Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

35 vuotta hollolalaista maalaisruokaa – Ravintola Kunnantuvan yrittäjälle paikallinen kulttuuri on tärkeää

Kikkailemaan ei olla Kristiina Laitisen mukaan lähdetty. Jutussa hän kertoo myös hollolalaisen näkkileivän reseptin.

Kristiina Laitinen pyörittää Ravintola Kunnantupaa entisessä omakotitalossa Hollolan kirkonkylällä. Kuva: Antti Yrjönen

– Täällä on ollut tapana, että pitää olla sen seitsemää kahvileipää, sanoo Kristiina Laitinen päijäthämäläisestä pitopöydästä.

Ravintola Kunnantupaa Hollolan kirkonkylällä pyörittävä yrittäjä listaa myös muita ruokia, joita ravintolan viikoittaiseen pitopöytään kuuluu: kotijuustoa, kalaa – ei tosin enää suolalahnaa – laatikoita, paistia ja lihapullia, sekä tietenkin Hollolan näkkileipää.

Vuonna 1984 keskiolutbaari vaihtui maalaisravintolaksi

Vaalin hollolalaista kulttuuria. Kikkailemaan ja hampurilaislinjalle ei ole lähdetty. Kristiina Laitinen, yrittäjä

Laitisella on ollut oma ravintola Hollolan kirkonkylässä 35 vuotta. Heinäkuussa 1984 hän aloitti satavuotiaassa vanhassa kunnantuvassa, eli juuri kunnostetussa kunnantalossa, ja piti siellä hollolalaista maalaisravintolaa 20 vuoden ajan. Aiemmin paikalla oli ollut esimerkiksi keskiolutbaari.

– Vanhan kunnantuvan kunnostaminen oli mahtava teko. Siihen piti saada uusi elämä, Laitinen sanoo.

20 vuoden jälkeen Laitinen alkoi kaivata uutta. Perhe asui lähistöllä omakotitalossa, ja yrittäjä itse nukkui mörkövahtina vanhan kunnantalon yläkerrassa. Mutta mitä jos perheen talosta tekisikin uuden ravintolan?

Tämän ajatuksen seurauksena uusi Ravintola Kunnantupa avattiin vuonna 2005 ravintolaksi muutettuun omakotitaloon. Ajatus hollolaisesta ruoasta tuli mukana uuteen kohteeseen.

– Vaalin hollolalaista kulttuuria. Kikkailemaan ja hampurilaislinjalle ei ole lähdetty, Laitinen sanoo, mutta korjaa, että jossain vaiheessa tarjolla oli kyllä hampurilainen nimeltä Jättiläisen suupala.

Nimen takana oli tarina kahdesta Hollolassa asuneesta jätistä, Hollosta ja Martasta.

"Olisivat vieneet kirkonkin, jos saisivat sen irti"

Laitinen on ehtinyt 35 vuoden aikana seurata kirkonkylän muuttumista. Postin ja pankin hän muistelee lähteneen viimeistään 1980-luvulla. Hollolan keskusta on jossakin kohtaa siirtynyt kirkonkylästä Salpakankaalle.

– Olisivat varmaan vieneet kirkonkin, jos saisivat sen tuosta irti, Laitinen veistelee.

Laitisen mukaan hiljenemiseen on vaikuttanut esimerkiksi Pyhäniemen kartanon tilanne. Laivalaiturikin olisi, mutta päivittäistä laivatoimintaa ei ole, tilausliikennettä kylläkin. Bussivuorot kulkevat myös.

– Pieniä taidenäyttelyitä täällä on.

Laitisella ei ole vielä mitään hinkua eläkkeelle. Jotain vaihtelua voisi tosin olla.

– Voisin ruveta ennenaikaiseksi pitokokiksi, joka menisi asiakkaan luo. Vielä sellaiselle on tarvetta, hän miettii.

Ravintola Kunnantuvan tilat voisivat silloin muuttua vaikka taiteilijoiden omaksi paikaksi.

Arkistokuvassa hollolalaista näkkileipää. Kuva: Marja-Liisa Aidantausta

Hollolalainen näkkileipä

1 l heraa

1,5 dl rypsiöljyä

2 palaa hiivaa

0,5 rkl suolaa

2 dl kauraryynejä

vehnäjauhoja

halutessa voisulaa

1. Sekoita ainekset. Käytä vehnäjauhoja sen verran, että taikina on hyvin leipoutuvaa.

2. Anna kohota hyvin. Kaulitse sen jälkeen taikina 0,5 cm paksuiseksi.

3. Leikkaa taikina neliön muotoisiksi paloiksi ja pistele haarukalla. Paista uunissa noin 200 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes näkkileipä on kullanruskeaa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi