Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Mustikkasato jää kehnoksi, mutta kekseliästä leipuria se ei haittaa – katso reseptit niukan sadon mustikkaleivonnaisiin

Muutama desilitra mustikoita riitää pitkälle, kun marjat käyttää harkiten.

Mustikkasato on tänä vuonna niukka. Moniin leivonnaisiin saa kuitenkin ihanan mustikan maun, vaikka marjoja ei käyttäisikään kovin suurta määrää. Kuva: Juha Inkinen

Mustikan sato jää tänä vuonna kehnoksi. Syynä ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan osittain viime kesän helteet ja kuivuus. Kokonaan mustikkametsään lähtemistä ei silti kannata jättää tänäkään vuonna väliin, vaikka ämpäri ei täyty tavallista tahtia.

Koska mustikkalitra on kovemman työn takana kuin keskimäärin, kannattaa saalis käyttää harkiten.

Yksi litra mustikoita riittää kaikkiin kolmeen reseptiin. Pienestäkin määrästä mustikoita saa siten runsaan herkkukattauksen, kun reseptit valitsee ajatuksella.

Pumpulinpehmeissä gluteenittomissa jättikekseissä mustikoita on herkullisina sattumina runsaasti, vaikka 15 keksiin kuluukin vain kolme desilitraa marjoja. Keksit sopivat niin kahvipöytään kuin piknik-evääksi.

Kokonaan mustikkametsään lähtemistä ei silti kannata jättää tänäkään vuonna väliin.

Mustikkaiset skonssit puolestaan antavat aamiaisella hyvän alun päivälle, eikä niihin tarvitse käyttää kuin pari desiä marjoja.

Skonssien teossa on tärkeää, ettei taikinaa vaivaa liikaa, jotta sen rakenne säilyy mureana. Skonssien kanssa kannattaa tarjoilla esimerkiksi kermavaahtoa ja mustikkahilloa.

Kahvipöydän keskipisteeksi kannattaa tehdä mustikkapiirakan sijasta keikauskakku, jos haluaa ottaa kaiken irti pienestä marjasaaliistaan.

Keikauskakun kuorruttaminen marengilla tekee siitä juhlavan ja näyttävän sekä antaa muutoin matalalle kakulle korkeutta.

Pumpulinpehmeät mustikkakeksit maistuvat paitsi mustikalle myös muun muassa sitruunalle. Kuva: Juha Inkinen

Pumpulinpehmeät mustikkakeksit

29 15 kappaletta

2,25 dl sokeria

100 g voita

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1 kananmuna

1 rkl sitruunanmehua

2 tl sitruunankuorta raastettuna

5,75 dl gluteenittomia, vaaleita jauhoja (voit käyttää vehnäjauhoja, jos leivonnaisen ei tarvitse olla gluteeniton)

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

3 dl mustikoita

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Vatkaa sokeri, voi ja tuorejuusto vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna sekä sitruunanmehu ja -kuori.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

4. Lisää vaahtoon kuivat aineet. Kääntele lopuksi varovasti joukkoon mustikat.

5. Muotoile leivinpaperilla vuoratulle pellille 15 isohkoa keksiä. Jätä keksit keskeltä pulleammiksi, puolikuun muotoisiksi.

6. Paista keksejä 20 minuuttia, kunnes ne ovat reunoilta kullanruskeita.

Aamiaisskonssit kannattaa tarjoilla esimerkiksi kerman ja mustikkahillon kanssa. Kuva: Juha Inkinen

Mustikkaiset aamiaisskonssit

9 kappaletta

4,5 dl vehnäjauhoja

3 rkl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

1,5 tl suolaa

75 g voita

2 dl mustikoita

1 tl sitruunankuorta raastettuna

0,75 dl kuohukermaa

2 kananmunaa

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

2. Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Nypi joukkoon voi. Jätä voi noin herneen kokoisiksi paloiksi taikinaan.

3. Sekoita taikinaan varovasti mustikat ja sitruunankuori.

4. Vatkaa erillisessä kulhossa kerma ja munat yhteen. Tee jauhoseoksen keskelle kolo ja kaada neste siihen. Sekoittele haarukalla taikinaa, kunnes se on yhtenäistä. Sekoita taikinaa vain sen verran kuin on pakko – älä vaivaa taikinaa, jotta se pysyy mureana.

5. Jauhota leivonta-alusta ja kaada taikina sen päälle. Taputtele taikina tasaiseksi, parin sentin paksuiseksi levyksi ja paina siitä pyöreitä skonsseja esimerkiksi lasin avulla.

6. Paista skonsseja uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi kerman ja mustikkahillon kanssa.

Mustikkakeikauskakku saa ylleen marenkia. Kuva: Juha Inkinen

Mustikkakeikauskakku

noin 10 annosta

Kakkuun:

3 + 2 dl mustikoita

25 + 30 g voita

0,5 dl ruokosokeria

2,5 dl gluteenittomia,

vaaleita jauhoja (voit käyttää vehnäjauhoja, jos leivonnaisen ei tarvitse olla gluteeniton)

1 dl mantelijauhoja

1,5 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

0,25 tl suolaa

1 tl kardemummaa

200 g kermaviiliä

1 kananmuna

Marenkiin:

2 kananmunan valkuaista

1 dl sokeria

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) leivinpaperilla. Laita vuoan pohjalle 25 g voita nokareina ja ruokosokeri. Kuumenna uunissa noin 5 minuuttia, kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet.

3. Kaada 3 dl mustikoita irtopohjavuokaan voi-sokerisulan päälle.

4. Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet, suola ja kardemumma. Sulata 30 g voita. Lisää kuiviin aineisiin kermaviili, kananmuna ja voisula. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan mustikoiden päälle.

5. Paista keikauskakkua 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia ennen kumoamista.

6. Valmista marenki kakun jäähtyessä. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri joukkoon vähitellen jatkuvasti vatkaten. Vatkaa, kunnes sokerirakeita ei enää näy marengissa.

7. Levittele 2 dl mustikoita keikauskakun päälle ja pursota päälle marenki. Käännä uuni grillivastukselle ja paista kakkua muutama minuutti, kunnes marenki ruskistuu hieman päältä. Vahdi paistumista koko ajan, jotta marenki ei pala.

Anna Sievälä 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi