Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ruoka

Kesäherkkuja muurikalla – katso tästä reseptit juhannuksen varalle

Ruoanlaitto muurikalla sopii täydellisesti juhannuksen yhdessäoloon. Kuva: Annukka Roth

Monen hyvän keksinnön takana on käytännöllinen idea ja uusiokäyttö. Muurinpohjapannun eli muurikan tarina juontaa juurensa 1970-luvun Suomeen.

Sen mukaan ensimmäinen muurikkapannu oli metallinkappale, joka jäi jäljelle terässäiliön luukkuun tehdystä reiästä.

– Muurikkapannu on tehty kuumavalssatusta teräksestä, joten se on käytännössä ikuinen ja siitä syystä myös ekologinen valinta, kertoo Opa Muurikka Oy:n myyntijohtaja Jyrki Sihvonen.

Alun perin muurikalla on tehty ruokaa avotulella, mutta nykyisin sitä voidaan käyttää myös sähkögrillissä. Muurikkaa varten on myös erilaisia kaasupolttimoita.

Perinteisen muurikan lisäksi on kehitetty esimerkiksi grillipannu ja paellapannu. Retkiä varten on oma pieni mallinsa.

Muurikkapannulla voi laittaa ruokaa isolle seurueelle. Suurin pannu on halkaisijaltaan 120 senttimetriä. Muurikkaan on suunniteltu myös kansi, jonka ansiosta ruoka pysyy lämpimänä pidempään.

Paahdettu manteli antaa ihanan maun ja tekstuurin lettuihin. Kuva: Annukka Roth

Liha- ja kalaruoat sekä letut ovat aina olleet muurikalla kokkailijoiden suosiossa. Myös kasvisruoat soveltuvat hyvin muurinpohjapannulla valmistettaviksi.

Lettuja valmistaessa tee taikina aina etukäteen niin, että jauhot ehtivät turvota. Lisää jauhot pienissä erissä, ettei taikinaan tule paakkuja. Sekoita jauhot maitoon vispilällä.

Valio muistuttaa, että maidon voit korvata myös maitojauheella, joka on kätevä esimerkiksi mökkiolosuhteissa.

Liha kannattaa kypsentää aina ensimmäisenä, koska se vie eniten aikaa.

Ota valmiiksi kaikki tarvittavat välineet. Talouspaperi on hyvä apu tehdessäsi ruokaa muurikalla. Paras lasta muurikalle on teräslasta.

Lämmitä lettupannu jo ennen paistamisen aloittamista: kaada pannulle 2–3 desilitraa vettä ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna kiehua hetken aikaa, niin pannu kuumenee kunnolla ja tasaisesti. Näin letuista tulee rapeita ja pitsimäisiä.

Kaada vesi pois ja anna pannun kuivahtaa, ennen kuin laitat sille voita.

Pannun keskellä on yleensä kuuminta, joten ruokaa kannattaa sekoittaa, jotta se kypsyy tasaisesti. Viereen on hyvä varata puhtaat tarjoiluastiat valmiita ruokia varten.

Liha kannattaa kypsentää aina ensimmäisenä, koska se vie eniten aikaa. Lihan vetäytyessä on nopea ja helppo valmistaa kasvikset. Puhdista pannu kalan ja lihan valmistamisen jälkeen, etteivät maut siirry seuraavaan ruokaan.

Kalafilee kannattaa kypsentää nahkapuoli alaspäin. Kun kala on melkein kypsä, käännä se vielä hetkeksi nahkapuoli ylöspäin. Rapeaksi paistunut kalannahka on herkullista syötävää.

Edellispäivän jämäperunoista tulee muurikalla helposti pyttipannua, ja kyllä muurikalla ihan perinteiset makkaratkin paistuvat.

Muurinpohjaletut

10 isoa lettua

2 munaa

5 dl maitoa

0,5 tl suolaa

1 dl täysjyväohrajauhoja

2 dl erikoisvehnäjauhoja

0,5 dl rypsiöljyä

voita paistamiseen

1. Vatkaa munia ja lisää niihin maito, suola, jauhot ja öljy.

2. Sekoita aineet tasaiseksi taikinaksi.

3. Anna turvota 15 minuuttia.

4. Lisää voinokare kuumalle pannulle. Levitä rasva lastalla. Se saa ruskistua kevyesti.

5. Kaada taikinaa kannulla tai kauhalla ohuelti muurikan keskelle. Voit levittää letun reunoja lastalla.

6. Kun taikina alkaa hyytyä letun pinnasta, käännä lettu lastalla.

7. Muurinpohjalettu näyttää pitsimäiseltä ja kauniin ruskealta. Ensimmäisellä letulla on tapana mennä pilalle, joten älä lannistu.

8. Muista lisätä pieni nokare voita pannulle ennen seuraavan letun paistamista.

9. Lado paistetut letut omalle lautaselleen. Ne ovat hyviä myös seuraavana päivänä jääkaappikylmänä.

Suolainen täyte

10 letulle

200 g ruohosipulituorejuustoa

130 g maalaiskinkkuviipaleita

120 g smetanaa

puolikas nippu ruohosipulia

1. Pilko kinkku ja ruohosipuli pieniksi ja laita ne kulhoon tuorejuuston ja smetanan kanssa. Sekoita ja nosta jääkaappiin kelmun alle odottamaan tarjoilua.

2. Laita runsas ruokalusikallinen täytettä letun keskiosaan pitkittäin ja kääri rullalle.

Makea täyte

yhdelle letulle

2 pientä palloa vaniljajäätelöä

2 mansikkaa

1 tl paahdettuja mantelilastuja

1. Paahda mantelilastuja parin minuutin ajan kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pinta alkaa ruskettua. Paahda yhdellä kertaa enemmän. Halkaise mansikat.

2. Laita täytteet lähelle letun keskiosaa ja kääri rullalle tai laita täyte letun päälle.

Paella, yksi Espanjan tunnetuimmista ruoista, toimii erinomaisesti kesäillan ruokana isommallekin porukalle. Kuva: Annukka Roth

Paella

4–6 hengelle

öljyä paistamiseen

250 g porsaanfileetä

450 g broilerin rintafileetä

2 kanaliemikuutiota

7 dl vettä

1 sipuli

2–3 valkosipulinkynttä

3 dl pitkäjyväistä riisiä

0,25 tl mustapippurirouhetta

1 tl kurkumaa tai sahramia

1 punainen paprika

200 g esikypsennettyjä simpukoita, esim. savustettuja säilykesimpukoita

200 g pakasteherneitä

350 g kuorittuja katkarapuja

1 dl oliiveja

Tarjoiluun sitruuna ja ruukku lehtipersiljaa.

1. Kuumenna pannulla kaksi ruokalusikallista öljyä ja paista porsaan- ja broilerinlihat kypsiksi. Siirrä ne syrjään odottamaan.

2. Keitä kanaliemi.

3. Kuori sipuli ja valkosipuli.

4. Pilko ne ja kuullota kolmessa ruokalusikallisessa öljyä.

5. Sekoita mukaan riisi ja paista, kunnes riisi on läpikuultavaa.

6. Lisää kanaliemi sekä mausteet riisin sekaan ja sekoita. Anna hautua noin 15 minuuttia välillä sekoittaen.

7. Kun riisi on kypsää, lisää joukkoon pilkottu paprika, sulatetut tai valutetut, nesteettömät simpukat, herneet ja katkaravut.

8. Lisää myös oliivit ja lihat. Sekoita keskenään.

9. Tarjoile sitruunan ja lehtipersiljan kanssa.

Kasvikset valmistuvat muurikalla nopeasti ja toimivat ruoan kuin ruoan lisukkeena. Kuva: Annukka Roth

Muurikkawokki kasviksista

4–6 hengelle

250 g tofua

1 vihreä paprika

200 g pikku porkkanoita

100 g purjoa

5 kevätsipulia

200 g kesäkurpitsaa

200 g herkkusieniä

100 g pikkuparsaa

3 rkl öljyä paistamiseen

valmista pestokastiketta

suolaa

Tofu ja kasvikset ovat kevyt ja herkullinen yhdistelmä. Kuva: Annukka Roth

1. Kuivaa tofu kevyesti talouspaperilla, ja anna sen jäädä hetkeksi talouspaperin päälle kuivumaan.

2. Pese kasvikset. Poista paprikan siemenet ja pilko. Pilko myös purjo ja kevätsipulit.

3. Halkaise kesäkurpitsa ja koverra pehmeä osa lusikalla pois. Pilko puolikuun muotoon.

4. Poista multa sienistä ja leikkaa ne keskeltä kahtia.

5. Leikkaa tofu pieniksi kuutioiksi.

6. Lisää öljy pannulle ja paista. Voit paistaa kasvikset erikseen tai yhdessä tofun kanssa. Paista niitä 5–10 minuuttia muurikan lämmöstä riippuen.

7. Tarjoile vihreän valmispeston kanssa. Lisää annokseen suolaa oman makusi mukaan.

Annukka Roth
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi