Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Tee juhannusgrilliin tilaa vaihtoehdoille: testissä 8 erilaista kasvisnakkia

Erilaisten kasvisnakkien ja -makkaroiden tarjonta on laajentunut viime vuosina kasvisruokavillityksen myötä. Valikoimaan mahtuu niin chorizoa, bratwurstia kuin tavallisempaa nakkiakin. Maistoimme ja arvioimme kahdeksan erilaista kasviperäistä nakkia ja makkaraa.

Testatut nakit järjestyksessä vasemmalta oikealle. Kuva: Henrika Havumäki

Yhdeksän hengen testiryhmä maistoi kahdeksaa erilaista kasvisnakkia ja -makkaraa. Maistajat olivat eri-ikäisiä miehiä ja naisia, joista osa oli kasvissyöjiä ja osa niin kutsuttuja sekasyöjiä. Testiryhmää pyydettiin arvioimaan tuotteen makua ja rakennetta. Pisteet annettiin asteikoilla 0–5, jolloin korkein mahdollinen pistemäärä oli 45 pistettä. Ruokia maistettiin sellaisenaan ilman kastikkeita.

1. Poutun Tofu-kasvisnakki

Hinta: 2,85 €/280 g, 10,18 €/kg

Rasvaa: 22 g/100 g

Suolaa: 1,2 g/100 g

Valmistusmaa: Suomi

20 pistettä

Nakki valmistettiin pakkauksen ohjeen mukaan lämmittämällä mikroaaltouunissa. Tuote on murenee herkästi paketista ottaessa, joten nakit piti siirtää paketista lautaselle hyvin varovasti.

”Maistuu ihan oikealta nakilta.”

”Hyvin jauhomainen.”

”Makeahko, jauhoinen koostumus.”

”Hajoaa herkästi.”

2. Tofurkyn Kielbasa puolalaistyylinen, vegaaninen makkara

Hinta: 4,59 €/250 g, 18,36 €/kg

Rasvaa: 12 g/ 100 g

Suolaa: 1,65 g /100 g

Valmistusmaa: Yhdysvallat

11 pistettä

Tymäkkä makkara, joka paistui pannulla hyvin. Paksu makkara ei kypsynyt hetkessä.

”Valkosipulinen, sitkeä ja suolainen.”

”Sitkeä ja kumimainen.”

”Outo makuyhdistelmä, ikävä ulkonäkö.”

”Mausteet ok.”

3. Hälsans Kökin soijanakki

Hinta: 3,95 €/300 g, 13,17 €/kg

Rasvaa: 14 g/100 g

Suolaa: 1,5 g/100 g

Valmistusmaa: Israel

35 pistettä, voittaja

Helppo käsitellä ja paistaa. Soijanakki sai pannulla kauniin värin. Sisältää kananmunan valkuaisjauhetta, joten ei sovi vegaaniseen ruokavalioon.

”Nam! Rapeampi kuori olisi täydellinen.”

”Voisin ottaa toisen. Rakenne ja maku kunnossa.”

”Hyvä nakki, en erottaisi lihaversiosta.”

”Perusnakin kaltainen, mieto maku.”

Kasvisnakeissa on varaa valita. Tavallisempien nakkien lisäksi tarjolla on esimerkiksi rosmariinilla maustettuja makkaroita. Kuva: Henrika Havumäki

4. Linda McCartney -merkin vegaaninen makkara, maustettu punasipulilla ja rosmariinilla

Hinta: 3,79 €/300 g, 12,63 €/kg

Rasvaa: 3,4 g/100 g

Suolaa: 1,6 g/100 g

Valmistusmaa: Iso-Britannia

26 pistettä

Tuotteessa ominainen tuoksu. Paistaessa harmahtava makkara sai ruskeamman värin, joka teki tuotteesta herkullisemman näköisen.

”Kokonaisia sipulipaloja, jes! Muuten maku aika mitäänsanomaton.”

”Mauton ja kaalikäärylemainen. Rakenne hyvä.”

”Hyvää! Tykkäsin, mutta rosmariini ei maistunut.”

”Vähän vetelä, vaatii enemmän suolaa ja mausteita.”

5. Vegemin bratwurst, seitanmakkara

Hinta: 4,89 €/260 g, 18,81 €/kg

Rasvaa: 15,1 % / 100 g

Suolaa: 1,9 % / 100 g

Valmistusmaa: Suomi

16 pistettä

Paistinpannulla tuotteen voimakas tuoksu erottui. Ulkonäkö ei juurikaan muuttunut pannulla. Tuhdin oloinen.

”Kumimainen, joutuu pureskelemaan paljon.”

”Mitähän saksalainen tästä sanoisi? Huono rakenne.”

”Makea ja mausteinen. Maku ei ollut lähelläkään bratwurstia vaikka olikin hyvää.”

”Outo maku, todella kuiva. Erikoinen makea vivahde ei sovi.”

6. Bon Soyan kasvisgrillimakkara

Hinta: 2,98 €/250 g, 11,92 €/kg

Rasvaa: 7,8 g/100 g

Suolaa: 1,7 g/100 g

Valmistusmaa: Puola

26 pistettä

Tuote muistuttaa hyvin paljon lihasta valmistettua grillimakkaraa. Pannulla paistaminen ei luultavasti ollut otollisin tapa lämmittää tuotetta, vaan se olisi ollut parhaimmillaan suoraan grillistä tai vaikka nuotiolta.

”Vähän jauhoinen. Jälkimaku tuo mieleen suolatikut.”

”Hyvä, lihankaltainen rakenne. Mieto maku.”

”Lihamainen ja kiinteä, sinapin kanssa voisi mennäkin mutta tuskin vie nälkää.”

”Jauhoinen. Vaatii raikkaat lisukkeet.”

7. Vegemin chorizo, seitanmakkara

Hinta: 4,89 €/260 g, 18,81 €/kg

Rasvaa: 15,6 % /100 g

Suolaa: 1,9 %/100 g

Valmistusmaa: Suomi

15 pistettä

Paketissa makkara on punaisessa nesteessä, joka haihtui pannulla, joten tuote ei jäänyt vetiseksi.

”Liian tulinen, polttaa!”

”Tulinen. Hyvä rakenne, maukas.”

”Tosi pippurinen, peittää muut maut alleen. Ok koostumus.”

”Vahva jälkimaku.”

8. Wheatyn merguez seitanmakkara, tulinen ja savustettu

Hinta: 4,39 €/200 g, 21,95 €/kg

Rasvaa: 12 g/100 g

Suolaa: 1,6 g/100 g

Valmistusmaa: Saksa

26 pistettä

Pakattu tiiviiseen pakettiin, joka piti avata kunnolla, jotta tuotteen sai ulos. Tuhtia makkaraa piti paistaa hyvä tovi ilman kiirettä.

”Tulinen, hyvää!”

”Hyvä mausteisuus, rakenne yllättävän ok.”

”Kuiva ja puiseva. Plussaa tulisuudesta.”

”Mukava tulisuus, huono koostumus.”

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi