin varresta valmistettua mehua joka päivä viikon ajan. Näin elimistö tottuu vihannesten lisäämiseen pikkuhiljaa.

– Hyvä olo on ihmisen normaali olotila. Ravitsemus ottaa suuria harppauksia eteenpäin, kun tämän tiedostaa, hän sanoo.

Lähteet: askelterveyteen.com, Vihermehut ja smoothiet (Gummerus 2017).

Tuorepuristettujen mehujen avulla on helppo syödä suositusten mukainen määrä, puoli kiloa kasviksia päivässä. Mehun energiamäärä voi kuitenkin kasvaa suureksi, jos mehustaa useita hedelmiä. Kuva: Annukka Roth

Täydellinen vihermehu

Kaksi isoa lasillista

1 varsiselleri

2 omenaa

2 punttia persiljaa

1 lime

1 luomusitruuna

2,5 cm:n siivu tuoretta inkivääriä

15 cm kurkkua

1. Huuhdo selleri, leikkaa kanta pois. Huuhtele ja pilko omenat. Leikkaa persilja ruukusta ja huuhtele. Kuori lime ja sitruuna. Kuori inkivääri. Huuhtele kurkku.

2. Mehusta ainekset, siivilöi kerran ja nauti.

Samettinen

Kaksi pientä lasillista

4 punajuurta

2 omenaa

200 g pakastemustikoita

1 cm:n siivu tuoretta inkivääriä

1. Kuori ja siisti punajuuret, halkaise kahtia. Huuhtele omenat ja paloittele muutamaan osaan. Sulata hetki jäisiä mustikoita huoneenlämmössä. Kuori inkivääri.

2. Mehusta ainekset, siivilöi kerran ja nauti.

Selleri on yksi raakaruokailija Maria Lönnqvistin suosikkiraaka-aineista. Kuva: Annukka Roth

Eloisa

Kaksi isoa lasillista

1 luomuananas

1 luomuselleri

500 g luomuporkkanoita

1 puntti minttua

1 veriappelsiini

2 cm:n pala tuoretta kurkumaa

1,5 cm:n pala tuoretta inkivääriä

1. Kuori ja paloittele ananas mehustimeen sopivaksi. Huuhtele selleri ja leikkaa kanta pois. Kuori porkkanat. Leikkaa minttu irti ruukusta ja huuhtele. Kuori veriappelsiini ja puolita. Kuori kurkuma ja inkivääri.

2. Pese ja kuori ainekset ja pilko ne mehustimeen sopivaksi. Mehusta ainekset, siivilöi ja nauti.

Reseptit: Maria Lönnqvist

Lue myös: Seitsemän vuotta sitten vain pari ruokalajia hallinnut lahtelainen ruokabloggari vakuuttaa, että hillon tekeminen onnistuu aloittelijaltakin
Valinta

Mehulinko vai mehustin?

Mehulinko raastaa mehut mössöksi ja linkoaa mössöstä mehut pihalle. Se on käytössä nopea ja hieman työläs pestä mutta tekee kerralla suuriakin eriä mehua.

Mehulingolla hukkaa tulee aina melko paljon, ja hapettuminen heikentää mehun laatua.

Useimmat lingot eivät pysty mehustamaan runsaskuituisia raaka-aineita.

Niin sanotut hitaat mehustimet (slow juicers) ovat yksi- tai kaksikairaisia, vertikaalisia eli pystymehustimia tai käsikäyttöisiä mehustimia.

Kairallinen mehupuristin puristaa mehun irti kasviksen kuidusta ja jättää kuidun erittäin kuivaksi. Tämä vaatii laitteelta kestävyyttä ja voimaa, mikä nostaa laitteen hintaa.

Höyrymehustin eli niin sanottu mehumaija on kerroskattila, jolla valmistetaan mehua höyryttämällä. Sillä ei voi valmistaa tuoremehua, sillä raaka-aineet kuumennetaan höyryllä.

Lähteet: raakapuoti.fi, martat.fi
Annukka Roth
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi