Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Lihan kysyntä ei laske, vaikka tarjolle tulee koko ajan enemmän kasvistuotteita

Ruokavaliota ei tarvitse lokeroida, vaan ruokaostokset voi tehdä joustaen. Joskus lihaa, joskus kasvipohjaisia tuotteita.

Kasvisnakit ja -makkarat olivat ensimmäisiä lihankorvikkeiksi luettavista kasvipohjaisista valmisteista. Kuva: Henrika Havumäki

Menen hypermarkettiin ostamaan kasvisnakkeja testiä varten. Aivan helposti ne eivät löydy, niin hyvin ne uppoutuvat muiden nakkien, makkaroiden ja leikkeleiden sekaan. Lopulta löydän etsimäni: soijasta, vehnägluteiinista ja kikhernejauhoista valmistettuja pötkylöitä. Valikoima on laaja. Kiinnostavilta kuulostavat salvia-inkiväärikasvismakkarat ovat päässeet loppumaan. Tästä huolimatta korini täyttyy nopeasti.

Lidl Suomen ostopäällikkö Arto Lähdesmäki tiivistää asian hyvin: kasvistuotteiden kysyntä kasvaa tällä hetkellä tasaisen varmasti.

– Muutaman viime vuoden aikana valikoimaamme on tullut enemmän kasvistuotteita, Lähdesmäki kertoo.

Sama ilmiö on havaittu S- ja K-ryhmässä. Kesää kohti valikoimat laajenevat entisestään, sillä grilliin halutaan muutakin kuin lihaa.

S-ryhmän vähittäiskaupan valikoimapäällikkö Mikko Kovalainen kertoo, että vuosikymmenen alussa kasvipohjaisten tuotteiden valikoima koostui pääsääntöisesti nimenomaan kasvipohjaisista nakeista ja makkaroista.

Lihankorvikkeet ovat fleksaajien mieleen

Sittemmin kysyntä on voimistunut, ja sitä kautta valikoimatkin ovat laajentuneet eri tuoteryhmissä. Kovalaisen mukaan lihavalmisteiden joukossa myytävien kasvipohjaisten vaihtoehtojen kysyntä on kasvanut vuosittain noin 20 prosenttia.

– Vaikka kasvuvauhti on ollut voimakasta, tämä ei kuitenkaan näy lihan kysynnän laskuna. Kasvipohjaisten tuotteiden osuus koko lihavalmisteiden valikoimista on kuitenkin varsin pieni, tällä hetkellä hieman yli prosentin, Kovalainen tarkentaa.

S-ryhmän Kovalainen ja K-ryhmän osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertovat, että kasvipohjaiset tuotteet kiinnostavat yhä useampia. Ruokavaliota ei tarvitse lokeroida, vaan ruokaostokset voi tehdä joustaen. Joskus lihaa, joskus kasvipohjaisia tuotteita. Kovalainen ja Vuorinen kutsuvat tätä fleksaamiseksi.

– Terveellisempi ruokavalio kiinnostaa monia. Ei tarvitse olla niin sanotusti puhdas kasvissyöjä tai vegaani, vaan tuotteita voi käyttää sekaisin, Vuorinen sanoo.

Nyhtökauran ja härkiksen kaltaiset, jauhelihan korvaajaksi sopivat tuotteet pitävät kärkeä sekä K- että S-ryhmän tilastoissa. Nakit, makkarat ja leikkeleet tulevat perässä. Suurin kysyntä ja laajimmat valikoimat ovat pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi